Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:35 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ambasadorul Federaţiei Ruse, în ultima vizită la Constanţa Palaz, lăudat de Churilin (galerie foto)

ro

14 Dec, 2011 00:00 1500 Marime text
palaz_rus_1.jpg „În anii pe care i-am petrecut în România am observat că multe lucruri s-au schimbat. Rusia a investit aproape două miliarde de dolari în România"

Excelenţa sa Alexander Churilin, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse la Bucureşti, a efectuat o vizită la Prefectura Constanţa cu ocazia încheierii mandatului său în ţara noastră.

„Este o zi tristă", a spus diplomatul rus odată cu despărţirea sa de oraşul pe care l-a catalogat ca fiindu-i cel mai drag din ţara în care a fost ambasador timp de cinci ani. În discuţia purtată cu prefectul Claudiu-Iorga Palaz, Excelenţa sa Alexander Churilin a subliniat punctele comune dintre România şi Rusia, dintre care a evidenţiat religia ortodoxă. De asemenea, diplomatul şi-a exprimat admiraţia pentru cinematografia română şi a vorbit despre investiţiile pe care Rusia le-a făcut şi le face în continuare în ţara noastră. Relaţia dintre universităţile din cele două ţări i se pare lui Churilin „o colaborare strategică şi pragmatică", iar învăţarea reciprocă a limbii a fost considerată de către ambasador un factor foarte important în dezvoltarea colaborării dintre cele două popoare.

„Să nu ne uităm istoria!"

palaz_rus_2.jpgLa final de discurs, Excelenţa sa Alexander Churilin şi-a exprimat admiraţia pentru Constanţa, dar şi pentru prefectul Claudiu-Iorga Palaz şi a promis că îl va sfătui pe succesorul său să facă prima vizită în calitate de ambasador al Federaţiei Ruse în România la Constanţa.

„În anii pe care i-am petrecut în România am observat că multe lucruri s-au schimbat. Rusia a investit aproape două miliarde de dolari în România. Unul dintre oamenii inteligenţi ai Românei mi-a spus că Rusia e aproape, iar America prea departe. Să nu ne uităm istoria! Noi am fost primii care au recunoscut independenţa României", a mai spus Churilin în discursul său. La rândul său, prefectul Claudiu-Iorga Palaz a interpretat spusele interlocutorului său, cum că ziua este una tristă, ca o dovadă a faptului că ambasadorul s-a simţit bine pe durata şederii sale în România. Prefectul judeţului Constanţa i-a dăruit oaspetelui său albumul „Prefecţii Judeţului Constanţa - Mărturii documentare".

Potrivit informaţiilor oferite de site-ul Ambasadei Federaţiei Ruse, ambasadorul Alexander Churilin s-a născut în 1946, are studii superioare - în 1970 a absolvit Institutul de Relaţii Internaţionale din Moscova (MGIMO). Cunoaşte limbile engleză şi suedeză. Şi-a început cariera diplomatică în 1970. A lucrat la ambasadele din Zambia (1970-1974), SUA (1989-1995), Danemarca (1998-2002).

Din 2003 este Director al Departamentului de Istorie şi Documentaristică al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse. Are gradul diplomatic de Ministru Extraordinar şi Plenipotenţiar clasa I. Este căsătorit şi are o fiică.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii