Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:00 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivalul „Rodul Pământului - Zilele Recoltei la Cumpăna”, dedicat cinstirii pământului şi gospodarilor (galerie foto)

ro

19 Sep, 2016 00:00 2901 Marime text
Primăria şi Consiliul Local Cumpăna au organizat, la finele săptămânii trecute, cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului „Rodul Pământului - Zilele Recoltei la Cumpăna“, eveniment dedicat pământului, gastronomiei, bogăţiei etnografice şi folclorice.

În perioada 17 - 18 septembrie, pe stadionul din cadrul Complexului Sportiv „Victoria“ din comuna Cumpăna, producătorii agricoli şi gospodinele din localitate, dar şi cei din ţară, şi-au prezentat roadele hărniciei şi au demonstrat priceperea în bucătărie şi în lucrul câmpului.
 
Evenimentul a debutat cu o paradă a portului popular, ce a străbătut artera principală a comunei şi la care a participat şi un ansamblu din Călăraşi, punctul terminus fiind stadionul. Aici a fost organizat şi un târg meşteşugăresc, iar în diverse zone, grătarele sfârâiau şi mustul aştepta să fie degustat. Manifestarea a continuat cu ateliere de gastronomie aplicată, prezentarea unor reţete culinare inedite, toate pe fundalul sonor asigurat de ansambluri folclorice din judeţ şi din ţară, care au evoluat pe scena special amenajată. Organizatorii şi-au propus şi realizarea celei mai mari plăcinte dobrogene, activitate la care au fost invitaţi să participe peste 10.000 de spectatori. Standurile cu produse tradiţionale şi materiale de prezentare turistică şi populară, alături de expoziţiile de animale, au făcut cunoscute publicului obiceiurile tuturor zonelor etnografice ale ţării.
 
Din program nu au fost omise concursurile, surprizele, dar nici premierea celor mai buni gospodari din Cumpăna. În paralel, vizitatorii s-au putut aproviziona cu legume, fructe de toamnă, produse de origine animală, toate comercializate la preţuri de producător, la care au fost adăugate produse apicole, murături, zarzavaturi şi alte bunătăţi ce nu pot lipsi din cămara unei familii.

Prietenii comunei Cumpăna au rostit „prezent“

Alături de primarul comunei, economist Mariana Gâju, s-au aflat consilieri locali, viceprimarul Florin Neagu, numeroşi localnici, dar şi prieteni ai comunităţii. Printre invitaţii de onoare ce au răspuns „prezent“ la eveniment s-au numărat directorul general al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Regională (DADR), Ionuţ Albu, şeful Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului Constanţa, Petre Dinică, acesta fiind şi locuitor al comunei, primarul comunei Grădina, Gabriela Iacobici, directorul general al Centrului Regional de Finanţare a Investiţiilor Rurale, Anghel Panait, consulul general al Consulatului Republicii China la Constanţa, Su Yanwen, viceprimarul comunei vecine Topraisar, Aurelia Bălănescu, directorul Crucii Roşii Constanţa, Carmen Lungu, fostul şef al Direcţiei Tineretului şi Sportului Constanţa, Elena Frâncu, dar şi directorul Casei de Pensii Constanţa, Corina Samoilă. Directorul general al DADR Constanţa, Ionuţ Albu, a afirmat că îşi doreşte ca şi în alte comune să se organizeze asemenea evenimente care să marcheze finalul unui an agricol, să prezinte roadele câmpului şi să le ofere ocazia de a se bucura împreună.
 
Mariana Gâju a invitat localnicii ca, după atâta muncă, să se bucure de această sărbătoare şi să uite problemele şi greutăţile pe care le-au întâmpinat. Primarul comunei Cumpăna şi-a exprimat dorinţa ca numărul producătorilor agricoli şi al crescătorilor de animale să crească în localitate.
 
„Pământul nu are culoare politică, Ziua Recoltei nu este politică, este a tuturor românilor, a celor care muncesc pământul, dar şi a celor care se înfruptă din produsele pământului sau ale animalelor pe care le cresc oamenii din Cumpăna. Văd că sunt mai puţini în acest an, dar, poate, încet-încet, vor avea curajul să vină aici, pe stadion, şi să-şi prezinte ce au mai frumos în gospodării. (…) Producători, agricultori legumicultori şi crescători de animale, tuturor celor ce aţi răspuns invitaţiei noastre vă mulţumesc, dar şi pentru că aţi rezistat în timp cu toate greutăţile întâmpinate în agricultură, din cauza secetei şi a lipsei de irigaţii, cu dificultăţile de la subvenţii. Vă mulţumesc că nu aţi renunţat la agricultură şi o faceţi cu sufletul“, a subliniat şeful administraţiei locale, ec. Mariana Gâju.

La rândul său, directorul general al DADR, Ionuţ Albu, şi-a reamintit de prima sa participare, alături de tatăl său (atunci, fost şef al aceleiaşi instituţii pe care o conduce el), la Ziua Recoltei organizată la Cumpăna în urmă cu zece ani şi de un colind pe care, la acea vreme, l-a rostit părintele său, iar acum l-a spus el. „Ieri am arat, azi am semănat / Grâu de toamnă, grâu de vară / Să dea Domnu' să răsară“, colind ce marchează finalul unui an agricol şi începutul altuia.
 
Cele două zile dedicate cinstirii pământului şi gospodarilor s-au încheiat cu un frumos foc de artificii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii