Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:31 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Cumpăna, unioniştii basarabeni au fost primiţi cu braţele deschise (galerie foto)

ro

21 Jul, 2015 00:00 2396 Marime text
Mii de unionişti basarabeni au venit în ultimele zile în România pentru a-i îmbrăţişa pe fraţii români şi pentru a cere reunirea Basarabiei cu România. După acţiunile de acum câteva zile de Ia Iaşi şi Bucureşti, tinerii basarabeni au ajuns, vineri, şi la Constanţa, unde au vizitat Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi s-au întâlnit apoi cu IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Ieri, unioniştii basarabeni au ajuns şi la Cumpăna, una dintre comunele care a cultivat de-a lungul vremii relaţii de prietenie cu localităţi din Republica Moldova. De la ora 18.00, la intrare în comuna Cumpăna, o sută dintre basarabenii veniți pe jos din Chișinău către România au fost primiți de către primarul comunei, Mariana Gâju, cu pâine şi sare, dar şi cu flori. Trebuie menţionat şi faptul că localitatea Cumpăna este înfrăţită cu localitatea Budeşti din Republica Moldova, elevi din cele două comune fiind în mai multe schimburi de experienţă de-a lungul celor aproape şase ani de înfrăţire. Mai mult, primarul Mariana Gâju, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, filiala Constanţa a contribuit şi la semnarea actelor de înfrăţire, anul trecut, între comunele Cuza Vodă şi Mihai Viteazu din Constanţa cu localităţile Pelinei şi Bădicul Moldovenesc de dincolo de Prut. În contextul evenimentului, Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, a declarat: „La Cumpăna, astăzi, sunt prezenţi nu doar reprezentanţii administraţiei publice locale, ci şi aproximativ 50 de primari din cadrul Asociaţiei Comunelor din România, asociaţie ce îşi desfăşoară la Eforie sesiunea extraordinară a Adunării Generale. Ce ne dorim, de fapt? Ne dorim să spunem că într-o gândire, că într-o simţire cu toţii suntem români. Am dorit să le demonstrăm că sunt bine primiţi acasă la noi, în România, acasă la noi, în Cumpăna“, a declarat primarul.

Tinerii basarabeni au mărșăluit simbolic și au vizitat mai multe proiecte finalizate deja în comuna Cumpăna, cum ar fi școala de balet sau sala de scrimă din localitate.

Totodată, aceştia au poposit, pentru o vreme, în sediul Casei de Cultură din localitate, acolo unde administraţia publică locală a pregătit un spectacol popular susţinut de tinerii din comună, în scopul de le demonstra basarabenilor că ei şi românii sunt legaţi de aceleaşi obiceiuri, aceleaşi tradiţii.

„Viitoarea unificare trebuie să provină de la firul ierbii, de la dorința ambelor populații și credem că această dorință va fi stimulată prin cunoaștere. Cu bune și cu rele, frații de peste Prut trebuie să ne cunoască și nu le putem prezenta numai Bucureștiul sau alte centre urbane. În ciuda defetismului nostru, România are multe modele de succes în societatea de astăzi“, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Până la finalul lunii septembrie, 10.000 de cetățeni ai Republicii Moldova, reprezentând diferite categorii sociale, vor vizita România. 52% din cetățenii de peste Prut sunt favorabili unei viitoare Uniri, conform unui sondaj realizat în februarie 2014 de Centrul Român de Studii și Strategii.

Comuna constănţeană Cumpăna a fost aleasă, pentru această vizită a tinerilor basarabeni, de către unioniştii de la Acţiunea 2012, reprezentaţi, la Constanţa, de avocatul Dumitru Bădrăgan, preşedintele PRU Constanţa.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii