Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:57 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Copiii cu nevoi speciale, în atenţia consilierilor. CJC le va plăti acestora drepturile care li se cuvin! (galerie foto+document)

ro

10 Mar, 2016 00:00 4716 Marime text


Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) s-a reunit, ieri, în şedinţă ordinară, în sala „Remus Opreanu“ din cadrul Palatului Administrativ. Pe ordinea de zi au fost incluse, iniţial, 31 de proiecte de hotărâre, cărora le-au fost adăugate alte nouă proiecte menite a fi supuse votului consilierilor.
 
Unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi a vizat aprobarea unor măsuri privind acordarea drepturilor la alocaţia zilnică de hrană,  rechizite şcolare, îmbrăcăminte şi încălţăminte de care beneficiază copiii, elevii şi tinerii cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă din judeţul Constanţa pentru anul şcolar 2015-2016. Proiectul a fost iniţiat de către vicepreşedintele CJC Nicolae Cristinel Dragomir.
 
Astfel, consilierii au hotărât să aloce 4.000.000 de lei pentru plata drepturilor copiilor cu nevoi speciale. Sumele necesare ar urma să fie transferate din bugetul judeţului Constanţa către bugetele unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ şi către şcolile speciale în care învaţă aceşti copii. Banii ar urma să fie viraţi din bugetul judeţului, doar după ce Consiliul Judeţean primeşte evidenţele lunare trimise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa (ISJ) şi de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Constanţa (CJRAE). Mai mult, niciun ban nu va fi irosit, deoarece copiii vor beneficia de aceste drepturi în funcţie de prezenţele la cursuri, date care vor reieşi din centralizarea făcută de ISJ şi CJRAE.

1.300 de copii nu-şi primesc drepturile din cauza unui vid legislativ


 

 Reprezentanţii CJC se plâng însă că există o presiune foarte mare asupra instituţiei pentru care lucrează şi mai spun că există solicitări de ordinul sutelor din partea părinţilor care cer drepturile cuvenite pentru copiii lor. „Au existat foarte multe solicitări din partea părinţilor sau a tutorilor acestora şi vă mai spun că, la ora actuală, nu există o metodologie la nivel naţional. Există doar un ordin al ministrului, care spune că aceste cheltuieli se pot deconta de la consiliile judeţene. Practic, eu vă propun o modalitate de a acorda acest sprijin sau aceste drepturi la alocaţiile zilnice de hrană, rechizite, îmbrăcăminte şi încălţăminte. Drepturi pe care aceşti copii le au“, a declarat vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir.


Ce spune legea?

Potrivit ordinului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 5036/2015, dreptul copiilor este asigurat din „sume defalcate, din unele venituri ale bugetului de stat, prin bugetele locale ale consiliilor judeţene“. Conform statisticilor CJC, în total, în judeţul Constanţa, există 1.300 de copii cu nevoi speciale care învaţă fie în şcoli speciale, fie în şcoli normale, alături de alţi copii, mulţi dintre ei fiind situaţi la ţară.
 
Executivul României a stabilit prin HG nr. 904/2014 valoarea alocaţiei de hrană, a drepturilor de îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite, jucării, a cheltuielilor cu transportul, pe categorii de vârstă, pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale.
 
Astfel, cei cu vârsta de până în trei ani vor beneficia de o alocaţie de hrană de 12 lei pe zi. Copiii cu vârste cuprinse între trei şi 26 de ani vor beneficia de alocaţie de hrană zilnică în valoare de 16,60 de lei. Pe de altă parte, copiii cu vârsta de până în trei ani vor primi 366 de lei, suma reprezentând alocaţia lunară pentru îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite şi transport. Pentru aceleaşi cheltuieli, copiii cu vârste cuprinse între trei şi şapte ani vor primi 498 de lei, copiii cu vârste cuprinse între şapte şi 14 ani vor primi 611 lei, iar cei cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani vor primi 754 de lei. Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani, inclusiv, vor primi, pentru aceleaşi cheltuieli, suma lunară de 844 de lei.

De ce a ajuns CJC în impas?

„Noi nu le asigurăm decât transportul şi hrana şi celelalte drepturi de care ar trebui să beneficieze doar în funcţie de situaţii. În legislaţie, există un cuantum. La ora actuală, noi am analizat situaţia aceasta foarte bine. Situaţia ne-a fost semnalată încă de anul trecut. Oamenii din asta trăiesc. Cel puţin în 90% dintre cazurile de la nivelul comunelor, copiii stau în sânul familiilor. Probabil că este mult mai bine aşa şi mai comod pentru familiile respective. Pentru că banii aceştia reprezintă un sprijin pentru copiii lor“, a mai spus vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir.

 
Potrivit acestuia, instituţia la cârma căreia se află nu ar beneficia de cadrul legal prin care să poată cumpăra hrana, îmbrăcămintea, încălţămintea şi rechizitele necesare acestor copii. Adoptând acest proiect de hotărâre, acum, CJC poate pune în aplicare legea.

Cum pot beneficia copiii de drepturile lor

Consilierii au stabilit ca, pentru ca cei 1.300 de copii cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă să poată beneficia de drepturile prevăzute de lege, reprezentanţii legali trebuie să facă o cerere către şcoala în care învaţă aceştia şi către primarii localităţilor de care aparţin. La această cerere, părinţii sau tutorii copiilor vor anexa cartea de identitate a reprezentantului legal, certificatul de naştere al beneficiarului şi certificatul de orientare şcolară, prin care s-a recomandat integrarea în învăţământul de masă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii