Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:17 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pohta ce-au pohtit Administraţia Mazăre pregăteşte privatizarea CET-ului?

ro

16 Mar, 2015 00:00 2253 Marime text
Gheorghe Enache, directorul societăţii Electrocentrale Constanţa, a afirmat, într-un interviu acordat, vineri, cotidianului ZIUA de Constanţa, că la ora actuală se poartă discuţii cu un investitor străin în vederea perfectării unui parteneriat public-privat în cazul CET-ului. „În prezent, suntem în discuţii cu un fond internaţional de investiţii cu mare experienţă în domeniul energiei, care a şi realizat investiţii în domeniul energiei în foarte multe ţări din Europa, printre care şi România, şi care ar putea, eventual, deveni partener privat la CET Palas“, a precizat directorul CET.

Asta înseamnă că planurile lui Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, cu privire la CET sunt pe cale de a se concretiza. Sigur, nu în formula promovată de el în campania pentru alegerile locale din 2012 - atunci când promitea un CET nou şi o gigacalorie mai ieftină -, ci cumva printr-un compromis. În primăvara lui 2012, edilul-şef făcea referire la nişte discuţii pe care le-ar fi purtat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), pentru ca aceasta din urmă să facă un studiu, „pe banii lor, despre o posibilă investiţie de a înlocui sau nu actualul CET sau de a face nişte distribuitoare de căldură, altele decât are RADET-ul, să facă la fiecare bloc, în aşa fel încât să îşi poată regla temperatura mai uşor“. Ulterior, primarul municipiului Constanţa nu a mai menţionat nicio discuţie cu BERD şi nici posibilitatea unui CET nou la Constanţa.

 „Să vă ţineţi CET-ul acolo!“

 A vorbit, e drept, în câteva rânduri, despre ipoteza cooptării unui investitor, în formula unui parteneriat public-privat la actualul CET. Despre o preluare propriu-zisă însă nu a mai amintit, subliniind chiar că nu mai agreează formula cu pricina din cauza datoriilor istorice pe care RADET Constanţa le are către CET. Reamintim că acest RADET datornic a fost condus, până anul trecut, de Ilie Rachieru, pe care instanţa l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi pentru luare de mită în formă continuată.

Revenind însă la Radu Mazăre, la jumătatea anului 2014, acesta declara că nu are de gând să preia CET-ul pe motiv că există o datorie de 40 de milioane de euro. „Păi, de ce să plătească constănţenii? Le-am spus să vă ţineţi CET-ul acolo, până găsim o modalitate de a porni de la zero şi de a face un lucru temeinic. Cum să iau eu CET-ul şi 40 de milioane datorie?!“, întreba, retoric şi indignat, şeful municipalităţii constănţene.

Rămâne de văzut dacă şi când anume se va concretiza acest parteneriat public-privat şi, totodată, ce va presupune el concret. Precizăm că directorul CET nu a dorit să dezvăluie numele acestui investitor.

În Monitorul Oficial din 29 decembrie, a fost menţionată „înregistrarea societăţii comerciale provenită din divizarea parţială a SC Electrocentrale Bucureşti SA“, denumită Electrocentrale Constanţa SA. Deci, cel puţin teoretic, administraţia publică locală nu mai are obstacole pentru preluarea şi modernizarea CET Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii