Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:35 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zi de sărbătoare la Cumpăna „Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene”, la cea de-a VII-a ediţie (galerie foto)

ro

26 May, 2014 00:00 3291 Marime text
Comuna Cumpăna a fost în sărbătoare la sfârşitul săptămânii trecute. Evenimentul, care a reunit atât locuitori ai comunei, cât şi oaspeţi din diferite colţuri ale Dobrogei, a fost dedicat spiritului multicultural care defineşte de sute de ani teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră drept un model de convieţuire interetnică.

Intitulată sugestiv „Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene“, manifestarea a ajuns anul acesta la a VII-a ediţie. Au participat, alături de populaţia majoritară, reprezentanţi ai comunităţilor turcă şi tătară, ruşi-lipoveni, dar şi aromâni. Nu au lipsit nici oaspeţii de seamă, printre ei numărându-se cei doi subprefecţi ai judeţului Constanţa, Ersun Anefi şi Levent Accoium, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozçalışkan, dar şi reprezentanţi ai unor instituţii deconcentrate din judeţul Constanţa.
Ziua de sâmbătă a debutat cu o expoziţie culinară, în cadrul căreia au fost prezentate şi mai apoi degustate bucate dintre cele mai variate, specifice fiecărei comunităţi. Juriul a avut o sarcină extrem de grea, având în vedere că toate participantele la concurs s-au prezentat cu o ofertă deosebit de bogată. Astfel, au prezentat preparate culinare specifice bucătăriilor proprii filialele UDTTMR Mangalia, Tuzla, Tătaru, Mihail Kogălniceanu, Babadag, Cumpăna, Topraisar, Agigea şi Tulcea, filialele UDTR Cumpăna, Techirghiol, Măcin, Tulcea, ruşii lipoveni din Ghindăreşti, precum şi aromânii din Mihail Kogălniceanu, Cogealac şi Amzacea.

Hora frăţiei

Următorul moment în programul de sâmbătă a fost parada costumelor populare, care s-a desfăşurat pe străzile comunei Cumpăna şi a avut ca destinaţie Căminul Cultural. Manifestarea s-a încheiat cu o horă a frăţiei, în faţa Primăriei Cumpăna, în care s-au prins toţi participanţii, indiferent de etnie. După ce au fost primiţi cu pâine şi sare, toţi oaspeţii au poposit la Căminul Cultural, unde a avut loc un program artistic susţinut atât de ansambluri locale, cât şi de cele sosite din diferite colţuri ale Dobrogei. De la copii la adulţi, toţi cei care au urcat pe scenă au pus în valoare, cu măiestrie, frumuseţea portului popular, a muzicii şi a dansurilor specifice etniei din care proveneau.

O adevărată odisee prin spiritul multicultural dobrogean, o pledoarie pentru pace şi înţelegere, încă o dovadă de respect reciproc ce caracterizează acest ţinut dintre Dunăre şi Marea Neagră, astfel ar putea fi caracterizată, pe scurt, iniţiativa Primăriei Cumpăna de a organiza acest eveniment. Au răspuns invitaţiei administraţiei locale din Cumpăna Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România, dar şi numeroşi agenţi economici, sponsori ai manifestării. Aşa cum a precizat şi primarul Mariana Gâju, evenimentul a fost dedicat în primul rând minorităţilor etnice şi promovării bunei înţelegeri dintre membrii acestora. De manifestarea care a avut loc la Cumpăna s-au bucurat din plin şi locuitorii comunei, toţi cei prezenţi luând contact cu bogăţia fără margini pe care o oferă aceste comunităţi şi care se oglindeşte în întregul areal dobrogean.

Câştigătorii luptelor tradiţionale tătăreşti - kureş

Manifestările prilejuite de cea de-a VII-a ediţie a festivalului „Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene“ s-au încheiat după-amiază, când a avut loc concursul de lupte tradiţionale tătăreşti - kureş, organizat, de asemenea, de Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, în parteneriat cu UDTTMR şi UDTR. Competiţia s-a desfăşurat pe două categorii. La categoria de vârstă 18 - 23 ani - locul I i-a revenit lui Mădălin Pârvulescu, iar locul II, lui Bogdan Burcin, în timp ce la categoria Open, locul I a fost ocupat de Baiar Saledin şi locul II, de George Lozloveanu. Alături de cei doi subprefecţi şi de primarul Mariana Gâju, la competiţia de kureş s-a aflat şi subsecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice din Guvernul României, Aledin Amet.

„România, a doua mea casă“

Prezent la Cumpăna în premieră la o astfel de manifestare, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozçalışkan, s-a arătat foarte încântat de eveniment şi de iniţiativa autorităţilor locale de a aduce laolaltă reprezentanţi ai diferitelor culturi. „Îi mulţumesc doamnei primar pentru invitaţia de a participa la acest eveniment multietnic, pe care îl apreciez în mod deosebit . Cred că astfel de manifestări vin în sprijinul comunităților formate din oameni de diferite etnii, care trăiesc laolaltă. Este foarte bine pentru toată lumea să trăim în pace şi înţelegere,  indiferent de etnie. Sunt foarte recunoscător să mă aflu aici și, în măsura în care va fi posibil, voi participa la această manifestare și anul viitor“, a declarat diplomatul turc. În cele aproximativ opt luni de când se află în România, oficialul turc a vizitat toate judeţele din Dobrogea, zonă care intră, de altfel, în aria sa de activitate diplomatică, dar şi Bucureştiul. Deşi nu a apucat, deocamdată, să viziteze şi celelalte zone ale României, consulul Ali Bozçalışkan a declarat: „România e o țară frumoasă. Cred că sunt multe asemănări între România și țara mea, pentru că avem o istorie și o cultură comune. Văd România ca pe a doua mea casă“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii