Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:30 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum vede primarul de la Lumina, Dumitru Chiru, desfăşurarea referendumului

ro

01 Aug, 2012 02:45 1977 Marime text
Lumina_vot.jpgLocalnicii din Lumina s-au mobilizat şi au ieşit la urne în număr mare. Prezenţa la vot a fost, potrivit primarului Dumitru Chiru, de 56%, cvorumul de 50% plus unu impus de Curtea Constituţională pentru validarea referendumului fiind îndeplinit.

Primarul din Lumina, Dumitru Chiru, susţine că alegătorii care s-a prezentat la referendum sunt cei care „răspund mereu şi vin de fiecare dată la alegeri să-şi exprime opţiunea". Şeful autorităţii locale declară însă că faţă de alegerile locale prezenţa la vot a fost mai mică cu 8%, mărturisind că pentru referendum aceasta a fost voinţa electorală. Astfel, dacă la alegerile locale din iunie privind votarea primarilor şi a preşedintelui Consiliului Judeţean au participat 64% dintre cetăţenii cu drept de vot din Lumina, la referendum au fost prezenţi, cum menţionam anterior, 56% dintre alegătorii înscrişi în listele electorale.

„Guvernul trebuia să ia măsuri în privinţa validării datelor recensământului"

La fel ca şi alţi şefi de autoritate locală, primarul de la Lumina crede că Guvernul condus de Victor Ponta trebuia să omologheze datele recensământului din 2002 dacă voiau într-adevăr ca referendumul pentru demiterea preşedintelui să fie validat. Dumitru Chiru a explicat că, la Lumina, pe listele electorale au figurat 7.600 de alegători cu drept de vot, în condiţiile în care comuna numără la această dată o populaţie stabilă de doar 6.200 de locuitori. Ceea ce, potrivit primarului, înseamnă că în mod real numărul cetăţenilor cu drept de vot din Lumina este sub 6.200, întrucât populaţia stabilă include şi copiii fără drept de vot, de până-n vârsta majoratului, care automat trebuie scăzuţi din cifra locuitorilor din Lumina. „Guvernul trebuia să ia măsuri în privinţa validării datelor recensământului dacă voia sau dacă vrea să facă ceva pe viitor", a punctat primarul.

S-a votat şi pe liste suplimentare

Potrivit primarului Dumitru Chiru, la fel ca şi la alegerile locale, şi la referendum s-a apelat la listele suplimentare. „Avem în localitate alegători care nu şi-au schimbat buletinele şi care la referendum nu au fost prinşi în listele electorale, de aceea soluţia a fost ca aceştia să voteze pe liste suplimentare", a explicat Dumitru Chiru.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii