Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:44 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedintele BEC, judecătoarea Claudia Ionela Bojin „Referendumul nu s-a încheiat. INS nu a centralizat rezultatele din secţiile de votare"

ro

06 Dec, 2011 01:00 2384 Marime text
bec-referendumbej.jpgÎn temeiul liberului acces la informaţie, ne-am adresat Biroului Electoral de Circumscripţie desemnat pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului organizat în judeţul Constanţa pe 6 noiembrie, scrutin care a avut ca temă propunerea privind reorganizarea teritorială şi desfiinţarea judeţului Constanţa. Firesc, am dorit să aflăm rezultatele finale ale referendumului, în condiţiile în care s-au scurs 30 de zile de la desfăşurarea acestuia şi incertitudinea continuă să planeze asupra validării sau invalidării scrutinului.

Bojin: „BEC s-a întrunit săptămânal"

Preşedintele BEC, judecătoarea Claudia Bojin, susţine că membrii Biroului s-au întrunit săptămânal şi, cu prilejul fiecărei convocări, cu votul a 4-1 dintre membri Biroului, s-a menţinut ca rezoluţie acelaşi punct de vedere exprimat post referendum. „Nu se pot oferi rezultate oficiale ale referendumului din 6 noiembrie pentru că nu au fost centralizate de către Institutul Naţional de Statistică rezultatele din secţiile de votare. De asemenea, membrii Biroului Electoral aşteaptă şi o comunicare oficială a rezultatelor recensământului populaţiei şi locuinţelor", spune judecătoarea Bojin, care a făcut precizarea că aceste rezoluţii au fost menţinute prin votul majorităţii membrilor BEC, domnia sa votând împotrivă. Judecătoarea Claudia Bojin a mai spus că, din informaţiile sale, organizatorii referendumului, alături de reprezentanţi ai BEC, au susţinut săptămâna trecută o conferinţă de presă în cadrul căreia s-ar fi făcut publice şi rezoluţiile BEC.

CJC cheamă în judecată Guvernul, MAI şi INS

Consiliul Judeţean Constanţa a anunţat săptămâna trecută că a depus la Curtea de Apel Constanţa cerere de chemare în judecată a Guvernului, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi a Institutului Naţional de Statistică pentru întârzierea transmiterii datelor care ar fi putut conduce la validarea referendumului din 6 noiembrie. CJC solicită astfel în instanţă comunicarea rezultatelor de la ultimul recensământ al populaţiei, în baza cărora să se facă validarea referendumului. Explicaţia lui Constantinescu a fost că, potrivit ultimului recensământ, judeţul Constanta are cu 100.000 de alegători mai puţini decât figurează în listele electorale permanente.

43% dintre constănţeni au votat la referendum

La referendumul organizat pe 6 noiembrie în judeţul Constanţa au fost aşteptate la urne peste 630.000 de persoane cu drept de vot, care urmau să răspundă cu DA sau NU la întrebarea „Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale judeţul Constanţa?". Potrivit datelor preliminare, la referendum s-au prezentat 43% dintre constănţenii cu drept de vot. Referendumul a fost organizat în baza unei hotărâri a Consiliului Judeţean Constanţa şi a generat disensiuni între preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi prefectul Claudiu Palaz, care s-au ameninţat reciproc cu dosare penale.

„BEC îl protejează pe Constantinescu"

Rezultatele finale ale delirantului referendum privind reorganizarea teritorială, la o lună de zile de desfăşurarea plebiscitului, sunt încă trecute sub tăcere. „Cea mai probabilă explicaţie este că Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean acţionează ca o minicelulă USL care execută ordinele stăpânului de la judeţ, Nicuşor Constantinescu, împotriva legii şi în bătaie de joc faţă de constănţeni", spune Mihai Petre, în calitate de secretar executiv adjunct al PDL Constanţa. Democrat-liberalul s-a adresat la rândul său preşedintelui BEC, judecătoarea Ionela Claudia Bojin, căreia i-a solicitat un punct de vedere pe această speţă, deoarece „în toată această perioadă de timp, Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean s-a transformat în scutul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care mai devreme sau mai târziu tot va da socoteală pentru risipirea a 20 miliarde de lei din banii constănţenilor".

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii