Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:28 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilierul liberal Cristina Văsii nu renunţă la ideea gratuităţii transportului pentru elevii şi studenţii din municipiu

ro

19 Aug, 2017 00:00 3863 Marime text
Consilierul local municipal PNL Cristina Văsii critică amânarea proiectului care priveşte transportul gratuit în comun pentru elevii şi studenţii din municipiul Constanţa. „Motivul amânării? Mi s-a spus că este o decizie care nu poate fi luată într-un timp atât de scurt şi că este nevoie de o analiză mai aprofundată. Serios?! Oare tot aşa a fost şi atunci când s-a mărit plafonul pensiei pentru acordarea gratuităţii pensionarilor? S-a analizat impactul financiar jumătate de an şi apoi au decis să crească plafonul până la 1.450 de lei?! Sau analiza a fost bazată strict pe capitalul electoral? Trageţi singuri concluziile!“, spune consiliera, într-o postare pe pagina sa de socializare.
 
Deoarece existau temeri cu privire la impactul financiar al acordării acestei facilităţi, consilierul liberal precizează că a conceput trei variante de proiect astfel încât să se încadreze într-o valoare acceptabilă. „Totuşi, am fost criticată că proiectul este slab fundamentat, chiar dacă toate cele trei variante sunt bazate pe calcule în funcţie de preţul oficial al abonamentului şi de numărul de călători, categorii de vârste şi istoricul (2014-2016) vânzării de abonamente către elevi şi studenţi. Spre deosebire de expunerile de motive ale primarului, inclusiv cele privind gratuitatea transportului pentru pensionari, proiectele depuse de mine conţin o evaluare a situaţiei actuale şi proiecţia impactului, ceea ce înseamnă clar că au un fundament“, mai notează consilierul liberal.
 
Proiectul a fost depus de Cristina Văsii acum aproape o lună, timp în care, consideră aceasta, ar fi trebuit să fie realizate rapoartele de specialitate, însă, nefiind o prioritate pentru primar, acestea sunt încă în lucru şi vor mai fi, probabil, câteva luni de acum încolo. 

Iată care sunt cele trei variante propuse, calculate pentru accesarea facilităţii de către 40% din totalul de 57.800 elevi şi studenţi:

1. Gratuitate la abonamentul pe toate liniile -15.260.000 de lei anual;
2. Gratuitate la abonamentul pe două linii pe durata anului şcolar - 9.248.000 de lei anual;
3. Gratuitate la abonament, dedicată elevilor şi studenţilor, pe două linii, de luni până vineri, pe durata anului şcolar - 7.283.000 de lei anual.

 
Deşi este dezamăgită de prestaţia pe acest subiect a Comisiei de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanţe şi administrarea domeniului public şi privat al municipiului Constanţa, Cristina Văsii spune că nu va renunţa să lupte pentru acordarea gratuităţilor pe transportul în comun şi pentru elevi şi studenţii constănţeni.
 
În multe alte municipii din ţară, elevii şi studenţii beneficiază deja de transport în comun gratuit, de exemplu la Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Sibiu, Bacău sau Braşov. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maria 19 Aug, 2017 09:08 Sustin propunerea.In acest fel la ramin mai multi bani elevilor si studentilor pentru a-i face praf in cluburi si cafenele. Doamna asta de ce nu initiaza propuneri pentru repararea Cazinoului, Mozaicului, Sinagogei si a altor obiective din Constanta.Sa mobilizeze la munca voluntara pentru repararea falezei si a construieii soselei de coasta. E usor sa arunci pisica in curtea altuia.