Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:03 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corecţii până în 2020 Confort Urban trebuie să comunice dacă lucrările efectuate respectă drepturile persoanelor cu dizabilităţi!

ro

14 Sep, 2016 00:00 2906 Marime text
Presa locală a semnalat de nenumărate ori problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi într-un oraş european de talia Constanţei, unde, din păcate, acestor categorii sociale le sunt ignorate şi încălcate zilnic drepturile.

Avocatul Poporului a făcut o recomandare municipalităţii!

În temeiul art. 14, alin. 1 din Legea 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului, republicată, Biroul Teritorial Constanţa a propus sesizarea din oficiu a instituţiei Avocatului Poporului cu privire la respectarea dispoziţiilor constituţionale privind dreptul la protecţie specială al persoanelor cu handicap, prevăzute de art. 50 din Constituţia României. Ca urmare a aprobării de către Avocatul Poporului a sesizării din oficiu, Biroul Teritorial Constanţa a efectuat demersuri la Primăria municipiului Constanţa şi a emis o recomandare, din care cităm:

„Primarul municipiului Constanţa va solicita, în prima şedinţă de Consiliul Local, prezentarea unui raport de către administrator tramei stradale SC Confort Urban SRL cu privire la stadiul lucrărilor realizate până în prezent, privind amenajarea unor rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi în dreptul trecerilor de pietoni şi la intersecţii, precum şi a planului executării acestor lucrări, până la finele anului 2016, pentru municipiul Constanţa.
 
Primarul municipiului Constanţa împreună cu Consiliul Local Constanţa vor avea în vedere adoptarea unei strategii de dezvoltare a oraşului Constanţa până în anul 2020, stabilind astfel principalele linii de acţiune ale municipalităţii, în ceea ce priveşte reabilitarea străzilor cu respectarea cerinţelor impuse de legislaţia referitoare la persoanele cu dizabilităţi.

Primarul municipiului Constanţa va informa Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Constanţa, cu privire la însuşirea prezentei recomandări”.
 
Am contactat telefonic Biroul Teritorial Constanţa al Avocatului Poporului pentru a afla dacă Primăria, prin primar sau CL, a formulat vreun răspuns la prezenta comunicare, făcută încă din luna iulie. Expert Mădălina Botină, din cadrul BT Avocatul Poporului, ne-a precizat că, până în acest moment, municipalitatea nu a formulat niciun punct de vedere, însă un punct de vedere detaliat va fi oferit de Felicia Nedea, expertul coordonator al Biroului Teritorial, în momentul în care Primăria va reacţiona.
 
În a doua jumătate a lunii august, cotidianul ZIUA de Constanţa invita constănţenii să-şi spună punctul de vedere în legătură cu lipsa rampelor de acces în spaţiul public. Aproape 80% dintre participanţii la sondaj s-au declarat nemulţumiţi de lipsa acestor rampe. Nu mai este o noutate faptul că persoanele cu handicap întâmpină dificultăţi şi atunci când încearcă să se deplaseze, din cauza bordurilor prea înalte sau a mijloacelor de transport inaccesibile. Unde mai punem că şi multe instituţii publice nu au deloc astfel de rampe ori cele construite au o înclinaţie foarte mare, iar persoanele cu handicap nu le pot folosi! ZIUA de Constanţa a descoperit că nici Gara CFR nu face excepţie de la exemplul „aşa nu” când vine vorba despre facilitarea accesului persoanelor aflate în această situaţie.

Citeşte şi

Gara Constanţa, inaccesibilă propriilor cetăţeni. Cât de greu ajunge un om în cărucior la liniile de tren. Ce spun autorităţile (galerie foto + video)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii