Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:54 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Partidele sunt obligate să promoveze femei pe listele de consilieri Chiru şi Iorguş trebuie să se decidă - Primărie sau Parlament!

ro

05 Dec, 2011 01:00 1251 Marime text
Proiectul pus în dezbatere publică de către MAI privind alegerile din 2012 stipulează că o persoană nu poate candida în acelaşi timp pentru funcţia de primar şi pentru un mandat de deputat sau de senator sau pentru funcţia de preşedinte de consiliu judeţean şi un mandat de deputat sau de senator.

Aşadar, dacă până acum legea le-a permis să jongleze cu candidaturile, politicienii trebuie să se decidă. Judeţul Constanţa a avut două astfel de cazuri la ultimele scrutine din 2008. Ambele cu membri PDL. Zanfir Iorguş şi-a încercat în 2008 norocul atât la Primăria Mangalia, cât şi la alegerile parlamentare. Cum Primăria s-a pierdut, Iorguş a candidat şi a fost ales deputatul Colegiului nr. 5 în defavoarea independentului Stelian Duţu. Până în prezent, Iorguş nu şi-a făcut public proiectul pentru 2012, însă va trebui să se decidă.

Într-o situaţie similară se află şi preşedintele PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru. În 2008, el şi-a dorit într-o primă fază să devină primar al oraşului Eforie, pentru ca apoi deputat al Colegiului nr. 6. Deşi la alegerile parlamentare a luat mai multe voturi decât la scrutinul pentru Primăria Eforie, Chiru a fost nevoit să accepte înfrângerea în ambele cazuri. Acum el îşi doreşte să atace Primăria Constanţa, deşi în subsidiar există încă şi varianta de a merge în Parlament. Dacă alege Primăria, Chiru poate opta şi pentru funcţia de consilier local sau judeţean, pentru că, potrivit legii, o persoană nu poate candida, în acelaşi timp, pentru funcţia de primar şi pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean.

Reglementări şi pentru independenţi!

Candidaţii independenţi la alegerile parlamentare trebuie să fie susţinuţi de minimum 4% din numărul total al alegătorilor care au domiciliul în colegiul uninominal în care candidează, dar nu mai puţin de 2.000 de alegători pentru Camera Deputaţilor şi 4.000 de alegători pentru Senat. În prezent, candidaţii independenţi trebuie să fie susţinuţi de minimum 4% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente din colegiul uninominal în care candidează, dar nu mai puţin de 2.000 de alegători pentru Camera Deputaţilor şi 4.000 de alegători pentru Senat.

În privinţa alegerilor locale, listele de candidaţi pentru consiliul local şi consiliul judeţean trebuie să asigure reprezentarea ambelor sexe, sub sancţiunea respingerii întregii liste.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii