Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:49 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pedelistul Paul Foleanu nu a fost validat Noul Consiliu Local Mangalia îşi începe mandatul. Cristian Radu a depus jurământul (Galerie foto)

ro

03 Jul, 2012 01:00 2566 Marime text
CLMangalia-CristiRadu1.jpgIeri a avut loc şedinţa de constituire a noului Consiliu Local Municipal Mangalia. În contextul acestui eveniment, noul edil-şef al municipiului Mangalia, Cristian Radu, a depus jurământul. Şedinţa de validare a aleşilor locali a fost „condimentată" cu invalidarea democrat-liberalului Paul Foleanu, considerat incompatibil. Nici Constantin Filimon nu se regăseşte pe lista noilor aleşi locali.

Noul Consiliu Local Municipal Mangalia a fost validat ieri. La eveniment au fost prezenţi prefectul judeţului Constanţa, Bogdan Huţucă, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa, George Dragomir, dar şi liderul social-democraţilor din Mangalia, Claudiu Tusac, fostul primar al celei mai importante localităţi din sudul litoralului.

Filimon nu a avut loc în Consiliul Local

Şedinţa de constituire a forului decizional local nu a fost una tocmai calmă, fiindcă atmosfera s-a „încins" odată cu reproşurile aduse de Constantin Filimon celor pe care i-a considerat colegi, anume social-democraţii. Asta fiindcă, iniţial, Filimon a figurat pe lista de candidaţi PSD pentru Consiliul Local Mangalia. Ieri însă, acesta nu a mai avut susţinerea partidului. Mandatul său i-a revenit unui anume Marian Eugen Guţă. Constantin Filimon, fost consilier Forţa Democrată, a declarat că a aflat de la „radio şanţ" faptul că a fost exclus din PSD după 10 iunie. Amintim că în vremea în care locuitorii municipiului Mangalia tremurau de frig în apartamente, afară fiind cod portocaliu de ger, Constantin Filimon a fost unul dintre cei mai vocali contestatari ai fostului primar, Claudiu Tusac. Ulterior, mai mult sau mai puţin surprinzător, Filimon a candidat pentru un mandat de consilier local pe listele PSD.

Foleanu, invalidat pe motiv de incompatibilitate

Al doilea subiect care a creat divergenţe de opinie în şedinţa de ieri a fost propunerea de invalidare a mandatului de consilier local al democrat-liberalului Paul Foleanu. Motivul? Ei bine, comisia de validare a invocat o decizie ANI, datând din 2009, prin care Foleanu era declarat incompatibil cu funcţia de consilier local. Prin urmare, a susţinut comisia, democrat-liberalul nu ar îndeplini condiţiile de eligibilitate.

În replică, Paul Foleanu a solicitat comisiei reexaminarea situaţiei sale, specificând faptul că va pune la dispoziţia acesteia toate documentele necesare. El a declarat că această comisie nu are temei legal pentru invalidarea sa şi că decizia ANI a fost nulă de drept. Democrat-liberalul a precizat, de asemenea, că potrivit Articolului 31, Alineatul 4 din Legea 215 a administraţiei publice locale comisia de validare a CL nu are puterea de a propune invalidarea unui consilier decât dacă se constată încălcarea condiţiilor de eligibilitate sau dacă mandatul acestuia a fost obţinut prin fraudă. Or, susţine Foleanu, niciunul dintre aceste lucruri nu s-a întâmplat. În opinia lui Foleanu, nu este normal ca partidul din care face parte „să fie vitregit de un consilier". „Începeţi acest mandat cu un abuz grosolan", le-a reproşat Paul Foleanu consilierilor locali. Mandatul democrat-liberalului a rămas vacant.

Cine sunt cei 18 consilieri validaţi

Cei 18 consilieri locali validaţi în şedinţa de ieri sunt Sorin Andrei, Levent Beghim, Ştefan Bociog, Marin Ciocîia, Laura Cîrlan, Cristian Drăgan, Marian Eugen Guţă, Bogdan Maganu, Vasile Iorga, Gheorghe Mazâlu, Ghiulgean Membulat, Ion Mincă, Dănuţ Moldovanu, Vasile Olan, Ion Petcu, Marius Lucian Popescu, Linica Stan şi Leonard Tănase.

Maganu, noul viceprimar

În ceea ce îl priveşte pe noul viceprimar al municipiului Mangalia acesta este social-democratul Bogdan Maganu. El a fost consilier local şi în mandatul 2008 - 2012. În şedinţa de ieri, Maganu a obţinut 13 dintre cele 18 voturi valabil exprimate.

„Nu am semnat adeziunea la PNL"

CLMangalia-CristiRadu2.jpgDupă validarea Consiliului Local Municipal Mangalia, noul edil-şef, Cristian Radu, a depus jurământul. Radu a declarat că îşi doreşte un oraş caracterizat de normalitate şi linişte şi că este timpul ca orgoliile să fie lăsate deoparte: „Nu mai avem timp de orgolii sau disensiuni".

Şeful administraţiei publice locale a menţionat că prioritatea zero este reprezentată de pregătirea sezonului estival, mai exact a staţiunilor din sudul litoralului, chiar dacă acesta a debutat deja. Radu consideră însă că printr-o mobilizare serioasă staţiunile pot suferi în scurt timp îmbunătăţiri majore.

Întrebat dacă s-a înscris în PNL, Radu a declarat că nu şi-a depus cererea de adeziune. „Nu am făcut politică. Fac administraţie deocamdată", a afirmat primarul.

Nu mai puţin important este că Radu a reiterat ideea potrivit căreia contractul cu furnizorul de agent termic SC Callatis Therm va fi reziliat pentru că este păgubos pentru locuitorii municipiului Mangalia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii