Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:13 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivalul Mamaia şi Sărbătoarea Recoltei, luate în colimator Ce nereguli a găsit, în 2015, Curtea de Conturi la Fundaţia Fantasio (document)

ro

08 Feb, 2016 00:00 2972 Marime text


Curtea de Conturi a României a făcut publice concluziile controalelor efectuate pe parcursul anului 2015 la instituţiile publice, controale care au vizat activitatea acestora din 2014. Printre instituţiile verificate de auditorii Curţii de Conturi se numără şi Fundaţia Fantasio. Aceasta a fost înfiinţată, prin hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa, pe 25 martie 2005. Conform hotărârii de înfiinţare, Fundaţia Fantasio are drept obiectiv „dezvoltarea unei vieţi culturale - diversificate şi competitive - ca element definitoriu pentru afirmarea identităţii şi a coeziunii sociale în spaţiul cultural dobrogean“.
 
După ce, în anii trecuţi, în urma controalelor auditorilor Curţii de Conturi, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, s-a ales cu mai multe probleme cu Justiţia, fiind luat în colimator de DNA, un nou control al auditorilor scoate la iveală nereguli instituţionale sau prezumtive plăţi nelegale angajate de CJC în anul anterior verificărilor - 2014. De altfel, Constantinescu este judecat, din aprilie 2015, într-un dosar alături de Fundaţiile Thalia şi Fantasio, Marcel Brâncoveanu Părău, Cristian Zgabercea şi Carmen Oproiu (fostă Vasile), pentru abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat, dar şi pentru conflict de interese. În aceeaşi cauză, în sarcina Fundaţiei Fantasio s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală.
 
Tema controlului auditorilor Curţii de Conturi din 2015 a fost „Controlul fondurilor alocate din bugetele locale pentru activităţi nonprofit de interes general“.

Citeşte şi  Rechizitoriu: Trimitere în judecată Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia

Iată ce au avut de reproşat auditorii Curţii de Conturi Fundaţiei Fantasio!
 
„Pentru organizarea evenimentului «Sărbătoarea Recoltei şi Vinului Dobrogean, ediţia a V-a», Fundaţia Fantasio a efectuat plăţi către Fundaţia Culturală Thalia în valoare de 120.000 de lei, în lipsa documentelor justificative.“ Acelaşi lucru l-au stabilit şi procurorii DNA în rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată în dosarul despre care facem vorbire mai sus.
 
Potrivit DNA, „prin HCJC nr. 31/06.02.2012 s-a aprobat «Protocolul de colaborare», anexă la hotărâre, încheiat între Consiliul Judeţean Constanţa şi Fundaţia Fantasio Constanţa, în calitate de co-organizatori ai Programului de evenimente culturale pe anul 2012“, program care cuprindea următoarele manifestări: Festivalul Naţional de Film de la Mamaia 2012, Festivalul Naţional al Orchestrelor de Lăutari, Programul „Donează o carte“, destinat copiilor din mediul rural, concursul de pictură organizat de Ziua Internaţională a Copilului - 1 iunie 2012, Programul cultural educativ pentru copii şi tineret din judeţul Constanţa, preselecţia pentru Festivalul Naţional de Muzică Uşoară Mamaia 2012 - campania „Mamaia caută o vedetă“, preselecţia pentru Festivalul Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc Mamaia 2012 - campania „Folclor la mare… căutare“, Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului Dobrogean.
 
Facem menţiunea că am încercat să obţinem un punct de vedere de la directorul Fundaţiei Fantasio, Cristina Moldovanu, însă, până la ora închiderii ediţiei, aceasta nu a răspuns întrebărilor noastre, adresate prin SMS. Dacă o va face, vom publica ulterior punctul oficial de vedere al instituţiei.
 
Suma de 60.000 de lei ar reprezenta o prezumtivă abatere ca urmare a „nestabilirii, neurmăririi şi neîncasării de către Fundaţia Fantasio a penalităţilor aferente veniturilor cuvenite din derularea contractului de asociere în participaţiune încheiat cu SC Taste It Events & Catering SRL“.

Citeşte şi Procurorii DNA, pe urmele rezoluţiei Curţii de Conturi: Legăturile de afaceri dintre Fundaţia Fantasio şi firma Taste-It Events (document)

Tot plată nelegală este considerată şi suma de 272.000 de lei, despre care auditorii apreciază: „«Sărbătorea Recoltei şi a Vinului Dobrogean 2013» a fost o acţiune a UATJ Constanţa coordonată de către Direcţia de Coordonare Instituţii Subordonate (n.r. al cărei director era Florentina Carmen Oproiu, trimisă de asemenea în judecată în dosarul la care facem referire mai sus), direcţie în cadrul căreia sunt angajate persoane care au fost remunerate de Fundaţia Fantasio în baza unor convenţii civile încheiate pentru organizarea aceluiaşi eveniment. Astfel, UATJ Constanţa a alocat fonduri publice către Fundaţia Fantasio cu nerespectarea prevederilor legale privind acordarea de fonduri din bugetul judeţului, deoarece, pentru realizarea acţiunii, nu s-a încheiat un contract de finanţare nerambursabilă în care să se prevadă indicatorii de realizat ai proiectului în baza unui buget aprobat. Acest fapt a condus la prejudicierea bugetului UATJ Constanţa cu contravaloarea plăţilor efectuate în lipsa documentelor justificative, a documentelor din care să rezulte obligaţia fundaţiei de a asigura servicii de cazare, masă şi transport pentru anumite persoane şi a plăţilor pentru care nu există temei legal“, explică reprezentaţii Curţii de Conturi.
 

O altă plată prezumtiv nelegală, legată de acelaşi eveniment, a fost calculată de auditorii Curţii de Conturi la 125.000 de lei. „La organizarea «Sărbătorii Recoltei şi a Vinului Dobrogean 2013» nu au fost respectate principiile de utilizare a fondurilor publice în condiţii de eficienţă, eficacitate şi economicitate, în ce priveşte angajarea de servicii de sonorizare şi scenotehnică - Fundaţia Fantasio dispunând deja de o instalaţie de sunet şi lumini cu care se putea asigura serviciul de sonorizare, angajarea de servicii de închiriere cort industrial - servicii similare au fost achiziţionate anterior la un preţ mai mic, precum şi angajarea de servicii de creaţie şi producere de materiale de reclamă şi promovare pentru Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului Dobrogean“, explică auditorii.

 
1.170.000 de lei reprezintă sume primite în perioada 2012-2013 de către entitatea verificată din partea UATJ Constanţa şi UATM Constanţa cu titlu de finanţare a unor acţiuni, evenimente, festivaluri. „Prin eludarea cadrului legislativ care reglementează finanţările nerambursabile, s-a constatat că asociaţii, membrii fondatori ai Fundaţiei Fantasio (UATJ Constanţa şi UATM Constanţa), au aprobat alocarea unor importante sume de bani publici, pentru ca, ulterior, Fundaţia Fantasio, în baza unor decizii ale Consiliului Director, să direcţioneze banii publici către Fundaţia Culturală Thalia, fundaţie al cărei obiect de activitate coincide cu cel pentru care a fost înfiinţată Fundaţia Fantasio, în lipsa documentelor justificative“, se arată în raportul Curţii de Conturi.
 
Un aspect foarte interesant scos la iveală de auditori este următorul: „În anul 2012, Fundaţia Fantasio a încheiat un contract de închiriere a unui apartament pentru protocol, fără a se preciza alte detalii legate de acest aspect. Pentru acest apartament, până în anul 2013, s-au achitat lunar din fonduri publice 350 de euro fără TVA, astfel că Fundaţia Fantasio a angajat nejustificat cheltuieli cu închirierea, precum şi cu plata utilităţilor respectivului apartament, în valoare totală de 53.250 de lei, din care a efectuat plăţi în sumă totală de 35.864 de lei“. Abaterea în acest caz se ridică aşadar la valoarea de aproape 36.000 de lei.
 
De asemenea, reprezentanţii Curţii de Conturi consideră că s-au efectuat „plăţi nelegale în sumă de 63.956,33 de lei, reprezentând contravaloarea utilităţilor aferente unor spaţii utilizate de către o societate comercială în cadrul Pavilionului Expoziţional Constanţa, imobil administrat de către Fundaţia Fantasio“.
 
De asemenea, au fost constatate „plăţi nelegale în sumă de 52.769,36 de lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor efectuate nejustificat de Fundaţia Fantasio, după preluarea administrării, în octombrie 2014, de către Consiliul Judeţean Constanţa“, abateri care însumează 117.000 de lei.
 
În ceea ce priveşte obiectul urmărit, „exactitatea şi realitatea datelor reflectate în situaţiile financiare“, auditorii Curţii de Conturi au relevat o abatere financiară de 135.000 de lei, determinată de faptul că „mai multe înregistrări în contabilitatea fundaţiei nu au fost efectuate pe baza documentelor justificative, ci pe baza hotărârilor Consiliului Judeţean Constanţa, hotărâri care reprezintă doar o aprobare de principiu ce ar urma să se materializeze în funcţie de veniturile încasate. Astfel, bilanţul contabil la 31.12.2013 şi la 31.12.2014 a fost influenţat cu suma de 135 mii lei, diferenţa între conturile «Subvenţii neprimite» şi «Creditori diverşi»“.
 
Un alt fapt scos la lumină de auditori este de dată mai recentă - 2014 -, când la cârma CJC se afla deja Cristinel Dragomir. Potrivit acestora, „pentru a îndeplini condiţiile necesare obţinerii unor contracte de finanţare nerambursabilă din fonduri publice, în vederea organizării evenimentului Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului Dobrogean - 2014, Fundaţia Fantasio a prezentat documente care conţin informaţii neconforme cu realitatea“. Abaterea financiară rezultată se ridică la suma de 591.000 de lei.
 
Nu în ultimul rând, peste jumătate de milion de lei ar reprezenta, în accepţiunea auditorilor, o abatere financiară sau plată nelegală, întrucât, „Programul judeţean de pregătire şi formare profesională a tinerilor din judeţul Constanţa a fost un program al UATJ Constanţa, coordonat de către Direcţia de Coordonare Instituţii Subordonate şi desfăşurat de Fundaţia Fantasio fără a avea la bază un contract de finanţare nerambursabilă în care să se prevadă indicatori de realizat ai proiectului în baza unui buget aprobat“.
 
De altfel, „în lipsa unui buget aprobat în baza căruia să organizeze şi să desfăşoare programul, Fundaţia Fantasio a angajat cheltuieli şi a efectuat plăţi fără a urmări dacă există dovada că aceste cursuri s-au finalizat cu un examen de certificare a competenţelor profesionale şi fără a avea documente care să ateste că serviciile au fost prestate în conformitate cu clauzele contractuale şi în scopul pentru care au fost angajate“, se mai arată în raportul Curţii de Conturi.
 
Şi Festivalul Naţional de Film de la Mamaia 2012 a intrat în vizorul Curţii de Conturi, care consideră că nu a fost respectat principiul unei bune gestiuni financiare şi că ar fi fost acceptate la plată servicii prestate pentru diverse persoane participante la eveniment, „despre care nu există date concrete care să justifice achitarea contravalorii serviciilor de cazare şi masă contractate“. Cumulate, abaterile constatate cu privire la acest eveniment ajung la peste 160.000 de lei.
 
Astfel, auditorii Curţii de Conturi spun că Fundaţia Fantasio ar fi obţinut venituri suplimentare de 60.000 de lei, ar fi adus prejudicii de 3.362.000 de lei şi ar fi înregistrat abateri financiar-contabile de 603.000 de lei. „Abaterile constatate se află în stadiu de valorificare“, conchid auditorii.
 
Lista completă cu neregulile depistate de Curtea de Conturi în urma controlului din 2015 poate fi consultată accesând secţiunea „Documente“.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii