Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:13 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci de parlamentari la Constanţa FPTR cere condiţii pentru un turism românesc performant şi reînfiinţarea ministerului (galerie foto)

ro

16 Jun, 2016 00:00 2930 Marime text
 

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a fost, ieri, gazda unei dezbateri privind principalele probleme cu care se confruntă mediul de afaceri din turism. Potrivit lui Mohammad Murad, preşedintele FPTR, la această dezbatere au fost invitaţi 60 de senatori ai României, însă doar jumătate dintre aceştia au răspuns invitaţiei.
 
Printre doleanţele exprimate de reprezentanţii turismului de pe litoral s-a numărat aceea a reînfiinţării Ministerului Turismului, iniţiativă la care pune umărul şi senatorul constănţean Nicolae Moga. Sunt însă şi senatori care nu consideră că reinventarea acestei structuri va reprezenta rezolvarea problemelor din turism.
 
Dialogul dintre cele două „tabere“ - parlamentari şi oameni de afaceri - s-a desfăşurat pe mai multe coordonate, însă principalele teme au vizat actualitatea şi nevoile turismului românesc, precum şi relaţiile dintre mediul de afaceri din turism şi mediul politic administrativ.
 
Printre propunerile avansate de FPTR s-a aflat şi un program de zece idei pentru România. Iată ce îşi doresc membrii FPTR de la România până în 2020:
  • Revendicarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale pentru cetăţeni şi sprijinirea iniţiativei private conform Constituţiei;
  • Strategia Guvernului şi a clasei politice privind o nouă abordare a relaţiei cu mediul privat;
  • Control unic privind societăţile comerciale şi oprirea imediată a folosirii organelor de control ca mijloace de presiune asupra agentului economic;
  • Înfiinţarea unei agenţii pentru susţinerea iniţiativei private româneşti pentru a face faţă companiilor străine, prin implicarea ministerelor conexe: Comerţ, Interne etc.;
  • Puterea de a pune capăt perioadei post-Revoluţie prin aplicarea amnistiei fiscale pentru sumele mai vechi de cinci ani;
  • Implicarea guvernelor şi a clasei politice în strategia privind forţa de muncă - producem ce are nevoie piaţa, nu ce vrem noi;
  • Stimularea iniţiativei private şi în special a microîntreprinderilor prin programe integrate;
  • Promovarea produselor româneşti la televiziunile din România în acord cu CNA-ul prin oferirea unui procent de 15% din publicitatea zilnică - schimbarea Legii audiovizualului;
  • Înfiinţarea Comisiei mixte pentru dialog social: ministere, patronate şi sindicate;
  • Politica statului să fie de „proiect“, şi nu de „reacţie“. 

10 pentru Turism

Pentru turismul românesc, FPTR propune alte zece coordonate importante:
  • Reînfiinţarea Ministerului Turismului şi realizarea unui plan de promovare asumat de patronatele din turism;
  • Elaborarea unei strategii privind şcolile profesionale pentru turism;
  • Elaborarea unor facilităţi pentru forţa de muncă sezonieră: transportul şi masa angajaţilor din activităţile sezoniere să fie considerate cheltuieli, şi nu venituri, iar studenţii şi elevii să beneficieze de scutire de impozit pe salariu;
  • Administrarea staţiunilor turistice de către societăţi de administrare staţiunilor constituite prin parteneriat public-privat;
  • Implicarea altor ministere în susţinerea turismului: transport, mediu, interne;
  • Susţinerea turismului balnear;
  • Realizarea unui plan de investiţii pentru staţiunile turistice;
  • Aprobarea planului de urbanism pentru staţiunile turistice;
  • Crearea de condiţii speciale pentru turismul din Delta Dunării. 
Pe lângă cei 100 de senatori invitaţi la dezbateri s-au numărat şi reprezentanţi ai autorităţilor locale: primarul Mangaliei, al oraşului Năvodari, dar şi viceprimarul Constanţei Costin Răsăuţeanu. Primarul Cristian Radu a declarat că, pentru staţiunile de pe litoral, acesta încearcă de mai mulţi ani să facă un parteneriat cu Guvernul. Costin Răsăuţeanu a declarat că, în opinia lui, prelungirea sezonului ar trebui să se facă în mod natural, prin îmbunătăţirea serviciilor.
 
La rândul lui, senatorul Nicolae Moga crede că promovarea este esenţială în turism. „Departe de a mă considera expert în turism, consider că promovarea trebuie făcută în fiecare zi, în fiecare an“.
 
În încheiere, preşedintele FPTR, Mohammad Murad, a ţinut să le mulţumească celor prezenţi la dezbatere, în speranţa că cele discutate se vor transpune şi în realitate. „Văd că cei prezenţi sunt majoritar PSD. Departe de mine de a face politică, dar observ că cei de la PSD sunt mai uşor abordabili“, a conchis acesta.

Ce mică-i vacanţa mare…

În cadrul conferinţei susţinute după terminarea dezbaterii, s-a adus în discuţie şi o mai veche problemă, aceea a perioadei vacanţei mari a elevilor. Potrivit operatorilor din turism, cu cât prima zi de şcoală este mai târziu în toamnă, cu atât mai mare este impactul pozitiv asupra turismului.
 

„Faptul că s-a prelungit anul şcolar cu zece zile, până pe 26 iunie, se simte, pentru că noi, în anii trecuţi, pe data de 15 iunie - 18 iunie, practic, aveam hotelurile pline, era prima serie în care ne intrau turişti şi aveam hotelurile cu un grad de ocupare de 80-85%. Anul acesta, sigur, datorită vacanţei, care vine pe data de 26, probabil cu data de 27 încep primele serii care vin pe litoral, asta în condiţiile în care părinţii au copii şi vin“, a declarat Nicolae Bucovală, preşedintele  Asociaţiei Patronale Mamaia.

 
De cealaltă parte, fostul ministru al Învăţământului în mai multe legislaturi, Ecaterina Andronescu, a explicat că, „pentru anul acesta, debutul anului şcolar să rămână pe 15 septembrie, pentru că altfel vor veni mai puţini bani în ţară de la buget şi Educaţia va avea mai puţini bani, fără îndoială“. „Noi vom avea o discuţie cu domnul ministrul al Educaţiei, să încercăm să-l determinăm să înceapă anul şcolar tot pe 15 septembrie. Putem avea o discuţie în orice moment“, a adăugat aceasta.
 
Preşedinte Agenţiei Naţionale de Turism, Anca Pavel Nedea, a explicat, în contextul conferinţei de presă, că a trimis mai multe adrese către Ministerul învăţământului, încercând să modifice momentul începerii cursurilor şcolare.

„Am trimis acum două luni o adresă către colegii de la Ministerul Învăţământului, explicându-le impactul major pe care îl are - şi vorbesc asta din experienţa de an de an - această vacanţă de vară. Din păcate, am primit răspunsul, nu a fost unul pozitiv. Ne-au spus că educaţia e prioritară, nu turismul, dar că se vor gândi la aspectele semnalate de noi“, a declarat Anca Nedea.

 Minivacanţa de Rusalii, o gură de aer proaspăt
Cât despre minivacanţa apropiată, ce a Rusaliilor, vicepreşedintele FPTR, Dragoş Răducan, a declarat că weekendul care se apropie reprezintă primul eveniment major din acest an.

„Ne aşteptăm ca cel puţin jumătate din locurile de cazare de pe litoral să fie ocupate, asta însemnând în jur de 40.000 de turişti în acest weekend prelungit pe tot litoralul. Cei mai mulţi vin în staţiunea Mamaia, atraşi de viaţa de noapte şi de faptul că staţiunea a fost deschisă ceva mai devreme decât sudul litoralului“, a declarat acesta.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii