Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:14 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amendamentele vor ajunge pe masa Registrului Urbaniştilor din România Ce spune deputatul Eduard Martin despre modificările Legii urbanismului

ro

29 Sep, 2012 01:00 2693 Marime text
02legeurbanism-EduardMartin04.jpgDeputaţii constănţeni social democraţi Antonella Marinescu şi Eduard Martin au propus modificarea Legii urbanismului. Prin amendamentele aduse de aceştia, Executivul nu va mai putea să facă planurile de amenajare teritorială pentru staţiunile turistice de interes naţional şi de pe coasta Mării Negre, această sarcină urmând să revină administraţiei locale.

De asemenea, prin modificarea legii, investitorii privaţi vor putea să iniţieze planuri de urbanism zonal (PUZ-uri) în baza unui aviz de oportunitate semnat de arhitectul şef şi de primar. Interesant de remarcat este că, dacă legea va fi modificată, pentru a produce efecte aceste PUZ-uri nu vor mai avea nevoie de avizul de legalitate al prefectului, care este reprezentatul Guvernului în teritoriu.

Organizaţiile nonguvernamentale critică, însă, aceste posibile modificări şi susţin că, dacă legea va fi adoptată, primarul şi arhitectul şef vor avea mână liberă pentru a decide regimul de înălţime şi densitatea construcţiilor dintr-un cartier, dintr-un oraş. În felul acesta, instituţii care până la acest moment puteau influenţa, într-un fel sau altul, traseul acestor PUZ-uri - aşa cum sunt Ministerul Culturii şi Ministerul Mediului - vor avea mai puţine atribuţii.

Mai mult decât atât, ONG-iştii sunt de părere că, dacă modificările Legii urbanismului vor deveni realitate, oraşele se vor confrunta cu reale abuzuri de ordin instituţional şi de ordin estetic. Şi asta pentru că fiecare PUZ în parte va influenţa Planul de Urbanism General (PUG) al unei localităţi. Aceştia se tem de o dezvoltară urbanistică dominată de haos, o dezvoltare care va fi doar în interesul investitorilor privaţi.

legeurbanism-panoramapeninsula.jpgCe spune, însă, deputatul PSD Eduard Martin, unul dintre iniţiatorii acestor amendamente?!? Ei bine, parlamentarul constănţean ne-a declarat că prin "eliminarea avizului de legalitate al prefectului va avea loc o fluidizare birocratică, instituţională". Martin susţine că dreptul de a ataca în instanţa de contencios administrativ îl are orice cetăţean, nu doar prefectul. Prin urmare, orice PUZ va putea fi atacat în instanţă de oricine consideră că acesta nu este în conformitate cu legea.

Întrebat cum anume crede că va influenţa Legea urbanismului în noua formulă actualul PUG al Constanţei (prin intermediul PUZ-urilor investitorilor privaţi), deputatul Colegiului 6 a afirmat: „Legea urbanismului, aşa cum o vreau eu, este la fel cum a funcţionat ea până în 2011. Dacă până în 2011 la Constanţa a fost o tragedie din punct de vedere urbanistic, înseamnă că va fi o tragedie şi de acum înainte. Deşi, din punctul meu de vedere, nu a fost deloc aşa".

Potrivit unor surse, amendamentele aduse Legii urbanismului ar urma să fie introduse pe ordinea de zi a şedinţei Registrului Urbaniştilor din România de joia viitoare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii