Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:52 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gabriela Iacobici - „Nu ne vom opri aici“ Centrul de prevenire a abandonului, un proiect de suflet finalizat la Grădina (galerie foto)

ro

12 Dec, 2015 00:00 3176 Marime text


Unul dintre proiectele de suflet ale primarului comunei Grădina, Gabriela Iacobici, a fost finalizat ieri, cu succes, după o muncă ce a durat aproape cinci ani. După aproximativ o jumătate de deceniu de când ideea a început să prindă rădăcini, un centru dedicat îngrijirii copiilor a fost clădit în localitatea administrată de primarul Gabriela Iacobici.
 
Astfel, proiectul „Centrul de prevenire a abandonului şi a separării copilului de familia sa în comuna Grădina, judeţul Constanţa“ a fost încheiat, la exact un an de la conferinţa de lansare, în prezenţa a numeroşi oaspeţi şi reprezentanţi de seamă ai comunităţii locale.
 
Pentru început, opt copii din comuna constănţeană vor fi asistaţi permanent, iar alţi 15 copii, proveniţi din familii defavorizate, vor avea unde să-şi facă temele şi să mănânce măcar o dată pe zi. Demarat prin fonduri europene, Programul operaţional regional 2007-2013, Axa prioritară „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale“, proiectul are o valoare totală de 2.400.038,23 de lei, din care 1.506.1225,03 reprezintă contribuţia Uniunii Europene, 230.348,53 de lei - contribuţia Guvernului, iar diferenţa este asigurată de beneficiar. Data finalizării proiectului este 29 decembrie 2015.
 
„Sediul acestui centru este fosta Casă a Agronomului din localitate, clădire care a necesitat o serie de lucrări de consolidare şi extindere. Pereţii transversali şi longitudinali, atât interiori, cât şi exteriori, au fost consolidaţi prin cămăşuire. De asemenea, la colţurile construcţiei s-au introdus sâmburi de beton armat. Clădirea a fost complet recompartimentată şi va fi extinsă atât pe verticală, cât şi pe orizontală, iar copiii care vor fi beneficiarii acestui centru dispun şi de o curte interioară şi de un loc de joacă“, a explicat constructorul clădirii, Valentin Niculae, managerul firmei Nida Prompt Construct.
 
„În urmă cu nouă luni au avut loc lansarea şi începerea implementării acestui proiect. Doresc să menţionez faptul că implementarea proiectului a fost realizată într-o perioadă mai scurtă şi ne-am încadrat cu derularea sa, colaborând bine cu toată echipa de management, de proiectare, de construire şi de verificare. Ţin să le mulţumesc tuturor colaboratorilor implicaţi în derularea şi implementarea proiectului, începând cu proiectantul şi constructorul, consilierilor locali şi celorlalte persoane implicate în buna execuţie a proiectului“, a fost mesajul primarului comunei Grădina, Gabriela Iacobici.
 
Eforturile au fost multe, dar a meritat, spun cei care au reuşit acum să vadă rodul muncii lor. Clădirea veche şi nefuncţională a devenit mândria localităţii, prin transformarea sa într-un centru destinat copiilor din familii defavorizate.


 
„Doresc să vă aduc la cunoştinţă faptul că Centrul de prevenire a abandonului şi a separării copilului de familia sa, în comuna Grădina, reprezintă o investiţie majoră pentru comuna noastră şi menţionez faptul că nu ne vom opri aici. În cel mai scurt timp, vom obţine toate avizele de funcţionare a centrului şi vom trece la următoarea etapă de combatere a abandonului în rândul copiilor defavorizaţi, dar şi în rândul abandonului şcolar“, a precizat primarul Gabriela Iacobici.
 
Centrul dispune de o cameră pentru lecţii, o sală de activităţi, două dormitoare, grupuri sanitare pentru fete, băieţi şi personal, precum şi birouri. Mai mult, acesta este dotat şi cu un lift pentru persoanele cu dizabilităţi.
 
„În primă instanţă, de acest centru vor beneficia opt copii, care vor sta aici permanent, şi încă două grupuri de câte 15, în două schimburi, vor veni aici pentru a lua o masă caldă şi pentru a fi ajutaţi la teme. Vor lucra învăţători, un psiholog, o bucătăreasă şi, nu în ultimul rând, voluntari. Pentru hrana celor mici ne bazăm, în primul rând, pe sponsori, pe agenţi economici şi pe investitorii de pe raza comunei care ne-au ajutat până acum aşa cum au putut, de fiecare dată“, a conchis primarul comunei Grădina, Gabriela Iacobici.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii