Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:49 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autorităţile, la raport! 38 de şcoli nu au autorizaţie de funcţionare, directori de şcoli schimbaţi, lipsă de transparenţă la ISJ! (galerie foto)

ro

02 Sep, 2016 00:00 2858 Marime text


Noul an şcolar va începe în 488 de unităţi de învăţământ. O parte a directorilor instituţiilor de învăţământ din judeţ nu vor primi prelungirea detaşărilor în interesul învăţământului. Numărul şi numele acestora sunt însă la secret, cel puţin deocamdată, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean refuzând să explice „fenomenul” în conferinţa de presă care a precedat Colegiul Prefectural. Cu un aer de dramoletă, Gabriela Bucovală a încuviinţat totuşi că din cele 488 de unităţi şcolare din judeţ, 22 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. În fapt sunt 38, 16 fiind în curs de avizare.
 
Tot în judeţul Constanţa, trei grădiniţe funcţionează fără autorizaţii după ce au înscris foarte mulţi copii care, din lipsa locurilor, sunt aduşi de părinţi în schimburi. Principalul motiv, spune Bucovală, are legătură cu faptul că imobilele în care funcţionează respectivele unităţi de învăţământ nu sunt racordate la reţeaua de alimentare cu apă curentă. Cele mai mari probleme se regăsesc în satele Făurei, Dobromir, Văleni, Canlia şi Fântâna Mare. Inspectorul şcolar general a precizat că, în ciuda problemelor, şcolile din aceste sate nu vor fi închise. „Copiii din acele localităţi au dreptul la şcoală”, a precizat Bucovală.
 
Iată că, deşi ne mai despart doar câteva zile până la începerea unui nou an şcolar, în unităţile de învăţământ constănţene lucrurile sunt departe de a fi roz, mai degrabă cârpite, atât doar cât să se evite suspendarea cursurilor. Asta pentru că o parte a informaţiilor scapă cu desăvârşire „doamnei general”, cum este şi cazul şcolii din Viile (Ion Corvin), unde o clasă are şi la această dată tavanul prăbuşit!
Noroc că numărul elevilor este relativ mic şi şcoala nu este folosită la întreaga capacitate.
 
Sunt însă şi şcoli în judeţ care arată foarte bine şi în care elevii vor păşi cu drag pe 12 septembrie. Bucovală a lăudat şcolile din Valu lui Traian, Poarta Albă şi Peştera, care oferă condiţii excepţionale elevilor, fiind reabilitate. În ce priveşte cadrele didactice, din cele 6.900 de posturi au fost ocupate de titulari aproximativ 5.800, astăzi urmând să aibă loc o nouă şedinţă pentru repartizarea acestora.
 
Vestea bună este legată de manuale, pentru care au fost încheiate deja contracte cu editurile, atât pentru retipărirea cărţilor pentru clasele V-X, cât şi pentru clasele XI - XII. Costul asigurării manualelor este 1,5 milioane de lei. A fost adjudecată şi licitaţia pentru rechizitele care vor ajunge la 6.184 de elevi din judeţ, iar costul acestora se ridică la 191.000 de lei.

Alte teme pe agenda Colegiului Prefectural

Ieri, la şedinţa Instituţiei Prefectului, Colegiul Prefectural a luat în discuţie o informare privind activitatea desfăşurată de Biroul Vamal de Frontieră Constanţa, în semestrul I 2016; evoluţia la nivelul judeţului a numărului de beneficiari de asistenţă socială şi a plăţilor aferente în semestrul I 2016; raportul privind acordarea ajutoarelor de urgenţă la nivelul judeţului Constanţa pe semestrul I 2016, precum şi o „informare privind evaluarea efectelor secetei asupra producţiei agricole”.
 
Alin Trifan, şeful AN Îmbunătăţiri Funciare Constanţa, a declarat că în judeţul Constanţa sunt irigate doar 2.800 de hectare din cele 110.000 de hectare, suprafaţă de utilitate publică. Motivele pentru care fermierii stau la mâna providenţei şi refuză irigaţiile sunt costurile relativ mari ale acestui procedeu, costuri care variază între 250 şi 500 de lei/hectar. În acest moment, la nivelul judeţului funcţionează doar cinci din cele opt staţii de pompare, restul având nevoie de reparaţii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii