Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bugetul judeţului Constanţa pe anul 2016 CJC preferă finanţări pentru proiecte eşuate!? (document)

ro

05 Feb, 2016 00:00 3852 Marime text
Anul electoral 2016 continuă să producă „surprize“. Deşi legislaţia în vigoare prevede organizarea unei dezbateri publice având ca temă bugetele anuale de venituri şi cheltuieli ale instituţiilor publice, abia acum avem parte de aşa ceva, mai ales când vine vorba de instituţiile din administraţia publică locală şi judeţeană.
 
Dacă reprezentanţii Primăriei Constanţa au organizat o astfel de dezbatere cu o zi înainte de şedinţa Consiliului Local Municipal în cadrul căreia bugetul urma să fie votat, cei de la Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) au lăsat doar trei ore între cele două „evenimente”.
 
Chiar şi aşa, dezbaterea bugetului CJC pe anul în curs nu a atras, din păcate, atenţia opiniei publice. În sala „Remus Opreanu” din cadrul Palatului Administrativ şi-au făcut apariţia doar cinci consilieri judeţeni PNL - George Măndilă, Mihaela Andrei, Memiş Baiazid, Sorin Moceanu şi Marian Cruşoveanu, reprezentanţi ai Asociaţiei Elevilor, ai Patronatului IMM-urilor din Constanţa şi câteva ONG-uri. Profitând de faptul că reprezintă majoritatea în CJC, aleşii PSD nu s-au sinchisit să participe, conştienţi fiind de faptul că tot ce decid ei va conta, în final.
 
Trecând peste aceste detalii, am remarcat că vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir, pare mulţumit de bugetul instituţiei. „În principiu, totalul sumelor repartizate pentru judeţul Constanţa este de 77.515.000 de lei, comparativ cu anul trecut, când am avut 75.182.000 de lei. Practic, vorbim de o diferenţă în plus de 2.350.000 de lei. (…) Diferenţele în plus de la toate capitolele sunt datorate exclusiv majorării salariilor, aprobată anul trecut“, a menţionat vicepreşedintele CJC.
 
Separat de cele peste 77 de milioane de lei, CJC va primi pentru drumuri comunale şi judeţene suma de 8.144.000 de lei, faţă de peste 12 milioane de lei cât a primit până la finele anului trecut, banii urmând să fie repartizaţi, prin hotărâre de consiliu judeţean, în următoarea şedinţă ordinară, „în funcţie de necesităţile care vor apărea“.
 
Pentru cheltuielile de funcţionare, CJC are la dispoziţie 109.459.000 de lei. O parte din aceşti bani vor fi direcţionaţi către: construirea unui corp nou al Bibliotecii Judeţene, rambursări de credite (2.400.000 de lei), credite rambursări arierate (1.557.000 de lei) şi cheltuieli de personal (14 milioane de lei). De asemenea, CJC va aloca fonduri pentru diverse instituţii pe care le „ajută“, cum ar fi Centrul Militar Zonal, ISU, Evidenţa Populaţiei, dar şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa.
 
Pentru sănătate, CJC a prevăzut 25 de milioane de lei, sumă din care SCJU va avea la dispoziţie 1,5 milioane de lei ca să acopere cheltuieli curente, iar 4,5 milioane de lei este suma destinată cheltuielilor de capital - 4 milioane de lei vor merge la Secţia de Obstetrică-ginecologie, pentru care vor veni alte 8 milioane de lei de la Ministerul Sănătăţii.

Proiecte cu finanţare asigurată de CJC

După o prezentare în linii mari a direcţionării, potrivit prevederilor legale, a acestei sume, Dragomir a menţionat că pentru proiecte a fost prevăzută „toată suma necesară care a reieşit din proiectul iniţial”. Astfel, CJC a alocat 54.545.526,97 de lei (inclusiv TVA) pentru 11 proiecte.

Concret, banii vor merge către următoarele proiecte:

„Creşterea atractivităţii turistice a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa” (2.112.326,57 de lei);
- „Centrul multifuncţional educativ pentru tineret” (3.673.201,84 de lei);
- „Extindere UAMS Agigea prin înfiinţarea unui centru de îngrijire a persoanelor cu afecţiuni Alzheimer” (2.569.990,84 de lei);
- „Modernizarea drumului judeţean între Ovidiu - Poarta Albă - DJ 228A” (4.301.693,36 de lei);
- „Centrul de excelenţă în turism şi servicii Tomis” (68.538,89 de lei);
- „Centrul productiv meşteşugăresc pentru susţinerea activităţilor turistice şi de agrement Ovidiu” (3.851.459,45 de lei);
- „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Ambulatoriului Eforie Sud” (6.221.122,57 de lei);
- „Reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean DJ 223 - Tronsonul Cernavodă -Rasova - Aliman - Ion Corvin”, pentru care s-a alocat suma de 392.652,76 de lei cu TVA inclus, sumă ce va fi restituită, ca urmare a rezilierii contractului de finanţare potrivit Deciziei MDRAP nr. 4/18.01.2016;
- „Reconstrucţie ecologică şi împădurirea terenurilor degradate ori improprii folosinţelor agricole, aflate în perimetrul de ameliorare a oraşului Hârşova, judeţul Constanţa - 185,58 ha şi a comunei Chirnogeni - Chirnogeni - Plopeni, judeţul Constanţa” (176.314,56 de lei);
- Studiul de calitate a aerului pentru Planul de acţiune referitor la menţinerea calităţii aerului în judeţul Constanţa (86.400 de lei).

CJC bun de plată pentru proiectul „Capidava“!?

Cei mai mulţi bani au fost prevăzuţi de conducerea CJC pentru proiectul „Restaurarea, consolidare, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava” (31.091.826,13 lei, inclusiv TVA).

„Avem acest proiect pe care trebuie să-l terminăm. Rămâne de văzut dacă vom mai putea recupera vreo sumă… Dacă nu se va schimba ceva, cu siguranţă nu vom putea recupera din bani”, a afirmat Cristinel Dragomir.

În acest context, consilierul judeţean George Măndilă a venit cu propunerea ca o parte din suma alocată proiectului „Capidava“ să fie direcţionată către SCJU Constanţa. Replica lui Dragomir a fost clară: „Din păcate, nu putem. Conform instrucţiunilor primite de la MDRAP, avem obligaţia să finalizăm proiectul pe cheltuială proprie, până la 1 iulie, în caz contrar, vreo 40 de milioane de lei vor trebui restituiţi către fondul care ne alimentează”, a explicat reprezentantul CJC. Această situaţie a survenit ca urmare a problemelor pe care constructorul le are cu DNA şi care au condus la suspendarea activităţii.

Citeşte şi

Lucrările începute de Mara Construct, oprite de… braţul lung al legii
Strigăt de ajutor al CJC pentru Cetatea Capidava (galerie foto)

 
După arestarea administratorului Mara Construct, CJC riscă să plătească integral lucrările de la Cetatea Capidava (document)
 
Lupte „seculare“ pentru o lucrare câştigată de vechi parteneri de afaceri
Restaurarea Cetăţii Capidava, un proiect marca CJC & Company (document)

 
Iată de ce Consiliul Judeţean şi-a asumat prin HCJ că, asemenea altor proiecte, îl va termina şi bugeta pe acesta în anul în curs. „Practic, nu cred că se va finaliza nici licitaţia (n.r. referire la desemnarea altui constructor) până la 1 iulie. (…) Se blochează o sumă foarte mare, dar situaţia se va clarifica abia la 1 iulie, când vom vedea dacă CJC va reuşi să obţină o derogare de doi ani de la Ministerul Fondurilor Europene. (…) La spital mai mult nu putem face, pentru că nu avem spaţii unde să mutăm secţiile”, a declarat Cristinel Dragomir.

Bani pentru cultură

Alte sume din bugetul alocat judeţului Constanţa pentru anul în curs vor ajunge către: sport (10 milioane de lei), alte servicii în domeniul culturii şi educaţiei pentru tineret (2 milioane de lei), servicii şi dezvoltare publică (peste 19 milioane de lei), agricultură (4,5 milioane de lei) şi transporturi, cu alte 39 de milioane de lei, din care 9 milioane sunt prevăzute pentru activităţi de deszăpezire a drumurilor efectuate de RAJDP.
 
CJC a prevăzut un buget de 79.791.000 de lei pentru cultură. Principalele alocări se vor duce către Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (peste 10 milioane de lei), Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (peste 7 milioane de lei), Centrul Cultural „Theodor Burada“ (peste 3 milioane de lei), Biblioteca Judeţeană „IN Roman“ (aproximativ 4 milioane de lei), Muzeul de Artă (peste 2 milioane de lei), peste un milion şi jumătate de lei vor ajunge către Teatrul de copii şi tineret „Căluţul de Mare”, aceeaşi sumă fiind prevăzută şi pentru Direcţia Judeţeană a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii