Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:11 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la primarul Ion Purec, la geniul Dobrogei „Fenomenul“ Dan Puric, pe scena Casei de Cultură de la Cernavodă (galerie foto)

ro

05 Jun, 2015 00:00 2540 Marime text
„În urmă cu 50 de ani, pe podul acesta de la Cernavodă trecea un tren. Iar în tren se afla un puşti, pe care tatăl său l-a ridicat în braţe şi i-a arătat pe fereastră: «Uite, acolo, pe dealul acela, stă bunicul tău». Acel copil eram eu, iar acum, la 56 de ani de la acea întâmplare, am venit aici, la Cernavodă, şi sunt astăzi în faţa dumneavoastră“. Aşa şi-a început prezentarea actorul Dan Puric, pe scena Casei de Cultură „I.D. Chirescu“ din Cernavodă.

Maestrul, aflat în plin turneu în ţară şi în străinătate, a susţinut, miercuri, pe scena de la Cernavodă, conferinţa „Despre identitatea românească“, prilej cu care şi-a lansat şi volumul intitulat „Dulci“ - „jurnalul unui câine scris de un puric, Dan“. Actorul a declarat, înainte de a urca pe scenă, că acest spectacol reprezintă un cadou pentru comunitatea pe care, în urmă cu aproape un secol, o conducea bunicul său, Ion Purec, fost primar al oraşului Cernavodă în perioada 1912 - 1913. „Este o coincidenţă fericită ca în anul 1912, bunicul meu, primarul oraşului Cernavodă, primea din partea regelui distincţia Crucea Casei Regale, iar la exact 100 de ani distanţă, Casa Regală a României să îmi confere şi mie o astfel de onoare“, a declarat Dan Puric, pe scena Casei de Cultură din Cernavodă.

Celor veniţi să îl asculte Dan Puric le-a vorbit despre identitatea românească, îmbrăcând cu tâlc poveştile trăite chiar de el de-a lungul vremii. Actorul a ţinut să puncteze că Dobrogea este un tărâm binecuvântat, întrucât „aici s-au inventat multiculturalitatea şi toleranţa. „Îmi amintesc cum tatăl meu m-a dus, când eram mic, într-o clădire unde un nene mi-a spus să mă descalţ la intrare. Era Moscheea «Carol I» din Constanţa. Apoi, m-a plimbat pe acolo şi am ieşit împreună în oraş, printre acele străduţe înguste din centrul vechi. Nenea ăla mi-a cumpărat bragă, zahăr candel... ce mai, eram cel mai fericit. Zic: «Tată, nenea acesta e mai tare ca Moş Crăciun!» Iar el mi-a răspuns, mândru: «Este prietenul meu din copilărie, este imam la moschee.» Şi atunci mi-am dat seama care este geniul Dobrogei: coexistenţa între neamuri. Degeaba vin astăzi mari comisari europeni să ne înveţe toleranţa, că noi ar trebui să fim cei care îi învaţă pe ei“, a spus Dan Puric.
 
Dornic de a se implica în promovarea turistică a oraşului, Dan Puric va primi titlul de cetăţean de onoare al oraşului Cernavodă, la propunerea edilului-şef Gheorghe Hânsă. Acest lucru se va concretiza însă abia în luna septembrie, când actorul va reveni în oraşul natal al tatălui său. Şeful autorităţii publice locale i-a propus să îi fie acordat acest titlu în urmă cu patru luni, în timpul unei vizite efectuate de artist pe meleagurile copilăriei.
 
Cernavodenii au avut, ieri, ocazia să achiziţioneze şi cărţile artistului, împreună cu autograful său. Aşa cum era de aşteptat, toate cele cinci volume prezentate s-au vândut în doar câteva minute.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii