Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:00 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Banii salvamarilor, eterna problemă estivală de la Limanu Cine îi va plăti pe salvatorii din 2 Mai şi Vama Veche?

ro

02 Sep, 2014 00:00 2012 Marime text
Este deja septembrie, iar salvamarii de pe litoral nu şi-au primit nici până la această dată remuneraţia pentru faptul că au vegheat la siguranţa turiştilor. „Ca în fiecare an, pentru salvamari, fondurile de la bugetul de stat au venit prin luna august. S-au făcut demersuri la Ministerul Finanţelor şi la cabinetul prim-ministrului. Avem promisiuni că se va rezolva odată cu rectificarea bugetului, care se va face la sfârşitul lunii iulie. Nu trebuie să intrăm în panică. An de an lucrurile aşa au stat“, declara la finele lunii iunie Cristinel Dragomir, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Însă nici până la această dată problema banilor pentru salvamari nu a fost rezolvată.

Primarul i-a expus personal problema premierului Ponta 

Cu toate că există deja experienţa anilor trecuţi, administraţiile publice locale „cu ieşire la mare“ nu îi pot lăsa pe turişti neprotejaţi în bătaia valurilor. Una dintre primăriile care se gândesc în primul rând la siguranţa oamenilor este şi cea de la Limanu, acolo unde serviciile de salvare acvatică - salvamar şi prim ajutor în localităţile 2 Mai şi Vama Veche pentru sezonul de vara 2014 au fost conferite firmei Callatis Club Nautic SRL. Nu mai puţin de 241.800 de lei reprezintă preţul pus pe siguranţa turiştilor, bani care trebuie daţi, potrivit contractului atribuit pe data de 9 iulie 2014, firmei Callatis Club Nautic. Însă cine va da aceşti bani? Aceasta este marea întrebare a primarului localităţii, Nicolae Iustin Urdea, care a semnalat problema salvamarilor personal premierului Victor Ponta. „Noi, an de an, am avut un astfel de contract cu firma, iar salvamarii şi-au făcut mereu datoria. Până acum nu am primit niciun leu de la Guvern pentru a putea onora contractul cu salvamarii, care stau de dimineaţă şi până seara să supravegheze turiştii în mare. I-am semnalat personal problema aceasta premierului Victor Ponta acum câteva zile, când a vizitat şantierul de la Mangalia“, a declarat primarul comunei Limanu, Nicolae Iustin Urdea, pentru ZIUA de Constanţa.
 
„E imposibil şi profund nedrept. Sperăm din tot sufletul ca oamenii să îşi primească banii, sumele trebuie să fie alocate de la Ministerul Finanţelor. Noi am făcut tot ce ne-a stat în putinţă pentru a le asigura turiştilor un sejur liniştit, în siguranţă, iar responsabilitatea pe care salvamarii o au este foarte mare. De la bugetul local noi nu ne permitem să plătim aceşti oameni. Eu am credinţa că se va rezolva problema banilor pentru serviciul salvamar. Dacă nu, vom încerca să discutăm cu firma, să eşalonăm cumva plata, însă acest lucru ar fi total nedrept, pentru că noi funcţionăm ca oricare altă primărie, iar banii vin cu destulă greutate la bugetul local“, a precizat Nicolae Urdea, primarul comunei Limanu, comună care are în componenţă staţiunile 2 Mai şi Vama Veche. Cu toate acestea, seful administraţiei locale de la malul mării este încrezător că se vor găsi banii necesari pentru salvamari: „La fiecare început de sezon estival au fost discuţiile acestea, dar până la urmă s-au găsit bani”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii