Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:50 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deszăpezirea nu mai e o problemă ANAF a deblocat conturile Regiei de Drumuri Constanţa

ro

09 Dec, 2015 00:00 2744 Marime text


La şedinţa anterioară de Consiliu Judeţean, vicepreşedintele Cristinel Dragomir a menţionat că Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri  (RAJDP) Constanţa are conturile blocate de ANAF, motiv pentru care deszăpezirile din acest an sunt puse sub semnul întrebării. Având conturile blocate pentru o datorie de 20.375.700 de lei, ca urmare a neplăţii TVA-ului şi a impozitului pe profit, la care se adaugă penalităţile, RAJDP nu avea cum să achiziţioneze material antiderapant şi combustibil pentru a acţiona pe drumurile judeţene în cazul în care vor fi troienite.
 
Cu toate acestea, se întrevede o posibilitate pentru regie: „Am fost informaţi că regia are o datorie de peste 20 de milioane de lei pentru o datorie către ANAF. Noi, CJC, nu putem interveni în niciun fel. Ce am putut să facem a fost să atragem atenţia autorităţilor publice  centrale - Guvern, Ministerul de Interne - ministrul Tobă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, Ministerul de Finanţe, doamna ministru Dragu - cu privire la faptul că drumurile judeţene nu vor putea fi deszăpezite pentru că regia are conturile blocate şi nu se poate aproviziona“, a declarat Cristinel Dragomir, în cadrul şedinţei CJC de ieri.
 
Soluţia avansată încă de data trecută a fost ca CJC să preia această îndatorire a achiziţionării materialelor. „Noi am venit cu soluţia. Le-am zis că avem disponibilitatea să plătim noi, CJC, achiziţia acestor materiale necesare, numai să ni se dea dreptul. Potrivit legislaţiei în vigoare, noi nu avem dreptul acesta, dar, dacă ni se dă o derogare de la lege, noi suntem dispuşi să o facem. Nu am găsit altă soluţie“, a explicat Dragomir.
 
„Altă soluţie este deblocarea conturilor sau să se dea voie regiei să plătească facturile pentru materiale. Dar asta nu o poate face decât ANAF. Există disponibilitate de la ANAF Bucureşti şi mâine (n.r. astăzi) se vor întâlni cu cei de la regie pentru a discuta despre o reeşalonare. Dacă se face o reeşalonare, atunci se deblochează contul pentru absolut toate plăţile şi atunci regia va putea funcţiona normal şi se va aproviziona, astfel încât să ducă la îndeplinire contractul pe care îl avem cu ea. Dacă nu aveam contractul cu regia, nici nu ne-ar fi interesat“, a mai spus Dragomir.

 

Conform legislaţiei în vigoare, există posibilitatea unei reeşalonări a datoriei, dar pentru acest lucru trebuie să se facă o evaluare a lucrurilor cu care regia vine în garanţie, a proprietăţilor deţinute. „În actele contabile, regia nu acoperă datoria către ANAF şi există varianta să girăm şi noi, CJC, suma respectivă, să o punem într-un cont separat, iar dacă va fi executată, noi să o recuperăm de la regie. Dacă nu ar fi fost presiunea timpului, probabil că nu ne-am fi implicat deloc. Dar noi am făcut nenumărate adrese şi am adus la cunoştinţa autorităţilor situaţia de la regie. Prim-ministrul ne-a spus că se cunoaşte problema şi că, prin intermediul Ministerelor de Interne şi de Finanţe, se vor găsi soluţii, astfel încât să se deblocheze“, a adăugat Dragomir.
 
Într-un comunicat de presă remis redacţiei la ora 19.30, Consiliul Judeţean a anunţat că ANAF a răspuns solicitării de a debloca conturile RAJDP Constanţa. Printr-o adresă semnată de Gelu Diaconu, preşedintele ANAF, s-a aprobat o eşalonare a datoriilor RAJDP pe o perioadă de şase luni fără constituire de garanţii. În acest fel s-a deblocat situaţia operativă a regiei.
Despre datoria RAJDP Constanţa se ştie de aproximativ o lună, de când s-a definitivat controlul ANAF, iar indisponibilizarea conturilor datează din data de 30 octombrie a acestui an. „Există un raport al ANAF în control la regie. Acel raport a fost contestat de regie şi priveşte exclusiv regia. Sunt nereguli care s-au făcut exclusiv la regie“, a mai spus Dragomir.
 
Întrebat însă cine va răspunde pentru aceste nereguli, despre care CJC nu ar fi avut cunoştinţă până acum, Dragomir a cam ridicat din umeri. Până una-alta, fostul director al regiei, Adrian Gămbuţeanu, se află în continuare în concediu medical. Din luna septembrie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii