Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:00 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Au luptat pentru liniştea şi bunăstarea noastră” Cum şi-au cinstit localnicii din Saraiu eroii (galerie foto)

ro

02 Apr, 2013 00:00 2229 Marime text
Localnicii din Saraiu şi-au cinstit ieri cei 89 de eroi căzuţi în Primul Război Mondial. Pentru ca amintirea lor să rămână vie, pentru fiecare veteran de război a fost plantat câte un pom.

În aceeaşi zi de sărbătoare, elevii Şcolii Nicolae Maraloi din Saraiu au recurs şi la un alt gest. Ei au purtat pe cap bentiţe tricolore în semn de solidaritate cu Sabina Elena, eleva din Covasna care a fost ameninţată cu moartea pe un site de socializare, pentru că a purtat la şcoală o bentiţă cu tricolorul românesc.
În deschiderea evenimentului, Fanfara RAJA a intonat Imnul Naţional. Au urmat apoi discursurile invitaţilor şi oficierea slujbei religioase de către un sobor de preoţi condus de Înaltpreasfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Aşa cum se obişnuieşte, în timpul slujbei clerul a pomenit numele fiecărui erou căzut în Primul Război Mondial. La rândul lor elevii au susţinut un scurt program artistic închinat înaintaşilor. Copiii au participat alături de oficialităţi şi la acţiunea de plantare a celor 89 de pomi pe care au promis că îi vor îngriji. Arborii au fost plantaţi pe o suprafaţă aflată în vecinătatea şcolii şi a monumentului ridicat anul trecut la Saraiu în cinstea eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale.
„Această zi are o importanţă deosebită pentru localitatea noastră, pentru localitatea Saraiu.

Aceşti 89 de veterani de război sunt oameni care au luptat pentru liniştea şi bunăstarea noastră, şi-au jerfit viaţa, iar noi ne simţim obligaţi şi suntem mândri pentru tot ce au sacrificat, însăşi viaţa pentru noi, de aceea ne obligăm să respectăm această zi, aceşti eroi ai localităţii noastre”, a declarat, la momentul evenimentului, primarul localităţii Dorinela Irimia. 
La manifestare au participat pe lângă reprezentanţii comunităţii din Saraiu şi numeroşi localnici, col. Remus Macovei, preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor, deputatul Mihai Lupu, George Lipoveanu, preşedintele UNPR, Cristian Darie, vicepreşedintele CJC, Cezar Pânzaru din partea Asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina, dar şi Înaltpreasfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. 

„Nu ştim dacă vom reuşi să realizăm dumbrăvi ale eroilor în toate localităţile”

Acţiunea închinată eroilor din Primul Război Mondial se desfăşoară în mai multe localităţi din judeţ, la iniţiativa Asociaţiei Cultul Eroilor, astfel fiind aniversaţi cei 95 de ani de la unirea Basarabiei cu România. „Acum 95 de ani la Chişinău, Sfatul Ţării a declarat unirea pentru totdeauna a Basarabiei cu România. Ca să se ajungă la acest moment 800.000 de români s-au jertfit, printre aceştia şi cei 89 de eroi din Saraiu. Ei s-au jertfit apărând ţara, limba şi credinţa românească. Anul acesta ne-am gândit să organizăm o activitate deosebită, aceea de a planta pentru fiecare erou român câte un pom. Nu ştim dacă vom reuşi să realizăm dumbrăvi ale eroilor în toate localităţile, dar ştim sigur că vom avea câte pom pentru fiecare dintre cei care s-au jertfit”, a afirmat col. Remus Macovei, preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor. Mai precis, în tot judeţul vor fi plantaţi 2.528 de arbori, numărul soldaţilor morţi în Primul Război Mondial, pe aceste meleaguri.
La rândul lui, deputatul Mihai Lupu, a declarat următoarele: „Astăzi este o zi emoţionată pentru toţi şi cum spuneam mai devreme, este o rană deschisă atât peste România, cât şi peste Basarabia. Nu numai în Saraiu au fost înaintaşi, deşi aici sunt destui oameni care şi-au plătit tribut pentru noi, pentru România, pentru ceea ce suntem noi astăzi”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii