Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:05 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Geamia „Mamut Kuyusu“ Valentin Vrabie, primul primar creştin care a construit un lăcaş de cult pentru fraţii musulmani

ro

07 May, 2015 00:00 5563 Marime text
 
Doar 12 suflete. Atât mai numără comunitatea musulmană din satul Izvoru Mare, sat arondat comunei Peştera. Pentru mulţi aleşi locali, numărul acesta de oameni nu este unul atât de reprezentativ încât să merite efortul unei investiţii consistente, precum cea de reabilitare a unei geamii. Însă primarul Valentin Vrabie a demonstrat, încă o dată, că are un sistem de valori de la care nu se abate şi, mai presus de toate, că are respect pentru fiecare locuitor al comunităţii pe care o cârmuieşte de şapte ani. De aceea, ziua de ieri, marcată şi de sărăbtoarea Hıdırellez–ului, a fost una  cu totul specială pentru cei de religie musulmană din satul Izvoru, care au o nouă geamie. O investiţie de suflet a primarului Valentin Vrabie, care, prin gestul său, a pus o piatră la temelia bunei convieţuiri interetnice pe meleaguri dobrogene.


„Cine construieşte o casă pentru Allah, aceluia Allah îi va construi o casă în rai“
Reabilitarea vechiului lăcaş de cult musulman, devenit o ruină, s-a făcut în semn de respect pentru credinţa fiecărui locuitor al comunei. După investiţiile făcute pentru bisericile de cult ortodox din Izvoru Mare şi Ivrinezu, iată că a venit vremea şi locului de rugăciune al celor de religie musulmană să îşi schimbe complet faţa. Geamia inaugurată ieri se numeşte „Mamut Kuyusu“ aceasta fiind denumirea veche a vetrei satului Izvoru Mare. Lăcaşul de cult vechi de aproape 150 de ani a fost reconstruit din temelii cu sprijinul financiar al Primăriei comunei Peştera, precum şi sub atenta îndrumare şi implicare permanentă a imamului Arslan Ozgun. Cu o suprafaţă de peste 140 de metri pătraţi, minaretul având o înălţime de 25 de metri, geamia „Mamut Kuyusu“ redevine un loc de rugăciune atât pentru credincioşii musulmani din comună cât şi pentru cei din zonele învecinate.


Ieri, curtea lăcaşului de cult, dar şi sala de rugăciune au fost neîncăpătoare pentru musulmanii veniţi din localităţile învecinate, din propria iniţiative, pentru a vedea ceea ce mulţi considerau un dar ceresc: o geamie făcută de un primar creştin ortodox pentru o comunitate mică de musulmani. Motivele pentru care Valentin Vrabie şi-a dus la bun sfârşit promisiunea dată, aceea de reabilitare a geamiei - cu toate că au existat şi persoane care nu au privit îngăduitor investiţia că de amploare? Respectul faţă de semeni şi convingerea că „fiecare om, indiferent de religie, are dreptul să se roage. Atât Biblia, cât şi Coranul, ne învaţă legea dragostei şi a bunei înţelegeri“, după cum a declarat primarul. „Am renovat şi două biserici ortodoxe şi am hotărât ca şi această geamie, care era aproape demolată, să fie redată comunităţii. Astfel am simţit că e de datoria mea, din respect pentru trecut şi din apreciere pentru relaţiile deosebite pe care le avem cu comunitatea musulmană, să nu las acest lăcaş de cult pradă pieirii. În comunitate trebuie să trăim ca fraţii. Unii mi-au spus, la început, că avem doisprezece musulmani, că nu de geamie am avea nevoie, însă nu am renunţat la acest proiect şi suntem astăzi la inaugurarea lui. Am încredere că am făcut ce trebuia. O fi bine, o fi rău, o fi mult, o fi puţin - asta am crezut că trebuie să fac şi am făcut-o din tot sufletul, pentru fraţii noştri musulmani“, a declarat primarul cu ocazia tăierii panglicii noului lăcaş de rugăciune.


„Îi mulţumesc lui Allah că strămoșii mei au ales să trăiască în Dobrogea, acest loc unde creştinii au arătat că pot fi cei mai buni prieteni ai fraţilor noştri musulmani. Mulţumesc domnului primar Valentin Vrabie pentru implicarea de a construi geamia musulmanilor din Izvoru Mare, primul primar creştin care a construit o geamie pentru musulmanii din România“, a declarat preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Gelil Eserghep.
 
Şi alţi oaspeţi de seamă au venit ieri la Izvoru Mare pentru a asista la un moment cu adevărat istoric pentru musulmanii din Dobrogea. La inaugurare au participat oameni de frunte ai comunităţii turco-tătare: muftiului cultului musulman din România, Iusuf Muurat, preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Gelil Eserghep, deputatul UDTTMR Amet Varol, consulul Republicii Turcia la Constanţa Ali Bozçalişkan, cei doi subprefecţi ai judeţului Constanţa – Levent Accoium şi Ersun Anefi, precum şi un ataşat al Ambasadei Republicii Turcia la Bucureşti şi, desigur, imamul care îi aşteaptă de-acum înainte în fiecare vineri la slujbă pe musulmanii din Izvoru şi din împrejurimi, Arslan Ozgun. Referindu-se la acest eveniment, imamul a declarat: “de când eram copil, şi veneam cu bunica la geamia veche, visam că într-o bună zi să pot sluji în această comunitate. Şi iată că acum, după atâţia ani, cu ajutorul bunului Allah şi al primarului Valentin Vrabie, această dorinţă mi s-a împlinit“, a declarat imamul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • LAKATOS RODICA 24 Jun, 2016 14:56 V-am asteptat toti medgidienii sa veniti la noi FITI BINECUVINTAT ,DUMNEZEU SA VA LUMINEZE CALEA.