Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:28 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Locuitorii din Cumpăna au sărbătorit Unirea Principatelor Române. S-au prins în Hora Unirii! (galerie foto)

ro

25 Jan, 2017 00:00 2546 Marime text
Românii din întreaga ţară au sărbătorit ieri împlinirea a 158 de ani de la Mica Unire - Unirea Principatelor Române, adică a Ţării Româneşti cu Moldova, sub Alexandru Ioan Cuza, în 1859. În multe oraşe din ţară au avut loc manifestări cu acest prilej, românii prinzându-se cu mic, cu mare în Hora Unirii.
 
Ca în fiecare an, şi locuitorii din Cumpăna au participat la un eveniment organizat în faţa Primăriei pentru a marca, aşa cum se cuvine, împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române. Ceremonia festivă a fost organizată de Primăria şi Consiliul Local Cumpăna şi condusă de primarul comunei, ec. Mariana Gâju. Deschiderea evenimentului a fost realizată prin salutul primarului adresat gărzii de onoare a militarilor Brigăzii 9 Mecanizate „Mărăşeşti“, apoi întreaga suflare a intonat imnul de stat al României.
 
„Bine aţi venit acasă, în comuna Cumpăna, unde, cu mic, cu mare, aniversăm Mica Unire. Unirea, spunea Alexandru Ioan Cuza, este singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru şi să ne permită a da ţării organizarea pe care o aşteptam de atât de multă vreme. Astăzi, marcând cei 158 de ani de la înfăptuirea unui act crucial din istoria poporului român, Unirea Principatelor Române, dăm încă o dată legitimitate naţiunii române“, a afirmat ec. Mariana Gâju la începutul manifestărilor.
 
Primarul comunei Cumpăna a declarat că unirea Ţării Româneşti cu Moldova, înfăptuită la 24 ianuarie 1859 şi cunoscută ca Mica Unire, reprezintă actul politic care stă la baza României moderne şi a formării naţiunii române. „O zi pentru eternitatea românilor, moment istoric decisiv pe drumurile deşarte ale luptei pentru desăvârşirea unităţii noastre naţionale. O zi pe care o luăm drept exemplu pentru viaţa noastră. Unirea Principatelor reprezintă un moment de cea mai mare importanţă în lupta noastră pentru făurirea statului naţional român. Lupta românilor de acum 158 de ani demonstrează că această luptă a fost dusă pentru noi. Pentru că noi suntem cei care ne bucurăm astăzi de reuşita lor, la fel cum mâine sperăm să se bucure şi copiii noştri“, a susţinut ec. Mariana Gâju.
 
Primăria şi Consiliul Local Cumpăna au ţinut să mulţumească eroilor şi veteranilor care au susţinut unirea şi care au luptat pentru ţară, amintindu-i pe cei doi veterani care mai trăiesc în Cumpăna: Ion Ceapă, care în acest an împlineşte venerabila vârstă de 100 de ani, şi Gheorghe Crăciun, care va ajunge la 96 de ani în 2017. Ei sunt şi cetăţeni de onoare ai comunei.
 
La ceremonie au fost prezenţi militari ai Brigăzii 9 Mecanizate „Mărăşeşti“, generalul Constantin Zeca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor în Rezervă şi Retragere Constanţa, generalul Vasile Hermeneanu, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Cadrelor în Rezervă şi Retragere Constanţa, comandorul de aviaţie George Roiu, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Cadrelor în Rezervă şi Retragere Constanţa, comandorul în retragere Pavel Oţelea, preşedinte al Filialei „Cultul Eroilor“ Constanţa, coloneii în retragere Cătălin Rădulescu şi Traian Ţăranu, membri ai aceleiaşi asociaţii, căpitanul comandor de aviaţie Sorin Iacob, „Cultul Eroilor“ Constanţa, colonelul în rezervă Mihail Gavril Andreescu, dar şi cetăţeanul de onoare al comunei Cumpăna Elena Frîncu, împreună cu directorul Direcţiei pentru Sport şi Tineret Constanţa, Mariana Solomon.
 
La Monumentul Eroilor ridicat în cinstea cumpănenilor care au căzut în Al Doilea Război Mondial au fost depuse coroane de flori din partea Primăriei şi a Consiliului Local Cumpăna, a Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu“ şi a grădiniţelor din localitate, precum şi din partea Elenei Frîncu şi a Marianei Solomon.
 
La final, toţi cei prezenţi au dat mână cu mână şi s-au prins în Hora Unirii, apoi au participat la spectacolul oferit de elevii liceului din Cumpăna, care au pregătit un spectacol artistic, unul dintre tineri întruchipându-l chiar pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
 
Sursa foto 1 - Facebook (Ştiri Cumpăna); sursa foto 2 şi galerie - ZIUA de Constanţa
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii