Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:43 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Până la soluţionarea litigiilor“ Proiectul PUZ-ului pentru blocul social din Faleză Nord şi cel elaborat de firma lui Felix Arsene, retrase (documente)

ro

01 May, 2015 00:00 3888 Marime text
Constănţenii care nu doresc să trăiască într-un oraş al betoanelor au câştigat o bătălie importantă în războiul declarat celor care vor să muşte tot mai mult din spaţiile verzi. Înainte de şedinţa de Consiliu Local de ieri, viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău, a retras de pe ordinea de zi două proiecte de hotărâre care au stârnit controverse. Ambele vizau aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale, documente necesare unor investiţii ulterioare ce ar fi trebuit să se deruleze în zonă şi care, cel puţin pentru moment, sunt stopate în absenţa unei hotărâri de consiliu local în acest sens.

PUZ-ul întocmit de societatea lui Felix Arsene, retras de Făgădău

Este vorba despre proiectul privind aprobarea PUZ-ului pentru zona delimitată de străzile Suceava, Adamclisi, Heracleea, aleea Capidava, aleea Argeşului şi terenuri proprietate publică şi privată. Aici ar fi trebuit să se construiască nişte parcări. Iniţiatorul PUZ-ului era o anume Marcela Savin. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, o singură constănţeancă cu acest nume a deţinut, la un moment dat, o firmă, radiată în prezent - SC La Toreador SRL. Însă un lucru interesant de observat este că în anunţul intenţiei de eliberare a PUZ-ului, afişat pe site-ul Primăriei Constanţa în iunie 2014, elaborator al Planului Urbanistic Zonal apare societatea Planara Building Works SRL, firmă în care arhitectul Alexandru Felix Arsene deţine 50% dintre părţile sociale, alături de soţia sa, Olivia Ruxandra Arsene, care deţine şi calitatea de administrator al firmei.

Amintim aici că Felix Arsene este totodată cel care controlează firma Kalinia Proiect, cea care, printre altele, s-a ocupat de întocmirea proiectului Seaside Mall, iniţiat de SC Property Development Two, unul dintre mall-urile care l-ar fi adus pe Radu Mazăre în „Beciul domnesc“.

Citeşte şi:

Via administraţia Mazăre: Firma care trebuia să ridice mall-ul de pe şoseaua Mangaliei, în vizorul procurorilor DNA (document)

Motivul retragerii - „Am luat act atât din presă, cât şi dintr-o scrisoare“

Cele două terenuri care priveau întocmirea acestui PUZ iniţiat de Marcela Savin şi elaborat de firma lui Felix Arsene sunt situate pe strada Suceava, în proximitatea blocurilor U1 și T6. Proiectul a stârnit nemulţumiri în rândul constănţenilor care locuiesc în zonă încă din faza de consultare, însă vocea lor nu a fost ascultată atunci. „Am retras de pe ordinea de zi două proiecte: unul privea modificarea Planului Urbanistic Zonal în Tomis Nord, partea dreaptă, delimitată de strada Suceava, întrucât, chiar dacă, din punct de vedere legal, toate avizele şi acreditările legale erau prezente la acest proiect, am luat act atât din presă, cât şi dintr-o scrisoare pe care mi-au adresat-o locuitorii din zonă, cum că obiecţiunile dânşilor în etapa de dezbatere publică au rămas fără ecou. Aşa că am retras acest punct de pe ordinea de zi şi voi organiza o nouă dezbatere publică între investitori sau cei care doresc să schimbe reglementarea... toate persoanele interesate: locatari, locuitori ai municipiului Constanţa şi instituţii abilitate, astfel încât şi dacă există o dorinţă investiţională şi aceasta va fi majoritară, să fie argumentată. Oamenii să primească un răspuns“, şi-a justificat viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău, decizia de a retrage proiectul de pe ordinea de zi a şedinţei de ieri. „Dacă nu doresc aceste parcări, în mod evident ele nu vor fi incluse. Scopul reglementării urbanistice este tocmai acela de a conjuga nevoile investiţionale cu dorinţele celor din zona respectivă. Am ţinut cont şi voi relua procesul de dezbatere publică. Cei care se simt lezaţi, inclusiv investitorii, pot acţiona în instanţă. Este dreptul oricui“, a declarat viceprimarul Decebal Făgădău.

Citeşte şi:

Constănţeanul.com
Încă două distrugeri de spațiu verde intră la votul Consiliului Local Constanța 

Planurile pentru blocul de locuinţe sociale din cartierul Faleză Nord, în stand-by

Cel de-al doilea punct de hotărâre retras de pe ordinea de zi viza aprobarea unui PUZ pentru un bloc situat în cartierul Faleză Nord. Încă de ieri, ZIUA de Constanţa nota faptul că locuitorii din acea zonă sunt profund nemulţumiţi de construcţia care este deja ridicată la capătul străzii Zorelelor. „Al doilea punct pe ordinea de zi retras, proiectul cu numărul 28, venea sa reglementeze capătul străzii Zorelelor, unde întorcea tramvaiul; o zonă destul de mixata din punct de vedere al funcţiunilor în Planul Urbanistic General, dar unde toată lumea şi-a făcut locuinţe. Că sunt individuale sau că sunt colective... vorbim despre o zonă de locuinţe“, a declarat Făgădău.

 
Despre acest subiect puteţi citi în detaliu aici:
Proiectul de hotărâre, retras de pe ordinea de zi înaintea şedinţei de Consiliu Local
Bloc de locuinţe sociale într-un cartier de lux din Constanţa (documente+galerie foto) 

 

„Am aflat că există un litigiu. De fapt, mai multe litigii pe rolul instanţelor. Vorbim aici de opt sau de şase litigii, unele câştigate de o parte, unele nesoluţionate. Cel care a făcut sesizarea şi care a atacat în permanenţă această dorinţă de reglementare a modificărilor urbanistice nu a câştigat până în momentul de faţă niciun proces. Cu toate acestea, pentru a evita o situaţie delicată a Consiliului Local, aceea de a aproba o presupusă intrare în legalitate - lucru care contravine legii - am retras acest proiect până la soluţionarea pe cale a judecătorească a litigiilor“, a explicat viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău.

 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii