Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Încetare mandate în judeţul Constanţa Prefectul Nicolaescu - „Parlamentul va reexamina prevederile neconstituţionale din Statutul aleşilor locali!”

ro

21 Sep, 2016 00:00 2951 Marime text
La începutul lunii septembrie, preşedintele Partidului Mişcarea Populară - filiala Constanţa a formulat o scrisoare deschisă adresată prefectului judeţului, Adrian Nicolaescu, în care cerea „o poziţie fermă şi legală referitor la aplicarea dispoziţiilor Curţii Constituţionale privind încetarea mandatului aleşilor locali în cazul unei condamnări penale, aplicabilă aleşilor locali din judeţul Constanţa“. 
L-am întrebat pe prefectului judeţului Constanţa care sunt aleşii locali aflaţi în situaţia semnalată de preşedintele PMP, respectiv în situaţia încetării mandatului ca urmare a unei condamnări penale, conform dispoziţiilor Curţii Constituţionale.

Aleşii care nu se mai încadrează Deciziei 18/2015 a ÎCCJ 

În şedinţa din 8 iunie 2015, ÎCCJ (Complet DCD/CAF), prin Decizia nr. 18/2015, s-a pronunţat pentru dezlegarea în principiu a următoarei probleme de drept: „Dispoziţiile art. 15, alin. (2), lit. e) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, sunt aplicabile în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, cu aplicarea art. 81-82, respectiv cu executarea în alte condiţii decât cele prevăzute de art. 57, alin. (1) din Legea nr. 15/1968 privind Codul Penal al României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.
 
În raport cu prevederile Deciziei 18/2015 a ÎCCJ, Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa, prin reprezentantul său legal, s-a judecat cu primarii comunelor Oltina, Tuzla, Castelu şi Mircea Vodă (la data promovării acţiunilor), pentru anularea ordinelor de anulare a ordinului de prefect privind încetarea de drept a mandatului de primar.
 
„În raport de sentinţele penale definitive ale celor patru primari, în prezent, niciunul nu se mai încadrează în condiţiile Deciziei 18/2015 a ÎCCJ - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept”, susţine Adrian Nicolaescu, prefectul judeţului Constanţa.
 
Un alt caz este cel al primarului din Dobromir, Iusein Visel. În această speţă, reprezentantul Guvernului în teritoriu susţine: „În raport de sentinţa penală a Judecătoriei Medgidia, rămasă definitivă prin decizia penală a Curţii de Apel Constanţa, actualul primar al comunei Dobromir a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, care a fost suspendată condiţionat pe durata maximă a termenului de încercare. În aceste condiţii, pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice ori de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat a fost suspendată pe perioada suspendării executării pedepsei închisorii. Suspendarea în cazul lui Visel expiră în luna decembrie”.
 
Cea de-a treia speţă la care făcea referire în scrisoarea sa şi preşedintele PMP, Claudiu Palaz, este în acest moment „îngheţată”, în raport de lipsa publicării în Monitorul Oficial a Deciziei Curţii Constituţionale din 6.07.2016, referitoare la constituţionalitatea prevederilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii 393/2004 (Statutul aleşilor locali). Totuşi, Instituţia Prefectului a solicitat conducerii CCR să-i comunice momentul la care urmează să fie publicată în M.O. decizia din 6.07.2016.
 
„În raport de existenţa unor posibile cazuri de aplicare a deciziei Curţii Constituţionale la nivelul judeţului Constanţa, prefectul a solicitat Curţii de Apel Constanţa să-i comunice care sunt aleşii locali ce s-ar încadra în considerentele menţionate în cuprinsul respectivei decizii”, adaugă Adrian Nicolaescu.
 
În plus, mai afirmă reprezentantul Guvernului în teritoriu, „în raport cu prevederile art. 146, alin. 2 din Constituţia României, de la data publicării deciziei CCR în M.O., Parlamentul este obligat să reexamineze prevederile considerate neconstituţionale din cuprinsul legii pentru modificarea şi completarea Statutului aleşilor locali, pentru punerea lor în acord cu decizia Curţii”.
Cu alte cuvinte, aleşii locali cu probleme ar putea fi salvaţi de parlamentari şi îşi vor putea continua nestingheriţi mandatele.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii