Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:44 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După arestarea administratorului Mara Construct, CJC riscă să plătească integral lucrările de la Cetatea Capidava (document)

ro

09 Dec, 2015 00:00 3518 Marime text


În cadrul şedinţei extraordinare a CJC de ieri, aleşilor judeţeni li s-a adus la cunoştinţă o adresă a DNA Constanţa prin care Consiliului Judeţean i se solicită să spună dacă se va constitui parte civilă în dosarul în care Constantin Dima, administratorul firmei Mara Construct SRL, a fost arestat.
 
Tot ieri, consilierii judeţeni au aprobat şi data-limită de finalizare a proiectului de care se ocupă firma în cauză - „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava“ şi introducerea lui pe lista de investiţii pe anul 2016, precum şi valoarea estimată a sumelor necesare finalizării proiectului în termenul stabilit, ca sume neeligibile în cadrul proiectului, care să fie acoperite de la bugetul Judeţului.
 
Aleşii judeţeni au dat curs, pentru prima dată, solicitării DNA şi au ales ca CJC să se constituie parte civilă în acest dosar, dar nu oricum, ci pentru toată suma care a fost deja plătită până la acest moment, peste 30 de milioane de lei.
 
„Este cel mai mare proiect cu finanţare europeană pe care CJC l-a avut pe POR. Practic, lucrările sunt executate în procent de aproximativ 80% şi, dacă nu s-ar fi întâmplat anumite lucruri acolo sesizate de DNA, probabil s-ar fi ajuns acum la 93-94%. De vinerea trecută, constructorul ne-a solicitat rezilierea contractului în caz de forţă majoră, întrucât administratorul a fost arestat, iar firma nu îşi mai poate duce la îndeplinire proiectul. Conform contractului de finanţare şi instrucţiunilor celor de la MDRAP şi de la Ministerul Fondurilor Europene, în momentul în care este invocată forţă majoră şi există cercetare penală pe un proiect sau pentru o persoană juridică sau care are legătură cu un proiect finanţat de UE, se sistează absolut toate plăţile către persoana respectivă“, a explicat vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir.
 
„Noi am fost solicitaţi de DNA să ne îndreptăm către constructor, Mara Construct, faţă de care există suspiciuni rezonabile că s-au creat anumite infracţiuni. În data de 2 decembrie, la CJC a venit o solicitare de la DNA Constanţa prin care ni se cerea să ne constituim parte civilă, având în vedere că există un dosar pe rol privind infracţiuni ale administratorului respectiv“, le-a expus Dragomir consilierilor judeţeni.
 
În această cauză au fost deferiţi Justiţiei şi Dorin Răzvan Ripiciuc, Daniela Elena Dumitrescu şi Aurica Stoian, membri ai Comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul CJC, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, care au fost plasaţi sub control judiciar.

 

„În acest dosar au fost anchetate şase persoane, toate au fost chemate la audieri, dar  doar asupra celor trei persoane s-a dat dispoziţie de la judecătorie. Din câte am discutat cu ei, spun că nu se tem, că nu au nicio vină. Doi dintre ei sunt încă angajaţi ai CJC (n.r. Dorin Răzvan Ripiciuc şi Daniela Elena Dumitrescu), dar acum se află în concediul de odihnă aferent anului 2014. Cealaltă persoană (n.r. Aurica Stoian) a fost angajată la Consiliul Judeţean şi după aceea am avut o colaborare cu ea pe un PFA. Dar nu e treaba noastră, eu nu pot să mă substitui organelor de anchetă. Există un dosar. În ordonanţa pe care noi am primit-o, e vorba de săvârşirea unor presupuse infracţiuni de către Mara Construct“, a explicat Cristinel Dragomir.
 
Acesta a adăugat că, din informaţiile sale, DNA a fost sesizată de firma Corint SA, care a participat la licitaţie, a contestat apoi licitaţia şi a pierdut.
 
„Putem spune că, în ceea ce priveşte relaţia noastră contractuală cu Mara Construct, lucrurile s-au derulat conform contractului. Noi nu putem să facem altceva decât să ne conformăm. Asta însemnă că acest proiect este blocat. Va trebui să facem o expertiză cu situaţia actuală a lucrărilor, va trebui să le conservăm şi, în acelaşi timp, să procedăm la o nouă licitaţie pentru ceea ce a rămas“, a mai spus Dragomir.
 
Potrivit vicepreşedintelui cu atribuţii de preşedinte al CJC, până în prezent s-au făcut lucrări în valoare de aproximativ 36 de milioane de lei, bani pe care CJC i-ar putea recupera, în cazul în care corecţia Uniunii Europene pentru acest proiect ar ajunge la 100%, de la Mara Construct, constituindu-se parte civilă în acest dosar.
 
„Având în vedere că există riscul să nu terminăm proiectul până la începutul lunii iunie 2016, noi o să ne mişcăm foarte repede, să vedem exact care e suma, şi demarăm procedura pentru o nouă licitaţie, să terminăm până la 1 iunie. Dar, dacă nu o să reuşim, problema e că o să vină UE cu o corecţie de 100%, dacă nu terminăm proiectul. Există posibilitatea aceasta, deşi nu e o regulă, să fim obligaţi să le dăm toată suma înapoi, pe care noi, până acum, am primit-o de la comunitatea europeană, atât de la UE, cât şi de la bugetul de stat“, a explicat Cristinel Dragomir.
 
În secțiunea documente, puteţi vizualiza hotărârea prin care CJC se angajează să continue lucrările pentru finalizarea proiectului privind restaurarea Cetăţii Capidava.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Vasile 10 Dec, 2015 12:07 In acest proiect au fost incalcate toate normele metodologice si de specialitate incepand de la executarea proiectului tehnic, la atribuirea licitatiei si executarea lucrarilor. Nu poti face un proiect pe un sit fara sa tii cont de cerintele cercetarii arheologice ( aici acestea au fost pursi simplu eludate); nu poti atribui executia unei societati cu 2 angajati si fara mijloace fixe in inventar (vezi Mara Construct); nu poti interveni pe zidurile unui sit unde vrei tu si cat vrei de mult doar pentru ca numai asa iti acoperi norma de zidarie la metru patrat....pacat de banii cheltuiti aiurea. Daca am avea de invatat din asta, tot ar fi ceva, dar imi este teama ca data viitoare tot asa vom proceda.