Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:19 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A câştigat definitiv procesul cu ANI la Înalta Curte. Primul primar absolvit de incompatibilitate, după modelul Klaus Iohannis

ro

07 Feb, 2015 00:00 3151 Marime text
Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a dat sentinţa în dosarul în care Agenţia Naţională de Integritate îl acuza pe primarul PSD al municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, de incompatibilitate. Instanţa supremă a respins ca nefondat recursul declarat de Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei din 3 decembrie 2013 a Curţii de Apel Ploieşti, care i-a dat dreptate lui Constantin Boşcodeală, şi a dispus anularea raportului prin care ANI a stabilit că primarul municipiului Buzău a fost în incompatibilitate. Decizia instanţei supreme este definitivă.

SC Apă Canal SA Sibiu = SC Aquafor SA Buzău = SC RAJA SA Constanţa?

Acesta este primul caz în care un ales local câştigă un proces de incompatibilitate la Înalta Curte, după ce instanţa supremă a dat decizia definitivă în cazul lui Klaus Iohannis, prin care a statuat faptul că preşedintele ţării nu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada în care a fost primarul Sibiului şi a reprezentat comunitatea în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu din 5 august 2010 şi în SC Pieţe SA. Cazul edilului-şef al Buzăului a fost similar cu cel al lui Iohannis şi este aproape identic cu cel al primarilor constănţeni găsiţi incompatibili de ANI pentru că au făcut parte din AGA SC RAJA SA Constanţa, ADI Apă Canal sau alte societăţi de interes public de acest gen.
 
În iulie 2013, primarul Buzăului a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate pentru că, în perioada mai 2010 - martie 2013, a deţinut simultan funcţia de edil-şef şi pe cea de reprezentant al municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Aquafor SA Buzău.
Raportul ANI a fost contestat de Constantin Boşcodeală, iar în decembrie 2013, Curtea de Apel Ploieşti i-a dat câştig de cauză primarului.
Constantin Boşcodeală este judecat de DNA în două dosare în care este acuzat de abuz în serviciu.

Boşcodeală, mâna dreaptă a lui Marian Oprişan? 

Despre primarul Constantin Boşcodeală se ştie că ar fi mâna dreaptă a lui Marian Oprişan, şeful CJ Vrancea. Despre acelaşi primar social-democrat se mai spune şi că ar fi cel care l-a ajutat pe Oprişan să câştige funcţia de vicepreşedinte PSD pe regiunea sud-est în faţa lui Nicuşor Constantinescu, şeful CJC.

Nicuşor Constantinescu, primul care a cerut „colacul de salvare“ numit Iohannis

Cu privire la precedentul creat de Justiţie prin cazul (ne)incompatibilităţii lui Klaus Iohannis şi-a exprimat punctul de vedere chiar şi preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, găsit şi el incompatibil de ANI. „Este 100% o victorie a democraţiei şi a aleşilor locali. Trebuie să se folosească motivaţia Curţii de Apel Alba Iulia, care l-a declarat pe fostul primar Iohannis compatibil. Este normal să nu judeci într-un fel cu Iohannis şi în alt fel cu un primar sau un preşedinte de Consiliu Judeţean“, a declarat acesta, în urmă cu ceva timp, pentru Gândul.
„Desigur că decizia dată în cazul Iohannis ar trebui luată drept exemplu, dar primarii nu au nicio putere acum în faţa acestei situaţii. Este supărător atunci când Justiţia măsoară acelaşi caz cu unităţi de măsură diferite“, a afirmat, în nenumărate rânduri, primarul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag.

Brăiloiu - „Dacă ANI a greşit în cazul lui Iohannis, mă aştept să apară unele demisii“

„Eu sunt sigur că decizia dată în cazul lui Klaus Iohannis va fi luată drept un precedent. Este o motivaţie absolut legală, bazată pe legislaţia europeană“, a declarat primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu. „Sper că ANI se va gândi acum nu doar la cazul preşedintelui, ci şi la cele ale primarilor, pentru că ar fi anormal ca, în cazuri aproape identice, soluţiile să fie distincte. Dacă ANI a greşit în cazul lui Iohannis, mă aştept să apară unele demisii de onoare“, a adăugat Ovidiu Brăiloiu.
 
„Decizia dată în cazul lui Iohannis ar trebui să fie un exemplu pentru judecători, astfel încât, pe viitor, când se vor confrunta cu speţe similare, să ţină cont de această hotărâre definitivă dată în cazul preşedintelui României şi să poată emite, astfel, o hotărâre potrivită şi în concordanţă cu interesele miilor de alegători“, şi-a exprimat opinia edilul-şef al oraşului Techirghiol, Adrian Stan.
„Ţinând cont de acest precedent, ar fi necesară modificarea Legii ANI, în anumiţi parametri, desigur. Mai exact, ar trebui să se ţină cont de constatările instanţei, hotărâre menţinută la Înalta Curte, iar acele articole să fie actualizate“, a declarat primarul comunei Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan.
 
„Cred că această hotărâre a Înaltei Curţi se va aplica la fel în cazurile celor care au probleme similare. Mai ales că noi nu am fost părţi într-un SRL privat, ci într-o societate de interes public“, consideră primarul comunei Lipniţa, Florin Onescu, în timp ce primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru, consideră că „Justiţia trebuie să se autoreglementeze pornind de la acest lucru“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii