Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:43 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivalul de artă culinară turcească şi-a desemnat câştigătoarele

ro

28 Oct, 2013 00:00 1844 Marime text
Membrele Comisiilor de Femei de la 12 filiale ale Uniunii Democrate Turce din România au participat sâmbătă, 26 octombrie, la o nouă ediţie a Festivalului de Artă Culinară, care anul acesta a avut loc la Medgidia. Cele mai alese bucate tradiţionale turceşti au fost preparate şi prezentate de gospodinele din Constanţa, Mangalia, Medgidia, Tulcea, Cernavodă, Techirghiol, Cobadin, Hârşova, Măcin, Babadag, Tuzla şi Cumpăna. S-au înfruptat din bucatele alese atât vizitatorii, cât şi membrii juriului, printre ei numărându-se şi Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozçalışkan.

Diplomatul a trecut pe la fiecare stand cu produse, iar de la unele nu s-a sfiit să şi deguste pe loc, amintindu-şi de bucatele preparate de mama sa. De pildă, la standul filialei Tulcea, preparatele care i-au atras atenţia în mod deosebit au fost sărmăluţele în foi de viţă fără carne (yalancı sarma), din care a şi gustat. Preferatele sale rămân totuşi sarmalele în frunză de varză şi asta pentru că îşi aminteşte de cele pregătite încă din copilărie de mama sa. „Mă bucur că bucătăria tradiţională turcească este prezentată prin intermediul unor astfel de manifestări. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi în organizare, respectiv UDTR şi Primăria Medgidia. În ceea ce priveşte concursul de astăzi, din punctul meu de vedere toate produsele sunt la fel de gustoase şi la fel de bine preparate. Privind în jur la ce avem pe mese mă simt ca acasă, parcă aş fi undeva în Turcia. Prin natura meseriei mele am avut ocazia să degust şi alte preparate culinare, specifice altor bucătării, dar tot cea turcească rămâne pe primul loc în preferinţe, iar faptul că aici, în România, bucătăria turcească este promovată, bine cunoscută şi putem mânca preparate tradiţionale mă face să mă simt ca acasă”, a spus diplomatul turc.

Deşi concluzia a fost că toate preparatele au fost delicioase, ca la orice concurs trebuia să existe şi câştigători. Astfel că locul I la mâncare tradiţională a fost adjudecat de Filiala UDTR Cobadin pentru mâncare de ceapă, la secţiunea patiserie gospodinele de la Tuzla s-au clasat pe acelaşi loc I cu plăcinta tradiţională cu brânză, iar la secţiunea dulciuri, filiala UDTR Tulcea a obţinut locul I pentru budinca de struguri.
Festivalul de Artă Culinară Turcească s-a aflat anul acesta la a VIII-a ediţie şi a fost organizat de Comisia de Femei a UDTR, coordonată de preşedinte Melek Amet şi vicepreşedinte Durie Accoium, în colaborare cu administraţia locală.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii