Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cernavodă are patru noi cetăţeni de onoare (galerie foto+documente)

ro

17 Nov, 2015 00:00 7805 Marime text


Casa de Cultură „I.D. Chirescu“ din Cernavodă a găzduit, ieri, o festivitate aparte. Primarul Gheorghe Hânsă a „certificat“ prin înmânarea unor diplome de onoare trecerea în palmaresul oraşului Cernavodă a patru noi cetăţeni de onoare. Aceştia sunt: Gelaledin Nezir, Sorin Repanovici, Marian Săvulescu şi Dan Puric.
 
Actorul a avut un bunic ce a fost primar al localităţii Cernavodă. Dornic de a se implica în promovarea turistică a oraşului, Dan Puric urma să primească titlul de cetăţean de onoare al oraşului Cernavodă, la propunerea edilului-şef Gheorghe Hânsă. Anunţul a fost făcut în luna iunie a acestui an şi trebuia să se concretizeze în luna septembrie, când actorul revenea în oraşul natal al tatălui său. Şeful autorităţii publice locale i-a propus să-i fie acordat acest titlu încă de la începutul anului, în timpul unei vizite efectuate de artist pe meleagurile copilăriei. Acum, promisiunea a fost onorată, iar maestrul Dan Puric este, de ieri, cetăţean de onoare al oraşului Cernavodă.
 
Dan Puric este un artist cunoscut în ţară şi în străinătate, scriitor şi regizor, actor în cadrul Teatrului Naţional din Bucureşti. De asemenea, el a creat nenumărate spectacole de pantomimă, care l-au făcut celebru în întreaga lume, şi a fost distins cu numeroase premii, dintre care amintim: Premiul I la Festivalul de Film Costineşti (1987), Premiul Special la Festivalul Pantomimei - St. Croix, Premiul la Chicaco Artists International Program (1996), Premiul „Constantin Tănase” la Festivalul Umorului, Premiul UNITER conferit de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru (1999) pentru „Performanţă în teatrul non-verbal”, Marele Premiu al Fundaţiei Anastasia (2002), titlul de Societar de Onoare al Teatrului Naţional, iar în anul 2000 i s-a conferit Ordinul Steaua de Onoare în grad de Cavaler. Acelaşi titlu i-a fost conferit şi bunicului său, Ioan Purec, primar al oraşului Cernavodă în perioada 1913-1914. În primăvara anului 2015, Dan Puric a susţinut un spectacol gratuit pentru cernavodeni, la Casa de Cultură „I.D. Chirescu”.
 
Gelaledin Nezir, originar din Cernavodă, este director al Direcţiei de Secretariat şi Protocol din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Cariera militară şi-a început-o în 1987, în MAI, unde a fost, pe rând, comandant de pluton, locţiitor al comandantului Regimentului 40 Mecanizat „Călugăreni”, comandant de pluton la Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza ”din Constanţa, redactor la redacţia de radio şi televiziune a Statului Major al Marinei Militare, ofiţer cu probleme de evidenţă şi mobilizare la Statul Major al Marinei Militare, ofiţer de presă al MApN, şef al compartimentului de Relaţii Publice al MApN, Consilier al Şefului de Stat Major General, consilier al ministrului Apărării, locţiitor al comandantului Şcolii de Aplicaţie pentru logistică „General Constantin Zaharia”. De asemenea, Nezir Gelaledin a fost decorat de opt ori cu: Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler (2004), Semnul Onorific „În Serviciul Patriei” pentru ofiţeri şi cei XX de ani de activitate (2007), Semnul Onorific „În Serviciul Patriei” pentru ofiţeri şi cei XV de ani de activitate (2002), Emblema de onoare a Armatei Române (2007), Emblema de Onoare a Foţelor Terestre (2008), Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” în grad de cavaler, cu însemn pentru civili (2015), Semnul Onorific „În Serviciul Patriei” pentru ofiţeri şi cei XV de ani de activitate (2012).
 
Comandor Marian Săvulescu este originar din Cernavodă, iar în activitatea profesională i s-au conferit titluri precum: Semnul Onorific în Serviciul Armatei pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate, Emblema de Onoare a Statului Major general, Emblema de Onoare a Forţelor Navale, Medalia NATO - Articolul V. După terminarea studiilor, a ocupat o serie de funcţii importante precum: Comandant al Secţiei 1 Dragoare Maritime, comandant secund al fregatei 221 „Regele Ferdinand”, care a participat la examenele de certificare NATO, şef al secţiei de Instruire Forţe Luptătoare, în cadrul Serviciului de Instrucţie a Statului Major al Forţelor Navale.
 
Gelaledin Nezir este chestor principal de poliţie, director al Direcţiei Secretariat General şi Protocol din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Repanovici a ocupat de-a lungul timpului funcţii precum: director cabinet preşedinte CNCAN, consilier Relaţii internaţionale, şef Serviciu Protecţie Fizică, consilier coordonator Garanţii Nucleare. De asemenea, pregătirea profesională i-a adus o serie de certificări internaţionale de la: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, Colegiul European „G.C. Marshall”, Colegiul European pentru Studii de Securitate Garmisch Partnetchiken Germania. Fiind originar din Cernavodă, Sorin Repanovici şi-a dedicat ultimii 26 de ani programelor şi activităţilor pentru tineret, mai ales pentru cernavodeni. Cel mai semnificativ proiect, menit să creeze oportunităţi noi pentru cei aflaţi la început de drum în viaţă, este „Academia Atlantykron”. An de an, vegheată de măreaţa cetate dacică a Capidavei, tabăra Atlantykron îşi depăşeşte limitele, prin activităţile derulate alături de specialişti NASA, autori români de science-fiction, specialişti în tehnologii de frontieră şi oameni de ştiinţă din întreaga lume.
 
De-a lungul timpului, oraşul Cernavodă a mai conferit titlul de cetăţean de onoare şi altor personalităţi marcante precum: primarului oraşului Saint Sebastian sur Loire din Franţa, Joel Guerriau (2004), artistei Aneta Stan (2003), sportivului Stavru Teodorof, fostului prim-ministru Adrian Năstase (2002), fostului ministru delegat pentru cercetare din cadrul MEC Şerban Valeca (2002), fostului ministru al Industriei şi Resurselor Dan Ioan Popescu (2002), fostului ministru al Finanţelor Mihai Nicolae Tănăsescu (2002), fostului preşedinte al Senatului Petre Roman (1997), directorului general CCCF Nicolae Constantinescu (2002), directorului unit 1 CNE, Ionel Bucur (1997) etc.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Daniel Balaban 25 Feb, 2016 19:04 Sa fii sanatos Nezir si pansie lunga!