Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:38 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mozaicul lui Jean Constantin, interpretându-l pe Izmail, la Teatrul de Vară din Techirghiol Adrian Stan - „Actorul ar fi meritat prezenţa mai multor oameni aici, la momentul festiv" (galerie foto)

ro

22 Jul, 2011 20:00 3139 Marime text
6_Techirghiol_dezvelire_bust.jpgPrima zi a Festivalului de umor „Scena lu' Tănase" a debutat ieri cu dezvelirea mozaicului care îl întruchipează pe marele actor Jean Constantin, de către primarul oraşului, Adrian Stan şi prefectul Claudiu Palaz. Lucrarea în mozaic, realizată de artistul Mircea Deaconu, recunoscut pentru talentul său şi peste hotare, poate fi admirată de toţi trecătorii, turişti sau localnici, pe faţada Teatrului de Vară din localitate. Mozaicul actorului Jean Constantin întruchipează unul dintre personajele cele mai îndrăgite pe care acesta le-a jucat, Izmail, din „Toate pânzele sus".

Festivalul care a debutat ieri, „Scena lu' Tănase", va ţine tot week-endul şi cuprinde o serie de manifestări, printre care un concurs de caricaturi şi un vernisaj al expoziţiei de caricaturi. Artişti talentaţi şi-au expus ieri, în prima zi, lucrările. Printre expozanţi se numără Leonte Năstase, unul dintre cei mai experimentaţi caricaturişti din Constanţa, Costel Pătrăşcan, din Brăila, Cătălin Zaharia, din Braşov, dar şi Jenny Stângaciu, din Constanţa.

Fotografii de arhivă ale actorului, expuse de nepoţii acestuia

DSCF3601.jpgPe lângă caricaturile expuse pe pereţii de la intrarea din Teatrul de Vară, nepoţii marelui actor i-au adus un omagiu marelui actor, expunând mai multe fotografii de arhivă ale familiei lui Jean, dar şi unele din arhiva personală a marelui actor, nefăcute publice până la acest moment. La evenimentul de dezvelire a mozaicului au fost prezenţi patru dintre nepoţii marelui actor, copii ai fraţilor actorului care au avut numai cuvinte de laudă faţă de unchiul lor. După ce festivalul se va fi terminat, fotografiile vor fi înrămate şi aşezate pe un perete, la intrarea în primărie, în semn de recunoaştere a autorităţilor locale pentru marele actor.

„Jean Constantin ar fi meritat prezenţa mai multor oameni aici, la acest moment festiv. Poate la anul, când vom organiza altă ediţie a festivalului, evenimentul îi va purta şi numele actorului. Festivalul deschis azi adună mai multe nume reprezentative care se identifică cu Techirghiolul, care au fost prezente aici cu trupa de divertisment al Teatrului de Revistă din Bucureşti. În afara mozaicului dezvelit astăzi în cinstea unui cetăţean de onoare al oraşului nostru, care s-a născut în Techirghiol, vor urma două zile de manifestări în care numărul de atracţie cel mai mare va fi trupa de revistă din Bucureşti, Constantin Tănase, care, împreună cu Alexandru Arşinel şi Stela Popescu, vor veni la noi în localitate", a declarat primarul, mândru că turiştii pot avea şi alte motive pentru care să vină în aceste zile în oraşul staţiune, în afara celor legate de beneficiile nămolului lacului.

Şi prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, a apreciat iniţiativa finalizată a primarului oraşului Techirghiol care a prins contur mult mai devreme decât cea pe care a demarat-o Consiliul Judeţean Constanţa şi care a rămas nefinalizată. „Cu toţii am crescut cu filmele lui Jean Constantin, iar mozaicul reprezintă unul din personajele care l-au consacrat, unul dintre cele mai îndrăgite. Dezvelirea acestui monument reprezintă o recunoştinţă pe care actorul o merita. Personal, la momentul când am aflat de decesul marelui actor, am solicitat autorităţilor constănţene să facă demersuri pentru numirea teatrului din Constanţa după numele său, însă nu s-a concretizat nimic până acum, nu ştiu care a fost motivul pentru care a rămas nefinalizat. A fost un actor pe care l-am iubit cu toţii. Este un lucru normal ca să-i aducem un omagiu marelui actor, dar meritul este al primarului", a declarat prefectul.

Festivalul se încheie cu „Noaptea devoratorilor de comedie"

Prima zi a festivalului s-a încheiat cu un spectacol de satiră şi umor, la care au participat trupe şi artişti independenţi precum Spitalul 9, Trupa Haz, Demenţialii, Laurenţiu Vlad şi Stelică Murariu, Pantomimă. Astăzi, în cea de-a doua zi a festivalului va avea o reprezentaţie teatrul de păpuşi Zburatino, vor fi expuse mai multe fotografii umoristice, iar actorii de la teatrul de comedie „Argon", din Constanţa, vor prezenta piesa „Încurcă lume". Ziua se va încheia cu spectacolul de revistă „Scena lu' Tănase", prezentat de actorii de la teatrul „Constantin Tănase", din Bucureşti. Mâine, în ultima zi a festivalului, va avea loc un concurs de scriere şi interpretare fabule, la care vor participa membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Cele mai reuşite epigrame şi fabule vor fi premiate în cadrul Galei Laureaţilor. Festivalul se va încheia cu Noaptea devoratorilor de comedie, prin vizionarea unui film de comedie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii