Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:40 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

1 mai 2014 - Ponta îi promite lui Mazăre Portul Constanţa 1 mai 2015 - Mazăre, primar suspendat, în arest preventiv

ro

28 Apr, 2015 00:00 2457 Marime text
1 Mai muncitoresc ca la carte, în spiritul tradiţiei impuse, în ultimii ani, de social-democratul Radu Mazăre, primarul suspendat al municipiului Constanţa. Administraţia publică locală anunţă că Primăria şi Consiliul Local Constanţa invită pensionarii la picnicurile organizate cu ocazia zilei de 1 Mai, începând cu ora 11.00, în mai multe amplasamente din Constanţa: parcul Casei de Cultură, Parcul Tăbăcărie - interior Ţara Piticilor şi Piaţa Far. „Pensionarii vor fi serviţi cu mici, bere, băuturi răcoritoare şi vor urmări programe artistice susţinute de formaţii de muzică populară“, se arată într-un comunicat de presă.
Anul acesta, evenimentele organizate de municipalitate cu ocazia zilei de 1 Mai au toate şansele să fie mult mai triste comparativ cu cele din anii trecuţi. Asta pentru că Radu Mazăre a fost suspendat din funcţia de primar şi, mai mult decât atât, el se află în arest preventiv. Privind retrospectiv, s-ar putea spune că au apus vremurile în care social-democratul era purtat pe braţe într-un delir total de pensionarii Constanţei, cei care se pozau cu edilul-şef şi care-l lăudau dincolo de orice limită a imaginaţiei.

Cu un an în urmă - „Cu portul facem ce am vorbit“


Prin comparaţie cu prezentul, anul trecut, 1 Mai a fost, la Constanţa, scena unei grandioase manifestări cu iz electoral. Premierul Victor Ponta, la vremea aceea candidat la alegerile prezidenţiale, venea în fieful PSD condus de tandemul Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu pentru a verifica stadiul lucrărilor de la podul de la Agigea, pentru a merge în Portul Constanţa, în Campusul Social „Henri Coandă“, precum şi la pasarela pietonală de la Satul de Vacanţă şi pe faleza din Mamaia - Piaţeta de la Perla şi Piaţeta de la Cazino. La momentul respectiv, atât Mazăre, cât şi Nicuşor Constantinescu, în prezent preşedinte suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, aflat în arest la domiciliu, erau sub urmărire penală.

Interesant este faptul că, pe 1 mai 2014, liderul naţional al PSD îi promitea, din nou, Portul Constanţa lui Radu Mazăre. Mai exact, el declara că procedura de transfer al acţiunilor Portului Constanţa - de la Ministerul Transporturilor, cu titlu gratuit - va continua, chiar dacă există riscul „să se supere“ anumite persoane. Tot atunci, Ponta menţiona şi că Portul va cunoaşte o dezvoltare accentuată după ce o parte a acţiunilor vor fi listate la bursă. „Cu Portul facem ce am vorbit. Se supără, nu ştiu cine se supără, dar eu cred că este mai bine să avem mai mult capital privat şi mai mulţi investitori, iar toţi banii îi lăsăm pentru investiţii, nu-i luăm la buget“, explica premierul.

Adio, Portul Constanţa!

Un an mai târziu, situaţia se prezintă astfel: administraţia Mazăre nu doar că nu a reuşit să preia un nou pachet din acţiunile Portului Constanţa, dar a şi pierdut pachetul de 20% de acţiuni pe care le administra încă din 2008. Judecătorii Curţii Constituţionale au admis, în octombrie 2014, o excepţie de neconstituţionalitate a Legii 216/2008, prin care un pachet de 20% din acţiunile deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a fost transferat, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor la Consiliul Local Municipal Constanţa.
În ceea ce îl priveşte pe Radu Mazăre, el se află în arest preventiv. De asemenea, el a fost suspendat, pe 6 aprilie, din funcţia de primar al municipiului Constanţa printr-un ordin emis de prefectul Constantin Ion. „Având în vedere adresa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, înregistrată la Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa, prin care s-a dispus arestarea preventivă, prefectul judeţului Constanţa, Constantin Ion, în conformitate cu prevederile art. 71 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 26 alin. (1) din Legea nr. 340/2004 privind Prefectul şi Instituţia Prefectului, republicată, a emis ordinul prin care se constată suspendarea de drept a mandatului primarului municipiului Constanţa, domnul Mazăre Radu Ştefan, până la încetarea măsurii arestării preventive“, se menţiona în comunicatul de presă referitor la suspendarea din funcţie a edilului-şef.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii