Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:25 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lecţii de antreprenoriat pentru localnicii din Cumpăna şi din alte opt localităţi „Aceste proiecte sunt la fel de importante precum cele de infrastructură” (galerie foto)

ro

23 Oct, 2013 00:00 3062 Marime text
Localitatea Cumpăna şi alte opt comune din judeţ au derulat un proiect îndrăzneţ, urmărind să le asigure cetăţenilor judeţului informaţii referitoare la atragerea de fonduri europene şi să-i determine pe aceştia să dezvolte afaceri în mediul rural.
 

La Casa de Cultură din comuna Cumpăna a avut loc ieri seminarul final din regiunea Sud-Est al acestui proiect, denumit „Stimularea ocupării active, a dezvoltării antreprenoriale şi a economiei nonagricole durabile prin formarea şi implicarea resurselor umane neocupate din zonele rurale”. Proiectul a fost iniţiat de Asociaţia Comunelor din România (ACoR), în parteneriat cu Centrul Rural European de Studii şi Cooperare, fiind cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

În cadrul proiectului au fost înfiinţate 31 de Birouri locale de informare în 31 de judeţe ale ţării, în vederea dezvoltării culturii antreprenoriale în mediul rural, iar unul dintre acestea funcţionează în localitatea Cumpăna şi nu îşi va închide porţile chiar dacă proiectul a ajuns la final, a dat asigurări, ieri, primarul Mariana Gâju. De asemenea, Marius Gubernat, managerul de proiect, prezent, ieri, la Cumpăna, a subliniat că se vor căuta soluţii astfel încât o parte dintre birourile locale de informare, printre care şi cel de la Cumpăna, să se autofinanţeze.

„Aceste proiecte sunt la fel de importante precum cele de infrastructură, poate chiar mai importante, întrucât vorbim de proiecte de pregătire a resursei umane”, a declarat, în deschiderea evenimentului, primarul Mariana Gâju. În sala Casei de Cultură Cumpăna au fost prezenţi medici, profesori şi agenţi economici cu experienţă din localitate, care şi-au prezentat drept model propriile afaceri. Iar din partea autorităţilor a participat subprefectul Iucsel Selamet. La seminarul final al proiectului au fost prezente, tot din partea Prefecturii Constanţa, Liliana Piscanu şi Mihalea Oprea. La conferinţa finală s-a aflat şi Ştefan Ganuci, preşedintele Centrului Rural European de Studii şi Cooperare.

Biroul local de informare a fost înfiinţat la Cumpăna pe data de 1 decembrie 2010, de Ziua Naţională, iar prezente în acest proiect au fost următoarele nouă comune: Cumpăna, Chirnogeni, Valu lui Traian, Siliştea, Tuzla, Costineşti, Tortoman, Cobadin şi Cuza Vodă. De aceea, în sala Casei de Cultură s-a aflat primarul de la Chirnogeni, Gheorghe Manta, dar şi un reprezentant de la Valu lui Traian.
Potrivit primarului, ec. Mariana Gâju, în cadrul acestui proiect, din Cumpăna s-au înscris 67 de locuitori: 23 cu ocupaţie în agricultura din gospodăria proprie, 18 şomeri, 14 studenţi şi 12 patroni. Managerul de proiect Marius Gubernat a precizat că pe siteul proiectului, comunepro.ro, se află deja 20 de planuri de afaceri iniţiate în cadrul proiectului, pe care acesta le-a catalogat drept „afaceri la cheie”. De asemenea, tot pe siteul proiectului se află şi un curs gratuit de antreprenoriat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii