Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:45 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fondurile europene ratate! Şoseaua de coastă, Parcul arheologic şi Căminul de bătrâni au fost amânate de municipalitate

ro

14 Oct, 2015 00:00 3571 Marime text


În luna septembrie a acestui an, o firmă din Cluj-Napoca, SC Tecte SRL, câştiga contractul „Amenajare integrată a zonei de acces în portul turistic Tomis şi pe plaja Modern“. Pe înţelesul tuturor, era vorba despre realizarea primei etape a mult-trâmbiţatei şosele de coastă. Contractul, în valoare de 32.338.591,85 de lei, era atribuit de Primăria Constanţa. Anunţul era făcut de primarul interimar al municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, după şedinţa de îndată a Consiliului Local Municipal Constanţa din 9 septembrie.
 
„În momentul de faţă, suntem în discuţii cu ei, deoarece noi putem utiliza fondurile structurale (bani europeni) până pe 31.12.2015. Dacă ai început un proiect şi nu l-ai terminat, trebuie să dai banii înapoi. Ministerul Dezvoltării şi Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional au obţinut o derogare din partea Comisiei Europene ca, pentru proiectele aflate în implementare şi care au şanse reale de a fi finalizate până în luna iunie 2016, să împărţim costurile după cum urmează: ce putem să cheltuim până la 31 decembrie - din costuri structurale, ce depăşeşte data de 31 decembrie 2015 - din bugetul local. În felul acesta, nu mai dăm înapoi banii pe care i-am utilizat. I-am rugat pe parteneri să facă o analiză şi să ne spună dacă pot cheltui până la finele acestui an peste jumătate din valoarea proiectului şi dacă acesta va fi gata până în luna iunie 2016. În situaţia în care dânşii includ aceste clauze în contract, acesta va fi semnat. Dacă nu, atunci nu va fi semnat şi vom merge cu proiectul şoselei de coastă în următorul exerciţiu“, explica Fădăgău, acum o lună.

Citeşte şi
Ce condiţii a impus Primăria societăţii care a câştigat contractul privind realizarea primului tronson al şoselei de coastă

Ieri, după şedinţa ordinară a CLM Constanţa, viceprimarul cu atribuţii de primar a anunţat că Primăria Constanţa nu va semna contractul pentru demararea lucrărilor la prima etapă a şoselei de coastă. Asta în contextul în care lucrarea a fost adjudecată abia la a treia licitaţie. Potrivit lui Făgădău, s-a ajuns în această situaţie pentru că termenul era mult prea scurt pentru a mai putea beneficia de fondurile europene şi a nu risca, din cauza unor întârzieri, să dea banii înapoi.

Acelaşi final

Din păcate, aceeaşi soartă o au şi alte două proiecte de impact pentru comunitate ce trebuiau finanţate din fonduri europene: „Reabilitarea şi amenajarea parcului arheologic“ (parcul de la Casa Albă) şi „Centrul Fair play - Modernizare şi extindere“, proiecte derulate pe Axa prioritară 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere. Acestea au fost lansate în luna mai, iar directorul executiv al Direcţiei Programe şi Dezvoltare din cadrul Primăriei Constanţa, Ani Merlă, spunea că termenul de finalizare a ambelor proiecte era 31 decembrie anul curent, orice cheltuială după data respectivă devenind neeligibilă (pe înţelesul tuturor, ar urma să fie  suportată din bugetul local).

Citeşte şi
Bani europeni pentru reabilitarea parcului Primăriei Constanţa şi pentru un nou cămin de bătrâni

Cel puţin până anul viitor va trebui să uităm de aceste proiecte. „Cele trei proiecte au fost adjudecate destul de târziu, nu au fost adjudecate (n.r. referire la proiectul ce viza Parcul arheologic) sau există contestaţii (n.r. referire la Căminul pentru pensionari de la Fair Play). Am făcut o analiză şi am fi putut utiliza fondurile structurale cu două condiţii: să utilizăm fondurile UE până la 31 decembrie, în condiţiile în care sezonul rece bate la uşă, sau să terminăm implementarea proiectelor până în iunie 2016, achitând ceea ce se realiza de la 1 ianuarie până la 1 iunie din bugetul local“, a declarat Decebal Făgădău.
 
În situaţia dată, era clar că este imposibil să se încadreze ca timp şi s-a preferat o renunţare… temporară la proiecte. Asta deoarece Făgădău  susţine că proiectele respective vor fi redepuse în 2016 „fără a mai periclita bugetul local pe anul viitor“. „Începând cu 1 ianuarie 2016, vom putea aplica pe noile axe de finanţare cu fonduri europene nerambursabile“, a conchis şeful interimar al municipalităţii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gore 14 Oct, 2015 04:05 Bine ca dam la echipa de volei peste un milion de lei,ne aduce mult mai mari avantaje decât un cămin de bătrâni.Asa o fi domnule Fagadau?