Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:24 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şase săli de curs şi două laboratoare Clădirea noului corp de şcoală, inaugurată, ieri, la Lumina

ro

15 Sep, 2015 00:00 2727 Marime text
Clopoţelul a sunat, ieri, în prima zi de şcoală, şi pentru elevii din Lumina. Alături de primarul localităţii, Dumitru Chiru, cei mici au venit cu mic, cu mare nu doar pentru a răspunde „prezent“ la prima strigare a catalogului, ci şi pentru a vedea noua investiţie a administraţiei publice locale. De câteva luni, Primăria şi Consiliul Local Lumina au demarat lucrările unui proiect foarte important privind extinderea şi reabilitarea sediului şcolii generale. Pentru că Lumina este în continuă schimbare, numărul locuitorilor fiind în creştere, sălile de curs s-au dovedit a fi insuficiente pentru a acoperi necesarul de locuri. Deşi lucrările ar fi trebuit terminate la sfârşitul lunii iunie, termenul a fost puţin devansat.

Lucrările, finalizate complet peste câteva zile

Mai exact, aproximativ 95% din ceea ce înseamnă investiţia pentru extinderea şcolii este gata. „În prima zi a noului an şcolar, am inaugurat noul corp de clădire al şcolii. Mai exact, am inaugurat clădirea, exteriorul, dacă putem spune. Momentan, încă se fac mici retuşuri la interior, urmează să fie montat şi mobilierul, iar săptămâna viitoare sau cel târziu la finalul lunii septembrie, elevii se vor putea muta în noile săli de clasă“, a declarat primarul Dumitru Chiru, pentru ZIUA de Constanţa.
 
Potrivit şefului administraţiei publice locale de la Lumina, lucrările au costat aproximativ 1,8 milioane de lei, însă Primăria a suportat doar cofinanţarea de 2%, restul banilor provenind de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. „Trebuia ca la sfârşitul lui iunie să fie gata lucrarea, dar, pentru că în iarnă am oprit lucrările din cauza vremii, am mărit termenul de predare a acestora. Nu mai este foarte mult de făcut, dar vrem ca totul să fie perfect pus la punct, de aceea nu ne-am grăbit să prindem inaugurarea la începutul anului şcolar. Mai încet, dar mai bine“, a explicat primarul Dumitru Chiru. În total, clădirea va avea opt noi săli de studiu, astfel încât şcoala din comună să poată fi comparată cu una de la oraş. „Dintre cele opt săli, şase vor fi săli de clasă propriu-zise şi două, laboratoare de studiu“, a precizat gospodarul-şef. El a mai spus că, la începutul acestui an şcolar, 930 de elevi sunt la şcoala generală, 280 de prichindei, la grădiniţe, la care se adaugă 300 de şcolari şi preşcolari de la Sibioara şi Oituz. „Deşi avem loc pentru absolut toţi elevii în instituţiile de învăţământ, ei sunt nevoiţi să înveţe în două schimburi, ceea ce ar putea crea un oarecare disconfort, dar nu avem alte posibilităţi“, a explicat primarul Dumitru Chiru.
 
În altă ordine de idei, alesul local a declarat că, în prezent, se derulează şi lucrările de la noua biserică din sat, care se construieşte în curtea vechiului lăcaş de cult. „Pentru că nu puteam să dărâmăm o casă a Domnului, în imediata apropiere, în curtea bisericii, se ridică noul lăcaş de rugăciune. De fapt, acesta se construieşte chiar lipit de vechea biserică. Construcţia este edificată din sponsorizările oamenilor, dar noi, Primăria şi Consiliul Local, am alocat 40.000 de lei pentru achiziţionarea fierului din armătură“, a ţinut să precizeze gospodarul-şef de la Lumina. „Fiind lucrări de amploare, biserica va fi gata în următorii doi-trei ani. În prezent, se ridică zidurile din cărămidă“, a precizat primarul Dumitru Chiru.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii