Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:13 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liberalii acuză. Creşterea, pasată de Făgădău după alegeri? Constanţa are o gigacalorie mai scumpă! Cine resimte majorarea preţului? (galerie foto)

ro

30 Jul, 2016 00:00 3681 Marime text
Consilierii locali municipali au decis vineri, prin votul lor, majorarea preţului energiei termice - de la 411 la 430 de lei - practicat de RADET. Adică aceeaşi regie care anunţa cu puţin timp în urmă că, din cauza datoriilor, constănţenii riscă sistarea furnizării apei calde.
 
Totuşi, proiectul de majorarea a preţului gigacaloriei a trecut cu amendament, propus de consilierul popular Alexandru Zabara, care a recomandat subvenţionarea preţului energiei termice şi pentru lunile de vară, până la începerea furnizării agentului termic în calorifere. Întrucât efortul bugetar era de 5,5 milioane de lei, pentru acoperirea diferenţei de cost de 18,73 de lei s-a făcut ad-hoc o analiză de impact asupra bugetului, care ar fi fost de 5,5 milioane de lei, în timp ce banii previzionaţi în buget pentru subvenţii sunt de doar trei milioane de lei. Pe cale de consecinţă, municipalitatea a aprobat ca subvenţia să se dea, momentan, doar pentru lunile iulie şi august, urmând că în toamnă, la o nouă rectificare bugetară, să se aplice subvenţia şi pentru lunile celelalte. Practic, constănţenii vor plăti acelaşi preţ de 411 lei la apă caldă, până în iarnă, când preţul va fi, după spusele lui Făgădău, menţinut la acelaşi nivel ca anul trecut, adică la 250 de lei.
 
Decizia de majorare a preţului gigacaloriei vine după ce RADET a primit aprobarea Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) pentru preţul solicitat de regie în urma unor revizuiri a cheltuielilor de transport al agentului termic. Consilierii liberali au susţinut însă că propunerea de revizuire a preţului a fost înaintată Consiliului Local încă din luna aprilie, dar, din motive pe care ei le-au numit electorale, cererea RADET a fost „ţinută sub birou“ în şedinţa din luna mai, astfel că a fost scoasă la lumină abia în prima şedinţă a noii legislaturi.
 
Proiectul a fost adoptat, în ciuda votului de „abţinere” din partea celor opt consilieri liberali şi a independentului Andrei Popescu. „De ce această majorare nu s-a făcut în luna mai, aşa cum a depus directorul RADET hârtia la Primărie? A fost amanta până în luna iulie, a fost nevoit să depună o nouă hârtie cu număr de înregistrare din 1 iulie. Pentru acest fapt nu vom vota acest proiect, chiar dacă acest amendament al colegilor a fost de bun augur. Să ne spună domnul primar de ce această majorare nu s-a făcut în şedinţa din luna mai“, a afirmat consilierul PNL Victor Constantin.
 
Făgădău i-a replicat însă liberalului: „După cum probabil ştiţi, Consiliul Local a dezbătut în campania electorală doar câteva proiecte absolut urgente, tocmai pentru a nu fi interpretat în cheie electorală. Dacă citeaţi proiectul de buget, aţi fi văzut că era acoperire bugetară suficientă. Nu există un termen de răspuns din partea Primăriei la solicitarea RADET“, a fost răspunsul lui Făgădău.
 
„Când am depus noi, nu s-au întrunit comisiile. Noi am depus prin luna mai. La finele lunii aprilie am primit de la ANRSC. Am depus la comisii şi am aşteptat să ne invite la comisii (n.r. comisiile) la serviciu şi la finanţe. ANRSC a aprobat tariful de 430,55 de lei la solicitarea RADET, care e obligată să actualizeze componenta de preţ la gigacalorie. Aceasta este prima şedinţa de Consiliu în care s-au constituit comisiile. Dacă se analiza propunerea din luna mai, probabil în luna mai sau în luna iunie ar fi intrat în vigoare noul preţ“, a explicat directorul RADET, Liviu Popa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii