Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:23 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ecological Center vrea să aducă deşeuri chimice la Năvodari Viceprimarul Florin Chelaru - „E un moment greu pentru noi. Mai bine îmi dau demisia de onoare“ (galerie foto+document)

ro

23 Apr, 2015 00:00 3156 Marime text
Deşeuri industriale periculoase, printre care se numără sodă caustică, sodă calcinată, mercur, deşeuri de la industria fotografică, a vopselurilor, industria petrolieră, deşeuri de la minerit, inclusiv cianură şi substanţe radioactive, şi multe altele ar putea ajunge din Europa la marginea oraşului Năvodari. Decizia îi aparţine Curţii Europene a Drepturilor Omului, care a pronunţat o hotărâre definitivă în cauzele reunite Ignătescu şi aliaţii României, în care a fost analizată şi cererea nr. 54593/11 introdusă de reclamanta SC Ecological Center SA.
 
Ieri, Primăria oraşului Năvodari a organizat o conferinţă de presă, în care s-a adus la cunoştinţa opiniei publice hotărârea CEDO prin care administraţia publică este obligată să elibereze autorizaţia necesară înfiinţării unui centru de deşeuri chimice. „E un moment destul de greu pentru oraşul Năvodari. Într-o mie de ani nu aş fi vrut să fac o astfel de conferinţă. De la Ministerul Afacerilor Externe am primit o adresă simplă, seacă, prin care noi trebuie să punem în aplicare decizia CEDO privind Ecological Center SA. Este o situaţie pentru care speram să găsim o soluţie pozitivă“, a declarat Florin Chelaru, viceprimarul localităţii Năvodari. Alesul local a precizat că, alături de consilierii locali, va face tot posibilul să găsească o rezolvare favorabilă comunităţii. „Nu este numai problema viceprimarului Chelaru, ci a tuturor constănţenilor. Este vorba de deşeuri cu conţinut de sulf, deşeuri produse chimice, deşeuri din industria fotografică, sunt pagini întregi de deşeuri. Vor să facă un munte de 95 de metri înălţime. Viitorul Centru de gospodărie deşeuri industriale urmează să fie construit pe ruinele USAS (fosta Uzină de Superfosfaţi şi Acid Sulfuric). Sub această zonă sunt multe izvoare puternice, care se revarsă în Marea Neagră“, a subliniat viceprimarul. „Azi (n.r. ieri), am depus în instanţă cererea de revizuire a deciziei CEDO. Mâine (n.r. azi) vom depune şi suspendarea provizorie. Sperăm să primim un răspuns pozitiv într-un timp cât mai scurt. Mi se cere să semnez o autorizaţie. Care hotărâre să o îndeplinesc? Cea a CEDO? Dar încalcă celelalte hotărâri? Cum să semnez? Apoi vine instanţa, spune că am făcut abuz şi fac închisoare“, a adăugat Florin Chelaru.

Locuitorii oraşului, gata de proteste

„Societatea civilă va protesta! Suntem gata să protestăm în faţa Guvernului, la Bucureşti. Sperăm că autorităţile centrale vor înţelege să oprească această crimă“, susţine preotul Andrei. Mai mult, 90% dintre locuitorii oraşului sunt împotriva înfiinţării unui centru de deşeuri la Năvodari, un referendum în acest sens fiind organizat în anul 2010.

Îşi va da demisia de onoare

Viceprimarul Florin Chelaru a mai subliniat că nu înţelege cum este CEDO de partea societăţii, în condiţiile în care reprezentanţii acesteia au fost condamnaţi cu suspendare, la fel și fostul primar al oraşului Năvodari, Tudorel Calapod, care a emis avizul. „S-a stabilit că fostul primar Calapod a făcut un abuz în serviciu atunci când a dat acel aviz. Cei de la Ecological au fost condamnaţi pentru uz de fals în forma continuată. Cele trei instanţe din România au decis că a fost de natură penală, s-a şi judecat. Nu voi da autorizaţie. Prefer să semnez demisia de onoare. Îmi voi da demisia dacă nu vom reuşi să obţinem anularea deciziei CEDO. Noi refuzăm să fim groapa de gunoi a Europei“, a declarat Florin Chelaru. „Societatea Ecological Center SA a câştigat la CEDO o hotărâre definitivă prin care primarul oraşului Năvodari este obligat să îi acorde autorizaţie de constituire pentru Centru de gospodărie deşeuri industriale. Reclamanta s-a plâns în cadrul procedurii CEDO că Primăria Năvodari nu a executat hotărârea judecătorească internă nr. 759/12.08.2009, pronunţată în dosarul nr. 3966/118/2009 al Tribunalului Constanţa şi rămasă definitivă prin decizia nr. 63/CA/28.01.2010 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa în dosarul nr. 3966/118/2009. Potrivit informaţiilor comunicate până acum de către primarul oraşului Năvodari, obligaţiile prevăzute de hotărârea internă sus-menţionată nu au fost executate. Prin hotărârea sa din 17 martie 2015, CEDO a constatat că autorităţile naţionale nu au depus suficiente eforturi pentru a asigura executarea deplină şi într-un termen rezonabil a titlului executoriu convocat de reclamantă. Pentru aceste motive, CEDO a obligat statul român să asigure executarea, prin cele mai adecvate mijloace, a sentinţei civile nr. 759/12.08.2009 a Tribunalului Constanţa, confirmată prin decizia nr. 63/CA/28.01.2010 a Curţii de Apel Constanţa, în termen de trei luni de la data pronunţării hotărârii. Având în vedere aspectele subliniate anterior, vă adresăm rugămintea de a ne comunica, până la data de 24 aprilie, informaţii referitoare la stadiul actual al procedurii de executare a hotărârii interne care a făcut obiectul dosarului la CEDO“, se arată în actul pe care l-a primit administraţia publică din Năvodari de la Ministerul Afacerilor Externe.
 
Lista ce cuprinde categoriile de deşeuri care ar putea ajunge la Năvodari poate fi consultată în secţiunea „Documente“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii