Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:38 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Care sunt mizele referendumului privind exploatarea gazelor de şist Urdea - „Rezultatul votului va fi de mare importanţă"

ro

27 Nov, 2012 01:59 2146 Marime text
Limanu-primarIustinUrdea.jpgCetăţenii din Limanu, la fel ca şi cei de la Mangalia, sunt aşteptaţi pe 9 decembrie la urne pentru a-şi alege parlamentarii, dar şi pentru a se pronunţa cu privire la exploatarea gazelor de şist, o problemă care a constituit, în luna aprilie, şi motivul declanşării unui protest local la Limanu.

La referendum cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe cu „DA" sau „NU" la întrebarea: „Sunteţi de acord cu explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul Comunei Limanu?"

Primarul comunei Limanu, Nicolae Iustin Urdea, a precizat că populaţia va fi informată în această perioadă cu privire la explorarea şi exploatarea gazelor de şist. „Cu siguranţă vor fi Ong-uri care vor informa în această perioadă cetăţenii cu privire la explorarea şi exploatarea gazelor de şist. Primăria va face la rândul ei o informare pentru a explica oamenilor ce înseamnă acest lucru, însă nu vom încerca şi nu vom apela nici măcar la mesaje subliminale pentru a influenţa, într-un fel sau altul, votul electoratului", a declarat Nicolae Iustin Urdea, primarul comunei Limanu.

Procesul cu Guvernul României continuă sau va fi oprit?

limanu-gazedesist.jpgŞeful autorităţii locale a explicat că rezultatul referendumului este de mare importanţă, în funcţie de acesta depinde şi soarta procesului intentat de Primăria Limanu, Guvernului României pentru revocarea Hotărârii numărul 188 din 20 martie a.c. Amintim că hotărârea vizează aprobarea Acordului petrolier de concesiune pentru explorare - dezvoltare - exploatare în perimetrul EX - 18 Vama Veche, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Chevron România Holding B.V. „Dacă vor vota 50% plus 1 dintre locuitorii cu drept de vot referendumul va fi validat. Dacă majoritatea alegătorilor se vor pronunţa împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist vom putea continua procesul intentat Guvernului României. În schimb, dacă oamenii vor vota pentru susţinerea exploatării gazelor de şist, fiind de acord cu aceasta din considerente economice, vom opri procesul cu Guvernul României", a subliniat Nicolae Iustin Urdea.

Şeful autorităţii locale a precizat că decizia de a chema Guvernul României în instanţă a fost luată la cererea localnicilor. „Având în vedere îngrijorarea populaţiei cu privire la exploatarea gazelor de şist, Consiliul Local Limanu s-a reunit în data de 30 martie şi a dat o hotărâre prin care s-a angajat să facă toate diligenţele pentru a determina Guvernul României să revoce Hotărârea 188 din 20 martie. Guvernul nu a procedat la revocarea acestui act normativ, însă a subliniat că este necesară consultarea populaţiei şi aceasta facem noi acum - consultăm populaţia", a menţionat Iustin Urdea.

Primarul a explicat că rezultatul referendumului joacă un rol important şi-n cazul procesului dintre Primăria Limanu şi Guvernul României, dar şi în situaţia demarării explorării şi exploatării gazelor de şist în zona Vama Veche, întrucât la momentul eliberării avizelor de Agenţia de Mediu şi de Ministerul Mediului pentru începerea lucrărilor, este important şi punctul de vedere al populaţiei.

Locuri de muncă versus pericol de poluare

Nicolae Iustin Urdea a precizat că printre beneficiile aduse de explorarea şi exploatarea gazelor de şist se numără crearea de locuri de muncă şi probabil, dacă se va ajunge la exploatare, există posibilitatea ca preţurile la gaze pentru populaţia din Limanu să se reducă. În schimb, principalul dezavantaj îl constituie pericolul de poluare a mediului, a explicat acesta. De asemenea, din autorizaţiile de construcţii, care ar urma să fie date firmei Chevron, nu vor avea de câştigat autorităţile locale pe raza cărora se vor face exploatări, a mărturisit Urdea. Chevron ar urma să-şi desfăşoare activitatea pe raza mai multor unităţi administrativ-teritoriale, iar taxa de pe urma autorizaţiei de construcţie va fi încasată de Consiliul Judeţean Constanţa, a precizat primarul din Limanu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii