Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:11 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum gestionează autorităţile problema Satul Oltina, ameninţat de inundaţii (documente)

ro

13 May, 2013 00:00 2490 Marime text
Şeful autorităţii locale de la Oltina, Gheorghe Chirciu, susţine că satul este ameninţat de inundaţii. Potrivit primarului, vina aparţine societăţii care exploatează balta din localitate - SC Aquarom Elite SRL - administrată de Dan Lucian Ruşan.
„De câteva zile se inundă controlat, cei care administrează balta au deschis porţile la stăvilar, iar nivelul bălţii a crescut. Nivelul maxim de retenţie a apei este cu un metru rMB peste nivelul maxim acceptat de cei de la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, în loc de un nivel de retenţie de 8 metri rMB, ne confruntăm deja cu un nivel de 9 metri rMB. Dacă nu vor închide stăvilarul, în 3-4 zile va fi inundat beciul şcolii, deja fiind afectată zona unde este montat cazanul de încălzire. Terenurile limitrofe amenajării piscicole au fost inundate, iar în câteva zile inundat va fi şi islazul comunei, dar şi Drumul Comunal 48 unde urmează să semnăm ordinul de începere a lucrărilor (lucrări de reabilitare cu bani europeni). În pericol sunt şi terenurile agricole, din cauza infiltraţiilor culturile vor fi compromise”, a precizat primarul comunei Oltina, Gheorghe Chirciu.

„Voi trimite o adresă prim-ministrului”

Şeful autorităţii locale susţine că a trimis adrese atât la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), cât şi la Prefectura Constanţa pentru rezolvarea problemei. „Cei de la ABADL au venit în control. Într-o adresă trimisă societăţii de cei de la ABADL în data de 10 mai şi transmisă spre ştiinţă comunei Oltina, se consemnează că nivelul de retenţie a apei este cu un metru rMB peste nivelul maxim admis şi i-au solicitat administratorului bălţii ca în 24 de ore să închidă stăvilarul (n.r. vezi document). Au trecut 48 de ore şi stăvilarul tot deschis a rămas”, a declarat Chirciu. „Voi trimite o adresă şi prim-ministrului pentru că nu este normal ca în fiecare an să asistăm neputincioşi cum satul se inundă”, a mai menţionat primarul comunei Oltina.
Curios este că în documentul pus la dispoziţia cotidianului Ziua de Constanţa de Primăria Oltina şi emis de ABADL pentru societatea Aquarom Elite, la data de 10 mai, se vorbeşte despre închiderea stăvilarului în 24 de ore, însă nu acelaşi lucru se menţionează şi în procesul verbal (vezi document) încheiat în data de 9 mai între ABADL şi Aquarom Elite Distribution, administratorul bălţii. 

„Nu voi închide stăvilarul”

„Nu mi s-a spus să închid stăvilarul şi nici nu pot să-l închid şi nici nu o voi face. Tot ce mi s-a cerut în procesul verbal încheiat în urma controlului din data de 9 mai a fost să refac mira hidrometrică şi să montez o nouă miră pe care să fie trasate cotele de atenţie, de inundaţie şi de pericol. Cine îmi aduce acuze că aduc prejudicii, că inund satul, să mă dea în judecată, să mergem în instanţă să vedem cine are dreptate. Dacă instanţa va decide că trebuie să plătesc despăgubiri cuiva, orice avem de despăgubit vom despăgubi, însă niciodată apă nu a trecut peste maluri”, a menţionat Dan Lucian Ruşan. 
În privinţa adresei trimise spre ştiinţă Primăriei Oltina de ABADL în data de 10 mai în care se arată că s-a solicitat în data de 9 mai societăţii Aquarom Elite închiderea stăvilarului în 24 de ore şi decolmatarea canalului de alimentare-evacuare a apei din amenajare, Dan Lucian Ruşan susţine că nu a primit această adresă, îndoindu-se de veridicitatea ei, aceasta deşi adresa este semnată de Rodica Vasile, director SGA în cadrul ABADL Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii