Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declarat „incompatibil" de ANI, îşi face calcule Tusac - „Într-o lună decid dacă voi mai candida la Primăria Mangalia"

ro

01 Mar, 2012 02:28 1481 Marime text
tusac_-_Mangalia_primaria.jpgPrimarul municipiului Mangalia, social-democratul Claudiu Tusac, repus pe funcţie ca urmare a deciziei Tribunalului Buzău, nu mai respinge categoric o nouă candidatură. Dacă în urmă cu nici o săptămână Tusac mărturisea că nu mai ia în calcul o candidatură la mandatul de edil-şef, ei bine, se pare că altele sunt gândurile sale în prezent. Concret, el a declarat că în maximum o lună, o lună şi jumătate, va decide dacă va mai candida sau nu la Primăria Mangalia.

În ceea ce priveşte partidul din partea căruia va intra în cursă, Claudiu Tusac a precizat: „Teoretic, din partea USL. Practic, vom vedea, în funcţie de negocierile de la Mangalia şi apoi de la Constanţa". Potrivit unor surse, Tusac nu mai este agreat de PSD Constanţa, fapt pentru care este posibil ca partidul să nu mai mizeze pe el în proximele alegeri locale.

Întrebat dacă va candida în pofida deciziei prin care Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat incompatibil, Tusac a afirmat că asta nu îl va împiedica deloc. „Bineînţeles că am dreptul să mai candidez. ANI e un instrument politic".

Va fi interesant de urmărit dacă acest lucru va fi posibil, pentru că există prevederi ale unor legi care, coroborate, nu ar mai permite ca un aspirant declarat incompatibil de ANI să candideze pentru o funcţie de ales local. Este vorba, în primul rând, despre Legea 176 din 2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ANI, lege potrivit căreia aleşii sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile de avere şi de interese. În al doilea rând, există şi Legea 161/2003, conform căreia, dacă eşti declarat incompatibil de ANI nu mai ai voie să candidezi pentru o funcţie de ales local timp de trei ani.

Amintim că Tusac a fost declarat incompatibil de ANI, dar şi că, în luna ianuarie a acestui an, a pierdut procesul intentat Agenţiei Naţionale de Integritate. Hotărârea a fost luată de judecătorii Curţii de Apel Constanţa, dar poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii