Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:58 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întreaga creştinătate se pregăteşte pios pentru Săptămâna Patimilor „Calea Crucii“, refăcută în Joia Mare la Saraiu

ro

12 Apr, 2014 00:00 3841 Marime text
Comuna constănţeană Saraiu se pregăteşte cu pioşenie pentru întâmpinarea sărbătorilor pascale. Astfel, Primăria din Saraiu, împreună cu Arhiepiscopia Tomisului şi Teatrul de Stat Constanţa, organizează, în Joia Mare, procesiunea „Calea Crucii“. Prin urmare, joi, 17 aprilie, de la ora 14.00, alături de locuitorii comunei Saraiu sunt aşteptaţi toţi creştinii care vor să marcheze cel mai dureros, dar şi cel mai înălţător moment al anului - Săptămâna Patimilor - printr-o procesiune deosebită în ziua celor 12 Evanghelii. „Sunt ultimele clipe dinainte de «Calea Crucii»; ultimele clipe înainte de sacrificiul suprem al lui Iisus Hristos. Pentru noi şi pentru păcatele noastre, Iisus s-a răstignit şi a înviat a treia zi, dându-ne o nouă şansă la puritate sufletească“, este motivarea primarului localităţii Saraiu, Dorinela Irimia, în organizarea evenimentului religios. „Şi pentru că ştim şi pentru că putem, aducem «Calea Crucii» în localitatea noastră, aducem cele 12 Evanghelii în inima comunei şi încercăm să ajungem la sufletele tuturor celor care vor fi cu noi în aceste clipe dureroase, emoţionante, dar cu un mesaj de adâncă smerenie. Chiar dacă momentul este un moment al durerii, fericirea de a fi cu toţii împreună ne face mai buni, mai îngăduitori“, transmit aleşii locali de la Saraiu.
La evenimentul religios va participa chiar ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
„În zi de Denii, în zi de retrăire a crudului moment evanghelic, vrem să deschidem în sufletele noastre o nouă filă de iubire, sacrificiu şi dăruire. Suntem oameni, Creaţie a Tatălui, suntem o familie şi aşa vrem să dăinuim“, este mesajul primarului de la Saraiu, Dorinela Irimia.
„Calea Crucii“ este o devoţiune tradiţională a Postului Mare în Biserica Latină, asimilată unui pelerinaj în duh în Locurile Sfinte din Ierusalim (pe calea care astăzi poartă numele de Via Dolorosa). Tradiţia spune că Sfânta Fecioară obişnuia să viziteze zilnic locurile pătimirii Fiului ei. Pe Calea Crucii se află 14 staţiuni, care marchează momentele în care Iisus este judecat şi condamnat la moarte, este priponit pe Cruce, moare, este luat de pe Cruce şi, în cele din urmă, înmormântat.
Cele mai impresionante ceremonii de acest fel au loc, an de an, la Ierusalim. În Vinerea Mare, creştinii refac ultimul drum parcurs de Mântuitorul Iisus Hristos, pe Via Dolorosa din Ierusalim, până la Biserica Sfântului Mormânt.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii