Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:30 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Paritatea protocolului USL face referire doar la repartizarea mandatelor de preşedinţi de CJ, respectiv primari de reşedinţe de judeţ Listele de consilieri se stabilesc potrivit sondajelor

ro

21 Sep, 2011 02:10 2674 Marime text
usl__Lucian_Balut_005.jpgRepartizarea viceprimarilor va deveni subiect de dispută în cazul în care în sondaje PSD va avea peste 60%. PC bate în retragere, liberalii se resemnează

USL pare să fiarbă în aceste zile în judeţe, iar centrul pare să fi scăpat hăţurile liderilor locali sau, după caz, baronilor. PSD şi PNL nu au trecut cu bine nici de primul pas de aplicare a protocolului, iar tensiunile interne se propagă cu viteza luminii. Încă se mai ridică întrebări, încă mai sunt o sumă de chestiuni care acolo unde nu au nevoie de explicaţii sunt necesare netezirea asperităţilor. Şi nu vorbim de doctrină ci de orgolii sau după caz de realităţile din sondaje, oricât de dureroase ar fi acestea. Asta şi pentru că deja cuvântul „paritate" între PSD şi PNL a dispărut odată cu desemnarea candidaţilor pentru funcţiile de preşedinte al Consiliului Judeţean (21 în cazul PSD şi 20 în cazul Alianţei de Centru Dreapta PNL-PC), respectiv candidaţii pentru funcţiile de primar de municipiu reşedinţă de judeţ (20 de la PSD şi tot 20 de la ACD).

Urmează durerea din sondaje

Următorul pas este repartizarea pe listele de consilieri locali şi judeţeni a numărului de locuri ce revin fiecărei părţi, numărul fiind stabilit proporţional cu rezultatele în sondajele. Aşadar, liberalii vor avea o problemă pe care ori nu o realizează, ori o cunosc prea bine, dar încă mai speră la feţi-frumoşi şi Ilene Cosânzene. Întrebat fiind despre proporţia pe liste, liderul PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir, spune că a primit de la PSD promisiuni de generozitate. Ce-o însemna asta, numai deputatul ştie, de vreme ce într-un cerc politic, Nicuşor Constantinescu, membru marcant al PSD local, a afirmat că nu va da niciun post liberalilor.

Pentru atitudinea de frondă social-democrată există şi o explicaţie pe care o regăsim şi în protocolul USL, acolo unde se specifică faptul că „proporţia calculată se va aplica pe listele de candidaţi prin ocupări succesive în ordinea proporţiei rezultate, prin utilizarea sumei resturilor subunitare după convergenţa cu un loc întreg, urmând repetarea procedurii până la epuizarea numărului maxim de candidaturi permis de legea electorală pentru lista respectivă". În traducere liberă, aşa cum a explicat preşedintele organizaţiei municipale a PSD Constanţa, Lucian Băluţ: „Dacă PSD are în sondaj 60%, iar PNL 20%, lista este alcătuită cu 6 reprezentanţi PSD, doi de la PNL şi aşa mai departe până la epuizarea numărului de candidaturi, cu precizarea că de numărul de locuri ce revin PNL trebuie să beneficieze de la caz la caz şi PC". Aşadar, paritatea se termină acolo unde sondajul de opinie spune negru pe alb că PSD e mare, iar PNL e mic spre foarte mic. Sondajele care s-au finalizat au fost realizare de către un institut de sondare a opiniei publice la nivel naţional şi vor trebui prezentate cât de curând, cel mai probabil după ce îşi vor pune cap la cap datele chestionarelor, aşa cum cere protocolul, pentru că fiecare institut va avea acces în vederea verificării la chestionarele şi bazele de date ale celuilalt institut.

Susţinerea pentru obţinerea funcţiilor de vicepreşedinţi şi a viceprimarilor, interpretabilă

În privinţa desemnării viceprimarilor şi vicepreşedinţilor de CJ, există câteva scăpări care ţin de detaliile tehnice ale protocolului, sesizate de PSD şi trecute cu vederea de PNL, care susţine prin reprezentantul său că va avea viceprimar şi vicepreşedinte de CJ.

Deşi protocolul dă teoretic mari speranţe liberalilor, întrucât spune că „Alianţa va putea forma majorităţi care să ducă la posibilitatea desemnării deţinătorului unei singure funcţii dintre cele menţionate" şi se aplică principiul că cel mai bine clasat în sondaje ocupă respectiva funcţie, adică clar a unui reprezentant PSD, în condiţii normale, cu un USL câştigător la Constanţa pe spatele PSD sar sub sigla Uniunii: „Cu siguranţă abia atunci vor începe discuţiile", remarcă Lucian Băluţ, lider PSD Constanţa.

Dragomir vs. PC:„Nu putem fi împreună împotriva voinţei lor"

Declaraţiile preşedintelui PSD Victor Ponta - prin care a lăsat să se înţeleagă că PC a început să incomodeze bunul mers al USL în unele zone ale ţării întrucât marşează pe proprii candidaţi - i-au determinat pe conservatori să tranşeze situaţia. Aşa se explică faptul că preşedintele PC, Daniel Constantin, a anunţat că la alegerile locale de anul viitor conservatorii vor candida separat. „În urma consultărilor cu liderii organizaţiilor judeţene, PC a decis şi va candida în 2012 pe liste separate la alegerile locale în toată ţara, cu excepţia situaţiilor deja stabilite", a afirmat liderul conservatorilor. Excepţiile fiind, desigur, primăria municipiu reşedinţă de judeţ şi consiliul judeţean. Aşa stând lucrurile, liderul PC local, Ion Mincă a precizat că la alegerile locale viitoare, la nivelul judeţului, „PC va avea proprii candidaţi şi liste pentru consiliile locale şi vor încerca să scoatem un scor cât mai bun". Aflaţi în alianţă electorala ACD, liberalii susţin că, deşi au avut un dialog constructiv cu reprezentanţii conservatorilor de la malul mării, nu le pot impune un traseu împotriva voinţei lor. Preşedintele PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir spune că este posibil ca membrii PC să se simtă mai în vână şi bine pregătiţi să ducă examenele electorale pe cont propriu, ceea ce nu reprezintă un lucru rău şi tocmai de aceea: „Le vor respecta dorinţa pentru că nu putem acţiona împotriva voinţei lor".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii