Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:17 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Divizarea ELCEN, atacată în instanţă Constanţa va prelua CET-ul doar dacă proiectul de divizare va fi corectat

ro

31 Mar, 2015 00:00 2648 Marime text
Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa a votat, ieri, în unanimitate, patru hotărâri referitoare la soarta CET şi RADET Constanţa. Este vorba despre dizolvarea voluntară şi lichidarea societăţii RADET Constanţa SA (n.r. este vorba despre o societate înfiinţată în 2011 de CLM Constanţa şi nu despre Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Constanţa), despre implementarea Memorandumului Guvernului din martie 2013 şi crearea Serviciului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) integrat în municipiul Constanţa, prin emiterea acordului pentru preluarea condiţionată de către municipiul Constanţa a acţiunilor statului roman la Electrocentrale Constanţa SA, precum şi despre implementarea memorandumului mai sus menţionat şi a creării SACET „prin actualizarea inventarului domeniului public al municipiului Constanţa cu privire la reţelele de termoficare, cu instalaţiile, terenurile şi construcţiile aferente, conform paragrafului III, pct. 4 al anexei la Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică, în vederea transmiterii acestora în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Constanţa“. Nu mai puţin important, a fost votată implementarea acestui memorandum şi crearea SACET integrat „prin aprobarea reorganizării Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Constanţa şi transformarea în societate conform prevederilor Legii nr. 31/1990“. Concret, acesta este un pas decisiv privind integrarea CET şi a Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Constanţa în SACET. Motivul care stă la baza acestor hotărâri ar fi, potrivit administraţiei publice locale, acela că doar prin acest demers constănţenii ar putea să beneficieze de un preţ mai mic al gigacaloriei.

Problema pare însă departe de a fi soluţionată în acest sens, fiindcă municipalitatea a atacat în instanţă, săptămâna trecută, divizarea Electrocentrale Bucureşti, invocând faptul că, urmare a acestei divizări, Constanţa s-a ales cu nişte datorii care nu îi aparţin. Asta, în plină guvernare PSD. „Urmare a divizării din CET în trei alte societăţi - CET Constanţa, CET Bucureşti, CET Titan -, municipiului Constanţa am considerat că i-au fost repartizate în mod injust nişte datorii care nu ne aparţineau. Tocmai de aceea, am atacat actul de divizare, dar totodată am statuat că, în condiţiile în care aceste mici neconformităţi sunt remediate, Consiliul Local e de acord să preia CET-ul, să-l integreze alături de RADET într-un sistem centralizat şi ulterior să găsim soluţii astfel încât să reducem preţul la gigacalorie“, a explicat, la finalul şedinţei CLM Constanţa de ieri, viceprimarul Decebal Făgădău. Acesta din urmă a menţionat că nu cunoaşte provenienţa acestor datorii care, nota bene!, se ridică la 40 de milioane de euro (!!!), dar că datoriile nu au fost generate „din activitatea de producere şi distribuţie a agentului termic pe raza municipiului Constanţa“.
Legat de acest aspect, viceprimarul a părut tranşant: CET-ul va fi preluat de administraţia locală doar dacă divizarea ELCEN va fi corectată. Este însă greu de crezut că, prin instanţă, acest lucru se va întâmpla prea curând, lucru recunoscut, de altfel, şi de Făgădău. „Cred că nu ne îndreptăm spre un final în viitorul apropiat“, a menţionat viceprimarul. „Până în momentul de faţă, nu a fost făcut niciun transfer către Bucureşti, respectiv către Constanţa. Se va face doar dacă va fi corectat proiectul de divizare. Dacă nu va fi corectat, nu vom prelua CET-ul şi vom identifica alte soluţii legate de producerea energiei termice şi, de ce nu, de reorganizarea RADET-ului“, a mai declarat Decebal Făgădău.

Amintim că la ora actuală Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Constanţa Constanţa are, faţă de CET, o datorie de 197,7 milioane de lei. În cazul în care cele două entităţi vor fuziona în SACET, această datorie va fi ştearsă.

Citeşte şi:

 Motivul neînţelegerii - creanţe de anul trecut: RADET Constanţa, la judecată cu trei ministere şi cu Electrocentrale Titan

 Gheorghe Enache, directorul Electrocentrale Constanţa:
„Suntem în discuţii cu un fond internaţional care ar putea deveni partener privat la CET“


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii