Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:47 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ajutoarele pentru încălzire vin cu sancţiuni şi zeci de îndatoriri pentru primari (galerie foto)

ro

30 Oct, 2013 00:00 2005 Marime text
La Instituţia Prefectului Judeţul Constanţa a avut loc ieri o şedinţă de lucru cu reprezentanţii autorităţii locale în care s-au prezentat modificările legislative apărute în privinţa acordării ajutoarelor pentru căldură către cetăţeni şi s-au dezbătut împreună cu reprezentanţii ISU problemele privind situaţiile de urgenţă ce pot apărea în perioada următoare. Întâlnirea a fost condusă de subprefectul Selamet Iucsel.
În cadrul şedinţei reprezentanţii administraţiei publice locale au aflat despre modificările aduse prin OG 27/2013 la OUG 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece.
Inspectorul superior din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Mariana Fătu, a precizat că din acest an va exista un formular unic de cerere în cazul venitului minim garantat, a alocaţiilor pentru susţinerea familiei şi a ajutoarelor de încălzire.

În vederea stabilirii dreptului, primarii vor solicita acte doveditoare care atestă componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia, precum şi acte doveditoare privind locuinţa sau bunurile deţinute de aceştia, inclusiv în alte unităţi administrativ-teritoriale. În privinţa ajutorului la energie electrică, primăriile sunt obligate să efectueze anchete sociale obligatoriu pentru toate situaţiile în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, în vederea verificării sistemului de încălzire utilizat. Primarul va putea să sesizeze organele de cercetare penală dacă are suspiciuni în ceea ce priveşte frauda, prin depunerea unor declaraţii false de către beneficiari. Prin noua lege se introduc şi sancţiuni pentru cei ce nu respectă legea. Pentru primari vorbim de amenzi cuprinse între 1.000 lei şi 5.000 lei, în timp ce pentru neîntocmirea de către personalul serviciului public de asistenţă socială a documentaţiilor specifice, amenzile pornesc de la 500 lei şi ajung la 2.000 lei. De asemenea, pentru beneficiari amenzile sunt cuprinse între 200 lei şi 1.000 lei.
 
Programe pentru verificarea CNP-urilor şi pentru calcularea valorii producţiei agricole
 
Reprezentanţii AJPIS vor pune la dispoziţia primăriilor un program prin care să fie identificate CNP-urile eronate, cu precizarea că declaraţiile care conţin CNP-uri greşite nu vor fi validate.
Reprezentanţilor autorităţilor locale li s-a atras atenţia că până la această dată trebuiau să aibă încheiate protocoale cu Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Constanţa, lucru care nu s-a întâmplat. Foarte puţine primării din judeţ au realizat aceste protocoale. În lipsa acestor protocoale, primăriile nu intră în posesia programului prin care în cazul celor care deţin terenuri şi animale se poate calcula valoarea producţiei anuale.

Precizăm că din acest an nu se acordă ajutor de încălzire dacă valoarea de producţie anuală depăşeşte 1.000 euro pentru o persoană singură şi 2.500 de euro în cazul familiei.
Reprezentanţii instituţiilor abilitate le-au arătat celor prezenţi în sală cum se va opera în programul pus la dispoziţie de Direcţia Agricolă. În acest sens, s-a luat exemplul unui beneficiar care deţine 2 hectare de grâu, 3 vaci şi 10 găini ouătoare şi cu un simplu enter s-a calculat o valoare a producţiei agricole de 1.563 de euro. În cazul beneficiarilor care au lăsat terenurile pârloagă, terenurile vor fi încadrate la cultura cea mai ieftină din acest an, şi anume, la secară.
 
Competenţe notariale pentru şefii de autoritate locală
 
Potrivit reprezentanţilor AJPIS, în cazul moştenitorilor care nu au făcut succesiunea şi nu ştiu cotele ce le revin, aceştia vor dezbate succesiunea în prezenţa primarilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii