Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campania „Curăţăm Constanţa noastră“ demarează cu obligaţii şi sancţiuni Făgădău „activează“ HCL 134/2013

ro

24 Sep, 2015 00:00 2809 Marime text
În speranţa că mentalitatea potrivit căreia „altcineva trebuie să asigure curăţenia în faţa casei“ va dispărea treptat, viceprimarul municipiului Constanţa Decebal Făgădău a anunţat că, la 1 octombrie, va da startul campaniei care se va încheia „doar din punct de vedere al monitorizării pe partea de comunicare, pe 31 octombrie“. Totodată, în următoarea şedinţă a Consiliului Local Municipal, el va propune adoptarea unei hotărâri prin care lunile aprilie şi octombrie vor fi dedicate curăţeniei generale a urbei. „În luna octombrie, tot oraşul trebuie să se pregătească pentru sezonul rece, iar în luna aprilie, să facem curăţenie generală, pentru a întâmpina turiştii aşa cum se cuvine“, a spus viceprimarul.

Revenind la campania „Curăţăm Constanţa noastră“, Făgădău a menţionat că este o invitaţie adresată tuturor cetăţenilor, indiferent de vârstă sau de etnie. „Campania se adresează celor care locuiesc la casă sau la bloc, companiilor şi, nu în ultimul rând, instituţiilor care îşi desfăşoară activitatea pe raza municipiului Constanţa“, a adăugat acesta. A fost lansat şi un site, www.curatamconstantanoastra.ro, unde se găsesc toate informaţiile despre această campanie, dar şi o pagină de Faceebok, „iar principalul buton este: vreau să mă implic“. „Vor participa toate departamentele Primăriei, instituţiile coordonate şi subordonate Consiliului Local, regiile autonome, pentru că avem de muncă. Vom începe exact de acolo de unde începe Constanţa, indiferent de regimul de proprietate, şi vom face curat. Toată campania va fi monitorizată video şi foto. În calendarul de activităţi al administraţiei publice, se vor autogenera activităţi, pentru că sunt foarte mulţi cei care vor să se implice“, a declarat primarul interimar al municipiului.

Epistolă de mulţumire sau notificare şi amendă 

Cum monitorizarea curăţeniei va fi permanentă, nici sancţiunile nu vor întârzia să apară. Într-o hotărâre a CLM Constanţa, vor fi stipulate activităţile care vor marca această campanie - refacere împrejmuiri, eliminare de graffiti, refacere firme luminoase, înlocuire geamuri şi vitrine deteriorate, curăţare, igienizare şi zugrăvire faţade şi ziduri, curăţare mijloace de transport etc -, precum şi partea de amenzi, ce va fi cuantificată. „Toţi proprietarii, toate asociaţiile de proprietari, companiile constănţene trebuie să se implice în campanie, să se programeze pe site. Unde va fi implicare mare, municipalitatea va dubla efortul“, a afirmat viceprimarul. Făgădău a avertizat că prima curăţenie va fi făcută voluntar „cu toţii“, a doua oară, Poliţia Locală, Garda de Mediu, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar-Veterinară vor merge în control.

Trebuie spus că, în HCL nr. 184 din 31 iulie 2013, sunt stipulate toate obligaţiile ce revin persoanelor fizice, persoanelor juridice, asociaţiilor de proprietari şi instituţiilor publice. Conform aceleiaşi hotărâri, nerespectarea obligaţiilor menţionate va atrage amenzi cuprinse între 400 şi 1.000 de lei, pentru persoanele fizice, şi de la 500 la 2.000 de lei, pentru celelalte categorii. „În perioada 1-31 octombrie, Poliţia Locală va fi pe teren şi, unde va constata că lucrurile nu se mişcă, va transmite notificări. În perioada 1-10 noiembrie, toţi cei care nu au făcut nimic sau nu au ajuns la un rezultat corespunzător vor fi sancţionaţi. Orice amendă va fi urmată de adrese către toate celelalte instituţii cu atribuţii: Direcţia de Cultură, Garda de Mediu, DSVSA, DSP etc. HCL nr. 134 din 2013 a fost pusă în aplicare, dar niciodată cu această anvergură. Poliţia Locală are dispoziţie ca principala preocupare să fie aplicarea prevederilor HCL 134/2013“, a declarat viceprimarul municipiului Constanţa Decebal Făgădău.

Constănţenii să nu se bazeze pe faptul că Poliţia Locală nu are oameni suficienţi, deoarece, de la 1 ianuarie 2016, aceasta va primi cadre noi pe componenta de fost Corp Control. Dar, şi aşa, până anul viitor, cei ce nu se conformează cerinţelor „actualizate“ vor putea primi, în perioada 1-10 noiembrie, „fie o scrisoare de mulţumire, fie un proces-verbal“. 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maria 26 Sep, 2015 09:42 Cu asemenea actiuni vrea asta sa cistige alegerile? Ce a facut cu banii din taxe si impozite alocati curateniei? Ce face Curtea de conturi? Sa verifice si aceste aspecte. ?
  • chivu andrei 25 Sep, 2015 09:05 intentia este buna, realizarea este proasta. Asocitiile de blocuri sunt raspunzatoare de amenajarea spatiilor adiacente, gresita mi se pare atitudinea edililor, daca ar fi iesti ei toti cu sapa sa dea exemplu de voluntariat, atunci puteau emite pretentii de la cetateni
  • raul 24 Sep, 2015 22:09 In cartierul Tomis Plus imobiliarii au marcat pe strazile napoli si bratislava cu vopsea alba locurile de parcare care le lipsesc la numaratoare cand vine receptia primariei. Ce face politia locala? Simplu, vine ia spaga, se face ca nu vede si pleaca.Cu aceasta politie locala vrea Fagadau sa faca "curatenie". GRESIT, nu au prestanta, credibilitate si sunt extrem de corupti...