Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:50 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

I se pune cruce. Alte patru proiecte cu probleme CJC, în pericol să restituie finanţarea pentru Centrul Meşteşugăresc de la Ovidiu, construit de SCIM - fondată de Moisoiu şi aflată în insolvenţă

ro

17 May, 2017 00:00 4412 Marime text
În septembrie 2015, Consiliul Judeţean anunţa achiziţia de peste 1,3 milioane de lei pentru Centrul Meşteşugăresc de la Ovidiu, dotat şi echipat de administraţia judeţeană. Consiliul lansa organizarea şi desfăşurarea unei proceduri de achiziţii publice pentru atribuirea contractului „Furnizare utilaje, echipamente de transport şi dotări“ (două loturi), aferente proiectului „Centrul productiv meşteşugăresc pentru susţinerea activităţilor turistice şi de agrement din localitatea Ovidiu“, în valoare estimată fără TVA de 1.384.514 lei. Societăţile interesate trebuiau să depună oferte până pe data de 19 octombrie 2016.
 
Obiectul contractului îl reprezenta achiziţia publică de utilaje, echipamente şi dotări specifice care să acopere cerinţele executării de produse combinate: răchită - metal, răchită - lemn. Lotul I consta în furnizarea utilajelor specifice şi a echipamentelor de transport aferente producţiei, având o valoare estimată de 1.314.654 de lei, fără TVA, iar lotul II - mobilier, dotări şi electrosecuritate în centrala termică, având o valoare estimată de 69.860 de lei, fără TVA. Valoarea garanţiei de participare pentru lotul I - 26.000 de lei, iar pentru lotul 2, de 1.350 de lei.
 
De atribuirea contractului s-au ocupat persoanele cu funcţie de decizie din cadrul autorităţii contractante responsabile de organizarea, derularea şi finalizarea procedurii: Nicuşor Daniel Constantinescu, Nicolae Cristinel Dragomir, Cristian Darie, Mariana Belu, Carmen-Ioana Tănase, Radu Volcinschi, Georgeta Blacioti, Sebastian Florin Rancichi, Ioan Mihai Nache, Veronica Circiu, Virgil Iosif, Cristian Hagea, Gheorghe Hristu, Adrian Victor Ionescu, Mihaela Lungu, Gabriela Mihăieşi, Elena Liliana Manea, Carmen Comănici, Raluca Alina Petreanu, Getuţa Tănasă, Carmen Adriana Luminiţa Pedestru, Dănuţ Răgălie, Raluca Florentina Coman, Ivonne Saghiu, Nicoleta Moraru, Daniela Larisa Postovei, Roxana Drăgan, Irina Roxana Dumitru, Viorel Creangă şi consilierii judeţeni Ioan Albu, Panait Anghel, Mihaela Andrei, Doina-Eufrosina Carp, Marian Cruşoveanu, Florian Constantin, Nicolae Buriac, Dumitru Florea, Ionuţ Fântână, Florin-Tudor Gavrilă, Nicolae Ciucă, Maria Magiru, Laurenţiu-Marius Marin, Alexandru-Gabriel Mascas, Ioan Mărcuş, Gheorghe Măndilă, Baiazid Memiş, Gheorghe Mihăeşi, Sorin Mocianu, Petrică Munteanu, Osman Fedbi, Cornel Panait, Niculae Peride, Ecaterina Prodan, Ion Radu, Gheorghe Slabu, Eugen Silaghi, Adrian Doru Sponte, Atanasie Teodorescu, Marius-Horia Ţuţuianu şi Ciprian-George Ulmeanu. Potrivit SEAP, pe 29.10.2015, licitaţia a fost anulată, deoarece nu a fost depusă nicio ofertă.

Cum trebuia să arate Centrul Meşteşugăresc 

Potrivit proiectului, hala Centrului trebuia să aibă mai multe spaţii anexe, grupuri sanitare, compartimentate pe sexe, vestiare şi cabinete sanitare, dimensionate corespunzător şi pentru utilizarea de către persoanele cu handicap. Spaţiile destinate centralei termice, lăcuirii şi prelucrării lemnului erau proiectate a avea legătură directă cu exteriorul, accesurile fiind prevăzute cu rampe din beton armat şi trepte metalice. Subsolul clădirii avea funcţie de depozitare, dar şi de prelucrare a metalului.
 
Accesul din interior spre subsol urma să fie asigurat de o scară din beton armat, iar cel din exterior spre subsol, de o rampă auto cu platformă de intrare, prevăzută cu rigolă de colectare în zona porţii secţionate. La subsol urma să se asigure şi depozitarea materialului lemnos - răchită, în volum de şase tone. Un alt obiectiv al proiectului era dotarea şi echiparea noului corp de clădire cu utilaje şi echipamente pentru desfăşurarea activităţii de producţie.
 
Istoria înfiinţării Centrului Meşteşugăresc de la Ovidiu este ceva mai veche. Reamintim că, în luna octombrie a anului 2011, consilierii judeţeni aprobau un proiect de hotărâre care viza preluarea în administrarea CJC a unui imobil-teren amplasat pe strada Crizantemei numărul 3 din Ovidiu, pentru realizarea proiectului „Centru productiv meşteşugăresc pentru susţinerea activităţilor turistice şi de agrement Ovidiu”.

Ce va face Consiliul Judeţean cu clădirea din Ovidiu 

În cazul Centrului Meşteşugăresc de la Ovidiu, cauza pentru care respectivul proiect nu poate fi finalizat vizează „erori de proiectare a clădirii şi imposibilitatea dotării centrului, pentru că echipamentele nu se mai fabrică“, după cum a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Claudiu Palaz.
 
Proiectului european privind crearea unui centru productiv meşteşugăresc pentru susţinerea activităţilor turistice şi de agrement Ovidiu i se va pune cruce parţial. „Suntem în discuţii cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, să vedem câţi bani va trebui să restituim, iar clădirii va trebui să-i găsim o utilitate, deşi aceasta are probleme de construcţie“, a mai spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean.
 
Cert este că proiectul, cu o valoare de 6.874.105,68 de lei - din care contribuţia CJC este de 3.010.388,23 de lei - nu va fi funcţional niciodată.
 
Claudiu Palaz a adăugat că administraţia judeţeană se va îndrepta în instanţă împotriva celor ce au greşit, pentru recuperarea prejudiciului, iar în cauză a fost făcută şi o sesizare la DNA.

Firma fondată de Moisoiu este în insolvenţă! 

Potrivit unui alt anunţ de atribuire publicat pe SEAP, autoritatea contractantă, Consiliul Judeţean, atribuia, pe 4.06.2014, contractul pentru „Lucrările de C+M+I, asigurarea utilităţilor aferente proiectului «Centrul productiv meşteşugăresc pentru susţinerea activităţilor turistice şi de agrement Ovidiu»“ către Societatea de Construcţii, Instalaţii şi Montaj (SCIM).
 
Firma a fost înmatriculată în anul 1991. Societatea este în insolvenţă, sub incidenţa Legii nr. 85/2014. Capitalul social subscris, de 2.275.000 de lei, integral vărsat, este compus din 455 de acţiuni. SCIM SA este controlată de Antoniu George Beioglu, născut pe 24.09.1956, în Constanţa, cu 32,3077% din capitalul social, Anastasiu Grygore Bogdan Moisoiu, născut pe 18.04.1978, în Constanţa, cu 24,3956% din capitalul social, şi Listă Persoane Fizice şi Juridice, cu 43,2967% din capitalul social. Administratorii societăţii, care desfăşoară „lucrări de construcţie a proiectelor utilitare pentru fluide“, sunt: Anastasiu Grigore Bogdan Moisoiu - director general adjunct, Antoniu George Beioglu - director general şi administrator special Iacob Lorena CII - administrator judiciar.

Societatea de Construcţii, Instalaţii şi Montaj SA este legată de numele lui Dănuţ Moisoiu, fost democrat-liberal şi ex-consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa, care este unul dintre fondatorii ei.
 
Obiectul contractului în valoare de 3,697,998 de lei încheiat în 2014 îl reprezenta „construcţie clădire regim de înălţime S+P+1 nivele; proiectare şi execuţie branşamentul la reţeaua electrică; proiectare şi execuţie branşamentul la reţeaua de gaze naturale; proiectare şi execuţie branşamentul la reţeaua de apă şi canalizare“.

Despre Centrul Meşteşugăresc 

Proiectul a fost cofinanţat din fonduri structurale, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere, Domeniul Major de intervenţie 1.1., Planuri integrate de dezvoltare urbană.
 
La „Centrul productiv meşteşugăresc pentru susţinerea activităţilor turistice şi de agrement Ovidiu“, Consiliul dorea să reînvie o serie de meşteşuguri din zona Dobrogei, cum ar fi obiectele artizanale împletite din paie sau stuf. Mai mult decât atât, CJC dorea ca, la finalizarea centrului, o parte dintre cei care vor lucra acolo să fie persoane cu handicap. 

Alte proiecte cu finanţare europeană, în pericol 

Potrivit unui raport al CJC din 2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a notificat deja instituţia judeţeană cu privire la procedura de reziliere a contractelor de finanţare neimplementate: Extindere Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Agigea, pentru înfiinţarea unui centru de îngrijire a persoanelor cu afecţiuni Alzheimer, Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Ambulatoriului Eforie Sud, Soluţii informatice integrate în administraţia publică locală - Registrul agricol, Soluţii informatice integrate pentru o administraţie publică mai aproape de cetăţean. Vorbim, aşadar, de cinci proiecte pentru care s-a reuşit accesarea de fonduri, dar care nu au fost finalizate la timp, iar acum autoritatea judeţeană ar putea fi obligată să restituie toţi banii deja cheltuiţi.
 
Citeşte şi:
 
Măsuri extreme 
Plângeri la DNA pentru executanţii şi furnizorii proiectelor derulate pe fonduri europene nefinalizate până la 1 noiembrie! (documente)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii