Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:40 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deschidere de an şcolar cu scântei Primarul Ancuţa Belu l-a mustrat public pe directorul Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu“ (galerie foto)

ro

16 Sep, 2014 00:00 3814 Marime text


Începerea noului an şcolar reprezintă, pentru mulţi, un motiv de mândrie şi de bucurie. Însă nu aceleaşi emoţii le-au trăit şi cei de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu“. Aici, festivitatea de deschidere a şcolii a fost una atipică, directorul instituţiei fiind admonestat public de primarul localităţii, Ancuţa Belu, în faţa părinţilor.

„Nu pot să spun că sunt bucuroasă de deschiderea acestui an şcolar. Sunt dezamăgită de proasta organizare. Avem o conducere a şcolii numită politic şi îmi pare rău că aici nu avem niciun reprezentat al Inspectoratului Şcolar Judeţean să vadă halul jalnic în care arată unităţile noastre de învăţământ. Vă invit în sala de sport, să vedeţi mizeria pe care trebuie să o suporte copiii noştri. Am avut cazuri de hepatită, iar în sălile de clasă nici măcar nu s-a văruit, copiii sunt nevoiţi să înveţe în condiţii pe care le pot numi insalubre“, au fost cuvintele primarului localităţii Mihail Kogălniceanu, rostite în loc de tradiţionalul „bun venit!“. În replică, directorul unităţii de învăţământ, Claudiu Revnic, a spus: „Da, sunt consilier PSD, se poate verifica. Am fost candidat pe listele PSD-ului.“

Bani există, dar cine să îi vadă?

Potrivit legii, ordonatorul principal de credite al unităţii de învăţământ este directorul, care dispune de trei surse de finanţare, bugetul de la Consiliul Local fiind abia al treilea în ordinea accesării.
„Şcoala are un buget propriu. Anul acesta (n.r. 2014) au fost repartizaţi 510.000 de lei pentru toate unităţile de învăţământ din localitate. Am constatat cu stupoare că domnul director nu cunoaşte Legea Învăţământului, cea pe care ar trebui să o aibă ca biblie. Când l-am întrebat câţi bani a consumat pentru întreţinerea unităţilor de învăţământ, nu ştia că folosise doar 210.000 de lei din 510.000 de lei (n.r. cheltuieli materiale), dar a avut îndrăzneala de a cere ca Primăria să vină şi să dea bani pentru reabilitarea şcolilor, în condiţiile în care 300.000 de lei sunt disponibili“, a declarat, consternată, Ancuţa Belu.

„Domnul director nu a călcat niciodată la unitatea de învăţământ din satul Poarta, acolo unde cadrele didactice îşi făceau programul după bunul plac: când doreau să vină la cursuri, veneau, când nu, sunau părinţii la Primărie să ne anunţe şi să îl chemăm într-un cadru oficial pe domnul director pentru a-l informa despre situaţia de acolo. De asemenea, domnul director nu a călcat niciodată în şcoala din Palazu Mic, sau de la centrul social Sibioara, unde copiii sunt nevoiţi să înveţe în condiţii dezastruoase“, a mai spus primarul Ancuţa Belu.


Conducerea şcolii, mulţumită de felul în care se prezintă unitatea

De cealaltă parte, directorul Liceului „Mihail Kogălniceanu“, Claudiu Revnic Bold, se declară mulţumit de felul în care arată unităţile de învăţământ pe care le are în subordine, în speţă liceul, şcolile generale şi grădiniţele din toate satele arondate comunei (mai puţin cele trei grădiniţe din centrul de comună). „Avem avizul Direcţiei de Sănătate Publică valabil până pe 13 octombrie. Conform legii, Primăria şi Consiliul Local trebuie să asigure toate cele necesare şcolii. Doamna primar spune multe şi are părerea dânsei, eu am părerea mea. În ultimii doi ani, doamna primar nu s-a implicat în activitatea şcolii. Eu nu am cunoştinţă că ar fi existat profesori care să nu îşi facă datoria, ar fi venit părinţii să îmi spună. Am solicitat bani Primăriei pentru a ne ajuta în realizarea unor lucrări, pentru transportul la evaluările naţionale, să ne ajute pentru efectuarea în continuare a pazei“, a replicat directorul Claudiu Revnic.
„Curăţenie este în şcoală. Numai că erau necesare nişte reparaţii la uşi, în principiu. Această hotărâre nu pot să o iau de unul singur, ci în Consiliul de Administraţie, dar curăţenie este în şcoală, s-a făcut“, spune directorul.

Cât de curată este unitatea de învăţământ şi care sunt nevoile şcolii, puteţi observa în imaginile care însoţesc acest articol...

Tot legat de Consiliul de Administraţie, primarul Ancuţa Belu susţine că reprezentantul părinţilor este tot un cadru didactic, deşi Legea Educaţiei interzice acest lucru. „Aşa au vrut părinţii. Dar de anul acesta, vom avea cei trei părinţi aşa cum prevede legea, cum se menţionează în ordonanţa din primăvară“, a replicat directorul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • corina 16 Sep, 2014 08:17 Felicitari doamnei primar pentru curajul de care a dat dovada, spunand ADEVARUL!Doi manageri incapabili sa organizeze o festivitate de deschidere a noului an scolar!A fost o dezorganizare totala, la fel cum este si in scoala.