Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:21 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre vrea eşalonare pe 20 de ani Primăria Constanţa riscă poprirea conturilor pentru executarea de 13 milioane de euro

ro

29 Jun, 2012 01:00 2571 Marime text

RaduMazare12.jpgConsiliul Local Municipal Constanţa s-a reunit, ieri, în prima şedinţă din noul mandat.

A fost o şedinţă extraordinară, pe ordinea căreia s-au aflat opt proiecte de hotărâre. De departe însă, cel mai important moment al şedinţei de ieri a fost acela în care primarul municipiului Constanţa, social-democratul Radu Mazăre, a anunţat că municipalităţii i s-a adus la cunoştinţă demararea procedurilor de poprire de conturi pentru executarea silită de 13 milioane de euro, marcă FIN.CO.GE.R.O. SPA: „Astăzi (n.r. ieri), Primăria Constanţa a primit înştiinţare de la Biroul Executorilor Judecătoreşti privitoare la înfiinţarea popririi pentru suma de 62 de milioane de lei, care înseamnă 13 milioane de euro. Asta înseamnă că dacă nu se va judeca foarte rapid, mâine probabil, cererea noastră de eşalonare a acestei plăţi şi de suspendare a plăţii până când se va judeca eşalonarea în ani, conturile Primăriei Constanţa vor fi blocate până la îndestularea sumei de 13 milioane de euro".

„Noi am cerut o eşalonare pe 20 de ani"

Întrebat ce anume înseamnă această posibilă poprire pentru municipiului Constanţa, Mazăre nu a ezitat să răspundă: „Dezastru!". Edilul-şef a precizat că în cursul zilei de ieri avocaţii administraţiei publice locale au depus la Tribunalul Constanţa două cereri: o solicitare de eşalonare a plăţii celor 13 milioane de euro pe o perioadă de 20 de ani şi „un capăt de cerere a executării, până se judecă eşalonarea": „Noi am cerut la Tribunal (n.r. eşalonarea plăţii), conform Ordonanţei 22 din 2002, care a fost reînnoită anul trecut şi care spune că autoritatea publică poate solicita, în funcţie de angajamentele bugetare pe care le are, o eşalonare. Noi am cerut o eşalonare pe 20 de ani".

În această ordine de idei, Mazăre a explicat faptul că, în cazul popririi conturilor Primăriei, contul de investiţii va fi blocat. El a amintit aici asfaltările, locuinţele modulare, tot ce înseamnă investiţie în Constanţa şi fonduri europene. De menţionat este că salariile, respectiv plata acestora, nu va fi afectată.

Ulterior, Radu Mazăre a adăugat că şi „contractele aflate în derulare, neonorându-le, vor genera la rândul lor penalităţi". „Neonorarea şi stoparea contractelor de construcţie de locuinţe, de asfalt, restul investiţiilor din oraş vor genera penalităţi pe care iar va trebui să le plătim", a subliniat primarul.

„Greu"

De remarcat este că, dacă Primăria Constanţa ar reuşi totuşi să obţină eşalonarea plăţii celor 13 milioane de euro pe care îi datorează investitorului italian, plata ar fi, susţine Mazăre, mai uşor de suportat: „Greu, dar am putea-o suporta fără să afectăm celelalte contracte şi angajamente bugetare pe care le avem. Noi avem angajamente bugetare luate prin Consiliul Local. Angajamentul bugetar luat pentru FIN.CO.GE.R.O a fost pe semnătura fostului primar".

Anunţul de ieri a căpătat dimensiuni aproape apocaliptice atunci când primarul a specificat că „aceşti 13 milioane sunt numai o primă parte din lucrările pe care doreşte să le încaseze FIN.CO.GE.R.O. de la Primărie". „El (n.r. investitorul italian) nouă ne-a trimis o hârtie prin care ne atenţiona că va face lucrări de 40 de milioane de euro, adică aproape jumătate din bugetul oraşului".

Taxe şi impozite mai mari?

Nu mai puţin important este că municipalitatea nu exclude o posibilă majorare a taxelor şi impozitelor locale: „O să mă gândesc şi o să le spun constănţenilor. O să stabilim împreună, în Consiliul Local, după care o să facem şi o consultare publică cu privire la ce urmează să tăiem sau dacă o să creştem impozitele după ce se judecă şi aceste ultime cereri pe care noi le-am depus la Tribunal", a mai declarat Radu Mazăre.

Întrebat la finalul evenimentului dacă există căi de atac, primarul a afirmat că există, dar după „ce se va judeca rezoluţia procurorului, care cere anularea contractului cu FIN.CO.GE.R.O.". Amintim că Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a cerut anularea contractului dintre Primărie şi investitorul italian.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii