Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pentru Nicuşor Constantinescu, 2014 a debutat cu „ia-l de picioare!“ şi s-a finalizat cu interdicţii fără precedent în România

ro

31 Dec, 2014 00:00 3139 Marime text


Se poate spune fără tăgadă că 2014 a fost cel mai plin an pentru preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Daniel Constantinescu. Un an în care şeful CJC a fost reținut, arestat preventiv, operat de cancer, suspendat din funcția de președinte al consiliului județean. Eliberat din arest sub control judiciar, a redevenit, de drept, preşedinte al Consiliului Judeţean însă procurorii i-au impus condiţii  nemaiîntâlnite în legislaţia din România. Astfel, Nicuşor Constantinescu a devenit primul preşedinte ales al Consiliu Judeţean Constanţa, aflat în plin exerciţiu al funcţiei, dar care nu are voie să  se prezinte la locul de muncă. Într-o situaţie similară se regăseşte şi Şeful CJ Brăila, Bunea Stancu, căruia judecătorii i-au stabikita aceeaşi interdicţie de a merge la serviciu.
Pentru că este ultima zi din cel mai zbuciumat an pe scena administraţiei şi politicii constănţene, cotidianul ZIUA de Constanţa vă prezintă retrospectiva anului 2014 pentru şeful CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

 Filmat de subalterni când procurorii voiau să îl ia de picioare

Încă din prima luna a lui 2014, s-a declanşat coşmarul pentru şeful CJC. Pe data de 15 ianuarie, procurorii DNA Constanța anunțau începerea urmăririi penale față de Nicușor Daniel Constantinescu, președinte al Consiliului Județean Constanța, „în sarcina căruia s-au reținut șase infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecințe deosebit de grave“. Atunci, Constiantinescu a fost dus mai mult cu forţa, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa. Toată scena ridicării şefului CJC a fost filmată de angajaţii Consiliului Judeţean Constanţa, care au distribuit apoi clipul. Conform filmului în cauză, pentru că şeful CJC nu dorea să se urce în maşină, unul dintre procurori ar fi dorit ca Nicuşor Daniel Constantinescu să fie luat de picioare. „I-al de picioare!“ se aude în ambianţă. „Planul” nu a mai fost pus în aplicare, şeful CJC a acceptat să se urce în automobilul organelor de anchetă.

Refuzul de a primii Curtea de Conturi s-a materializat într-un dosar

Mai târziu, pe 10 februarie 2014, DNA a dispus față de șeful CJC măsura controlului judiciar. Pe 19 martie 2014, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea lui Nicuşor Daniel Constantinescu, în sarcina căruia s-au reţinut: trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice și alte 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Tot atunci, DNA l-a reținut și pe Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP) Constanţa. Câteva săptămâni mai târziu, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, lui Nicuşor Daniel Constantinescu, în sarcina căruia s-a reţinut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată.
Pe 4 aprilie, la sediul CJC, Nicuşor Constantinescu a susţinut ultima conferinţă de presă, în care aducea la cunoştinţa publicului faptul că i s-a permis să plece în SUA, dar şi că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa au extins cercetările penale în dosarul în care este cercetat penal, fiind acuzat, împreună cu alţi directori din CJC, de asociere în vederea constituirii de grup infracţional.

Şase luni de aventură americană



Potrivit unor surse, pe data de 9 aprilie, acesta ar fi plecat din România către SUA pentru a-şi trata problemele de sănătate, nu înainte de a-i da delegare de semnătură pentru actele sau operațiunile financiar-contabile și operațiunile bancare ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Sud-Est” pentru Situații de Urgență, pentru 180 de zile, începând cu data de 8 aprilie, vicelui Cristinel Nicolae Dragomir. Pe data de 25 aprilie, DNA Constanţa a dispus trimiterea în judecată a lui Nicuşor Constantinescu, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată.
Pe data de 27 mai 2014, DNA l-a trimis în judecată pe preşedintele CJC, în sarcina căruia s-au reţinut complicitate la trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea de foloase necuvenite și 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obținerea de foloase necuvenite. De asemenea, în cauză, procurorii au mai dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a directorului RAJDP Constanţa.

Vedetă pe site-ul Poliţiei – dat pentru prima dată în urmărire naţională



Pe 23 iunie însă, mass-media a descoperit că preşedintele CJC nu se află internat în spitalul Johns Hopkins din SUA, aşa cum se credea iniţial, după ce au analizat cu atenţie câteva dintre imaginile pe care avocatul lui Constantinescu le-a pus la dispoziţia presei. Reprezentaţii instituţiei medicale spunând că pacientul nu se mai afla acolo încă din luna mai. Tot atunci, numele lui Nicuşor Constantinescu apărea pentru prima dată pe site-ul Poliţiei Române pe lista celor daţi în urmărire naţională.
Pe 30 iunie, Tribunalul Bucureşti a decis înlocuirea măsurii controlului judiciar cu cea a arestului preventiv pentru 30 de zile în cazul lui Constantinescu, existând la acea vreme chiar suspiciunea că acesta ar fi falsificat semnătura medicului de pe înscrisurile medicale depuse la dosar.
 
Pe 1 iulie, avocaţii au contraatacat decizia instanţei, făcând publice noi „documente ce dovedesc, clar și explicit, starea medicala a președintelui CJ Constanța“, după cum precizau aceştia.
Pe data de 6 iulie, noi documente medicale privind starea de sănătate a lui Nicuşor Constantinescu au fost făcute publice de reprezentanţii legali ai preşedintelui CJC.

Şi-a împărţit bunurile cu soţia şi copiii

Pe 9 iulie, a fost postată pe site-ul CJC declaraţia de avere a lui Nicuşor Constantinescu, în care au apărut o serie de modificări faţă de cele depuse în anii anteriori. Acesta şi-a împărţit voluntar averea cu soţia. Codruţa Constantinescu este acum cu mult mai bogată decât soţul ei.
Pe 11 iulie, pe numele lui Nicuşor Constantinescu, oamenii legii au emis un mandat de extrădare, acesta fiind pus pe lista persoanelor urmărite.
Pe 15 iulie, la un nou termen în dosar, au apărut şi noi documente medicale, la fel cum s-a întâmplat şi la alte termene anterioare.

Filmat de „o năpârcă“ în timp ce savura o ţigară la terasă

Pe 17 iulie a „explodat o bombă“ în ceea ce priveşte şederea liderului CJC în SUA. Acesta a fost filmat „de o năpârcă“, după cum avea să declare mai-marele CJC, în timp ce se afla la o terasă în compania altor bărbaţi, fiind surprins chiar când savura o ţigară. Filmuleţul postat pe Youtube a apărut la scurt timp după ce avocații preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa depuseseră la Tribunalul București o cerere prin care solicitau prelungirea şederii în SUA, până la 1 octombrie.
Pe 23 iulie, noi imagini cu Nicuşor pe patul de spital din America au fost date publicităţii de avocaţii săi, după ce primarul Radu Mazăre anunţase că, în jurul datei de 20 iulie, Constantinescu fusese din nou supus unei intervenţii chirurgicale. 
Pe 25 iulie, numele preşedintelui CJC apărea pentru a doua oară pe lista persoanelor urmărite de Poliţia Română. 
 
La finele lunii august, DNA Constanța a cerut Tribunalului Constanța luarea măsurii arestării preventive a lui Nicușor Daniel Constantinescu, pe o durată de 30 zile, de la data punerii în executare a măsurii arestării preventive și dispunerea emiterii de îndată a mandatului de arestare preventivă. Aproximativ în aceeaşi perioadă, şeful CJC a plecat din Statele Unite ale Americii către Turcia.

Aterizat din Turcia şi trimis în judecată în al treilea dosar



Pe 6 noiembrie a revenit în România din Turcia, după ce se presupune că a fost reţiunut de forţele de ordine de acolo.
Pe data de 14 noiembrie, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a 19 inculpați (persoane fizice și juridice), în legătură cu un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Județean Constanța și a peste 1 milion de lei în dauna statului român. Lista inculpaților este deschisă de președintele Consiliului Județean Constanța, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de: abuz în serviciu în formă continuată (6 infracțiuni),  spălare a banilor și constituirea unui grup infracțional organizat.

Situaţie fără precedent în administraţia publică: şeful CJC şi interdicţia de a veni la muncă

În prezent, Nicușor Constantinescu se află sub control judiciar și a fost obligat de judecătorii Curții de Apel Constanța să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la Poliţia Constanța desemnat organ cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. Mai mult decât atât, șeful CJC este obligat să nu depăşească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului care a luat măsura, să nu ia legătura şi să nu comunice cu personalul Centrului Militar Zonal Constanța, precum și cu personalul din cadrul Consiliului Județean Constanța și cu consilierii județeni.
Pe 29 decembrie, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a deschis o nouă acţiune în instanţă, la Curtea de Apel Constanţa. Aceasta are ca obiect „contestaţie la executare“, Dosarul a fost înregistrat la Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie. Primul termen de judecată în această cauză  este stabilit pentru 6 ianuarie 2015.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii