Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

AEP are nevoie de resurse umane pentru alegerile din acest an Municipiul Constanţa are deficit de experţi electorali

ro

18 Feb, 2016 00:00 2374 Marime text

 
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) continuă pregătirile pentru alegerile locale programate să se desfăşoare pe 5 iunie. Prioritară pentru AEP în această perioadă este completarea Corpului experţilor electorali, la nivel naţional fiind nevoie de peste 37.000 de persoane.
 
Intrarea în vigoare a Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente a condus şi la apariţia Corpului experţilor electorali, structură din cadrul căreia vor fi desemnaţi preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi din străinătate şi locţiitorii acestora.
 
Structura este înfiinţată şi gestionată de AEP, iar pentru cele 18.597 de secţii de votare existente, este nevoie de 37.194 de experţi electorali. Numai că, potrivit celei mai recente informări remise presei de AEP, la nivel naţional ar mai fi nevoie de 9.142 de persoane care să primească aviz favorabil din partea AEP şi să devină experţi electorali.

Situaţia pe judeţ 

La nivelul judeţului Constanţa, sunt 554 de secţii de votare unde electoratul va fi aşteptat în vara şi în toamna acestui an să-şi decidă viitorii reprezentanţi în consilii locale, consilii judeţene şi în Parlamentul României. Pentru a avea preşedinţi şi locţiitori avizaţi AEP în toate secţiile de votare din judeţ, este nevoie de 1.088 de experţi electorali. Potrivit celei mai recente informări a AEP însă, până în prezent, au fost înregistrate doar 556 de cereri în acest sens, cu puţin peste jumătate din necesar.
 
O situaţie detailată pe localităţi arată că numai la Ghindăreşti şi Saligny autorităţile locale pot sta liniştite, numărul experţilor electorali fiind acoperit pentru toate secţiile de votare. Aşa cum era de aşteptat, cel mai mare deficit este înregistrat la nivelul municipiului Constanţa, unde, din totalul celor 420 de experţi electorali, AEP a înregistrat doar 220 de cereri. Topul deficitarilor în asigurarea resurselor umane care să coordoneze activitatea şi să asigure o bună desfăşurare a scrutinelor electorale este continuat de localităţile: Năvodari (38 de persoane „lipsă“), Mangalia (35), Medgidia (23), Mihail Kogălniceanu (20), Ovidiu (16), Cumpăna şi Murfatlar (câte13 persoane), Lumina, Dobromir, Ostrov şi Crucea (câte 12 persoane), Cobadin şi Eforie (câte 11 persoane).

 

Vă vine sau nu să credeţi, există localităţi din judeţ unde numărul cererilor de intrare în Corpul experţilor electorali a fost mai mare decât necesarul, cele mai multe fiind înregistrate pentru Vulturu şi Cernavodă, unde s-a depăşit cu zece numărul „locurilor disponibile“. Tot pe plus sunt şi unităţi administrativ-teritoriale precum: Adamclisi şi Corbu (cu câte şase cereri mai mult), Deleni (cu cinci mai mult), Agigea, Albeşti, Băneasa şi Techirghiol (câte patru cereri în plus), Castelu şi Gârliciu (câte trei cereri în plus), Valu lui Traian şi Târguşor (câte două cereri), o cerere în plus a fost înregistrată la Ciocârlia şi una la Topalu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii